Now Reading
Hepatologi – Hati

Hepatologi – Hati

HEPATOLOGI

Pendahuluan

Hepatologi adalah cabang perubatan yang berkaitan dengan kajian, pencegahan, diagnosis dan pengurusan penyakit yang mempengaruhi hati, pundi hempedu, ’biliary tree’ dan pankreas. Istilah hepatologi berasal dari kata Yunani iaitu “hepatikos” dan “logia,” yang bermaksud hati dan kajian.

Dahulu, hepatologi merupakan sub-kepakaran gastroenterologi, tetapi kemajuan dalam pemahaman tentangnya sekarang membolehkan ia menjadi satu bidang tersendiri. Ini juga adalah bidang yang berkembang pesat, dan sekarang dikenal sebagai kepakarannya sendiri berkat pemahaman lebih lanjut tentang bidang dan kemajuan perubatan dalam rawatan dan kajian hati.

Hati mempunyai peranan penting dalam tubuh kita kerana ia adalah organ penting yang menyokong hampir semua organ lain dalam badan dengan cara tertentu. Fungsi hati sangat penting untuk tubuh yang sihat, kerana ia membantu mengatur toksin dan kadar kimia dalam darah, mencerna makanan dan memproses nutrien. Malah, hati kita dianggarkan melakukan lebih 500 fungsi penting dalam badan. Sekiranya doktor  mengesyaki anda mungkin menghadapi masalah dengan hati anda, atau ia tidak berfungsi dengan baik, mereka mungkin akan merujuk anda kepada pakar yang dipanggil sebagai pakar hepatologi.

Kepakaran pakar hepatologi

Pakar hepatologi adalah pakar dalam bidang perubatan hepatologi, yang merangkumi kajian mengenai bahagian tubuh seperti hati, ‘biliary tree’, pundi hempedu dan pankreas. Mereka menguruskan gangguan di kawasan ini.

Malah, golongan pakar ini paling kerap menangani hepatitis virus dan penyakit yang berkaitan dengan alkohol. Hepatitis boleh memberi kesan kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia dan telah dikaitkan dengan sejumlah kesan buruk seperti kanser hati dan pemindahan hati. Hepatitis B dan hepatitis C terutamanya sering menyebabkan kanser hati. Pengambilan alkohol juga telah dikaitkan dengan sirosis dan komplikasi lain.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Sebilangan besar pesakit dirujuk kepada pakar hepatologi daripada doktor am mereka kerana banyak sebab, seperti ujian fungsi hati yang tidak normal, penyakit kuning, penyalahgunaan alkohol atau hepatitis yang disyaki. Sekiranya anda tidak pasti sama ada masalah anda berkaitan dengan hati, dapatkan rujukan doktor dan gunakan masa anda bersama doktor sebaik-baiknya.

Pakar hepatologi boleh mendiagnosis dan merawat pelbagai jenis masalah hati, termasuk:

  • Sirosis disebabkan parut hati yang ketara
  • Kerosakan alkohol pada hati dan sirosis yang berkaitan dengan alkohol
  • Hepatitis (akut atau kronik)
  • Penyakit hati berlemak
  • Masalah dadah yang boleh mempengaruhi hati
  • Kanser hati
  • Apa-apa penyebab penyakit hati seperti penyakit hati autoimun, PBC, PSC dan lain-lain

Mereka juga dapat mengatasi masalah lain yang berkaitan dengan sistem empedu, termasuk batu empedu, dan keradangan pankreas (pankreatitis). Sebilangan orang juga mempunyai masalah hati yang berterusan, atau mendapatkan rawatan pra/ pasca pembedahan untuk pembedahan hati.

Selain itu, pakar hepatologi juga akan memantau pesakit yang menjalani pembedahan hati, seperti transplantasi hati, memberikan mereka rawatan pra dan pasca operasi yang mencukupi. Pakar hepatologi bukanlah pakar bedah, jadi mereka tidak melakukan transplantasi, tetapi mereka mendiagnosis pesakit dan membantu memutuskan apakah pembedahan yang perlu dilakukan.

Prosedur rawatan hepatologi

Beberapa prosedur yang dilakukan oleh pakar hepatologi termasuk yang berikut.

‘Endoscopic retrograde cholangiopancreatography’

Ini digunakan untuk mendiagnosis dan merawat banyak penyakit empedu dan pankreas. Ini adalah teknik yang menggunakan gabungan endoskopi luminal dan pencitraan fluoroskopi untuk mendiagnosis dan merawat keadaan yang berkaitan dengan sistem ‘pancreatobiliary’.

‘Percutaneous transhepatic cholangiography’

X-ray digunakan untuk mengesan penyumbatan pada saluran empedu atau hati yang melambatkan atau menghentikan aliran hempedu dari hati ke sistem pencernaan. Memandangkan saluran hati dan saluran empedu biasanya tidak terlihat pada sinar-X, doktor akan menyuntik hati dengan pewarna khas yang akan muncul pada gambar yang dihasilkan.

‘Transjugular intrahepatic portosystemic shunt’

Saluran buatan dibuat untuk membuat hubungan antara portal dan urat hepatik. Peranti logam kecil yang disebut sebagai ‘stent’ diletakkan untuk memastikan sambungan tetap terbuka dan membolehkannya membawa darah mengalir dari usus kembali ke jantung sambil mengelakkan hati. Prosedur ini juga mungkin dapat mengurangkan pendarahan dalaman di perut dan esofagus pada pesakit dengan sirosis dan juga dapat mengurangkan pengumpulan cecair di perut (ascites).

Selain merawat pesakit, pakar hepatologi mungkin terlibat dalam penyelidikan yang melihat pendekatan terapi baru terhadap kaedah penyakit atau pencegahan yang berkaitan dengan masalah hati.

Anggaran kos

Kos rawatan di hospital kerajaan pastinya adalah jauh lebih murah jika dibandingkan dengan hospital swasta. Namun, kosnya boleh meningkat bergantung pada keadaan dan keparahan keadaan anda.

Bagi prosedur seperti kemasukan ‘stent’, ia boleh mencecah sehingga RM 50 ribu di hospital swasta. Malah, prosedur-prosedur serupa juga berkemungkinan mencecah ribuan ringgit kerana ia merupakan prosedur rumit yang melibatkan organ hati manusia.

SUMBER

https://www.news-medical.net/health/What-is-Hepatology.aspx

https://www.healio.com/news/hepatology/20140320/whatisahepatologist_10_3928_1081_597x_20140301_20_1337814

https://www.topdoctors.co.uk/medical-articles/why-see-a-hepatologist-liver-specialist

https://www.news-medical.net/health/What-is-Hepatology.aspx

error: Content is protected !!