Now Reading
Hepatitis – Jenis, Punca, Simptom, Faktor Risiko dan Rawatan

Hepatitis – Jenis, Punca, Simptom, Faktor Risiko dan Rawatan

Hepatitis

Hepatitis autoimun adalah keradangan hati yang berlaku apabila sistem imun badan menyerang sel-sel hati.  Penyebab tepat hepatitis autoimun tidak jelas, tetapi nampaknya faktor genetik dan persekitaran akhirnya berinteraksi dan menyebabkan penyakit.

Jika keadaan ini tidak diubati, ia boleh menghalang hati (sirosis) dan, dari masa ke masa menyebabkan kegagalan hati. Walau bagaimanapun, apabila ia didiagnosis dan dirawat lebih awal, adalah mungkin untuk mengawalnya dengan ubat-ubatan yang menekan sistem imun.

Pemindahan hati boleh menjadi pilihan apabila masalah autoimun ini tidak bertindak balas terhadap rawatan farmakologi atau dalam kes-kes penyakit hati lanjutan.

 

Jenis Hepatitis

Doktor telah mengenal pasti dua bentuk utama hepatitis autoimun.

 • Jenis hepatitis autoimun 1.  Jenis penyakit ini adalah yang paling kerap.   Ia boleh berlaku di mana-mana umur.   Kira-kira separuh daripada orang yang mempunyai hepatitis autoimun jenis 1 mempunyai gangguan autoimun yang lain, seperti penyakit seliak, arthritis rheumatoid atau kolitis ulser.
 • Jenis 2 hepatitis autoimun.  Walaupun orang dewasa boleh mengembangkan hepatitis autoimun jenis 2, ia lebih biasa pada kanak-kanak dan orang muda.   Penyakit autoimun lain mungkin mengiringi  autoimun jenis ini.

 

Simptom Hepatitis

Tanda-tanda dan gejala penyakit tersebut bervariasi dari satu orang ke orang lain dan mungkin muncul secara tiba-tiba.   Sesetengah orang mempunyai sedikit masalah, atau tidak sama sekali pada peringkat awal penyakit, sementara yang lain mengalami tanda-tanda dan gejala yang mungkin termasuk:

 • Keletihan
 • Ketidakselesaan perut
 • Kulit menguning dan mata memutih (penyakit kuning)
 • Pembesaran hati
 • Pembuluh darah yang tidak normal dalam kulit (arakhnoid angiomas)
 • Ruam
 • Sakit sendi
 • Tiada kedatangan haid

 

Punca Hepatitis

Penyakit ini berlaku apabila sistem imun, yang biasanya menyerang virus, bakteria dan patogen lain, menyerang hati.   Serangan ke hati ini boleh mengakibatkan keradangan kronik dan kerosakan serius ke sel-sel hati.   Tidak diketahui mengapa serangan itu menyerang dirinya sendiri, tetapi penyelidik mempercayai bahawa penyakit berkenaan boleh disebabkan oleh interaksi gen yang mengawal fungsi sistem imun dan pendedahan kepada virus atau dadah tertentu.

Diagnosis-diagnosis Hepatitis

Ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis penyakit tersebut termasuk yang berikut:

 • Ujian darah.  Menganalisis sampel darah untuk memeriksa antibodi dapat membezakan hepatitis autoimun dari hepatitis virus dan penyakit lain dengan gejala yang sama.   Ujian antibodi juga boleh membantu mengenal pasti jenis hepatitis autoimun yang anda miliki.
 • Biopsi hati.  Doktor melakukan biopsi hati untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan tahap dan jenis kerosakan hati.   Semasa prosedur, sedikit tisu hati dikeluarkan dengan jarum nipis yang dihantar ke hati melalui percikan kecil pada kulit.   Kemudian, sampel dihantar ke makmal untuk dianalisis.

 

Faktor risiko Hepatitis

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko mengidap penyakit berkenaan termasuk yang berikut:

 • Menjadi seorang wanita.  Walaupun lelaki dan wanita boleh mengidap hepatitis autoimun, penyakit ini lebih sering terjadi kepada wanita.
 • Sejarah jangkitan tertentu.  Hepatitis autoimun boleh berkembang selepas dijangkiti dengan campak, herpes simplex atau virus Epstein-Barr.   Penyakit ini juga berkaitan dengan jangkitan hepatitis A, B atau C.
 • Kecenderungan genetik.  Mengikut kepada bukti, adalah mungkin untuk mewarisi kecenderungan untuk hepatitis autoimun.
 • Mempunyai penyakit autoimun  Ada kemungkinan orang yang sudah mempunyai penyakit autoimun, seperti penyakit seliak, arthritis rheumatoid atau hipertiroidisme (penyakit Graves atau tiroiditis Hashimoto) lebih cenderung untuk mengembangkan hepatitis autoimun.

 

Rawatan Hepatitis

Mengikut dari jenis hepatitis autoimun yang anda miliki, matlamat rawatan adalah untuk mengurangkan atau menghentikan serangan sistem imun terhadap hati.   Ini dapat membantu mengurangkan evolusi penyakit ini.   Untuk memenuhi matlamat ini, anda memerlukan ubat untuk mengurangkan aktiviti sistem imun.   Rawatan awal biasanya prednison.   Ubat kedua, azatioprin (Azasan, Imuran), sebagai tambahan kepada prednison, boleh disyorkan.

Prednison, terutama apabila diambil untuk tempoh yang lama, boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang serius, termasuk diabetes, kerapuhan tulang (osteoporosis), tulang patah (osteonekrosis), tekanan darah tinggi, katarak, glaukoma dan berat badan.

Biasanya, doktor menetapkan prednison dalam dos yang tinggi pada bulan pertama rawatan.   Kemudian, untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, dos dikurangkan pada bulan-bulan berikutnya sehingga mencapai dos minima yang dapat mengendalikan penyakit.   Penambahan azatioprin juga boleh mengelakkan kesan sampingan prednison.

Kebanyakan orang perlu meneruskan rawatan dengan prednison selama sekurang-kurangnya 18 sehingga 24 bulan, dan kebanyakan mereka tetap seperti itu untuk hidup.   Walaupun anda mungkin mengalami remisi beberapa tahun selepas memulakan rawatan, penyakit ini biasanya kembali jika ubat itu dihentikan.

 

– Pemindahan hati

Apabila ubat-ubatan tidak menghentikan perkembangan penyakit ini, atau apabila anda mengalami parut yang tidak dapat dipulihkan (sirosis) atau kegagalan hati, satu-satunya pilihan yang mungkin ada adalah pemindahan hati.

Semasa pemindahan hati, hati berpenyakit dikeluarkan dan digantikan dengan yang sihat dari penderma.   Golongan dari penderma organ yang sudah mati biasanya digunakan untuk pemindahan hati.   Dalam sesetengah kes, pemindahan hati penderma hidup boleh dilakukan.   Semasa pemindahan hati penderma hidup, anda hanya menerima sebahagian daripada hati yang sihat daripada penderma hidup.   Kedua-dua hati mula membangkitkan semula sel-sel baru dengan segera.

SUMBER

https://www.webmd.com/hepatitis/default.htm

https://www.healthline.com/health/hepatitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/145869

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/the-abcs-of-hepatitis-mayo-clinic-expert-explains-types-prevention/

error: Content is protected !!