Now Reading
Hematologi – Darah

Hematologi – Darah

HEMATOLOGI

Pendahuluan

Hematologi melibatkan kajian darah, khususnya bagaimana darah dapat mempengaruhi kesihatan atau penyakit secara keseluruhan. Ujian hematologi pula boleh merangkumi ujian darah, protein darah dan organ penghasil darah.

Ujian ini dapat menilai pelbagai keadaan darah termasuk jangkitan, anemia, keradangan, hemofilia, gangguan pembekuan darah, leukemia dan tindak balas badan terhadap rawatan kemoterapi.

Malah, ia mungkin dilakukan secara rutin, atau boleh juga dibuat untuk mendiagnosis keadaan serius dalam situasi mendesak. Dalam kebanyakan kes, hasil ujian darah dapat memberikan penilaian yang tepat mengenai keadaan badan dan bagaimana pengaruh dalaman atau luaran dapat mempengaruhi kesihatan pesakit.

Kepakaran pakar hematologi

Pakar hematologi adalah doktor yang pakar dalam penyelidikan, diagnosis, rawatan dan pencegahan gangguan darah dan gangguan sistem limfa (kelenjar nodus limfa dan saluran). Mereka adalah pakar yang mungkin bekerja di hospital, bank darah, atau klinik. Selain itu, pakar hematologi yang berlatih di makmal pula dipanggil sebagai ahli hematopatologi. Mereka dilatih dalam bidang patologi, iaitu cabang perubatan yang memeriksa tisu badan dan darah dengan mikroskop atau ujian.

Sekiranya doktor penjagaan primer anda mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar hematologi, ia mungkin diperlukan kerana anda berisiko mempunyai masalah berkaitan sel darah merah atau putih, platelet, saluran darah, sumsum tulang, kelenjar nodus limfa atau limpa anda.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Merujuk kepada pakar hematologi tidak selalunya menjadi satu perkara biasa, kerana itulah ia boleh membimbangkan pesakit. Berikut adalah empat sebab penting mengapa anda mungkin dihantar ke pakar hematologi oleh doktor am anda.

  • Leukemia dan limfoma

Leukemia adalah bentuk kanser darah di mana terlalu banyak sel darah putih yang dihasilkan dan ia tidak berfungsi dengan betul. Mereka mula mengumpulkan sel darah merah dan platelet, yang mana masing-masing bertanggung jawab untuk mengangkut darah dan membeku darah.

Limfoma pula adalah serupa dengan leukemia kerana ia mempengaruhi sel darah putih. Walau bagaimanapun, asalnya berbeza, begitu juga dengan rawatannya. Limfoma adalah kanser yang bermula pada limfosit, dan merupakan sel yang utama dalam memerangi jangkitan.

Jadi, pakar hematologi dapat membantu anda mendiagnosis leukemia atau limfoma dan membantu dalam menetukan rawatan yang sesuai.

Tanda-tanda amaran penyakit sel sabit mempunyai banyak persamaan dengan anemia, termasuklah penyakit kuning (jaundice) dan keletihan. Kadangkala, terdapat juga bengkak di bahagian hujung kaki, biasanya di kaki dan tangan. Malah, penyakit ini adalah kelainan genetik, dan paling sering terjadi pada keturunan Afrika dan Hispanik.

Sekiranya seseorang dalam keluarga anda menghidap penyakit sel sabit dan anda mengalami gejala-gejala sebegini, anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar hematologi secepat mungkin.

  • Hemofilia

Hemofilia biasanya terjadi disebabkan kekurangan platelet yang melambatkan atau menghentikan darah daripada membeku bersama. Gejala biasanya termasuklah pendarahan dari gusi, pendarahan hidung yang berlangsung agak lama, pembengkakan sendi dan pendarahan berpanjangan akibat luka kecil atau kecederaan.

Seorang pakar hematologi akan mencadangkan rawatan untuk merawat hemofilia, tetapi terdapat hormon dan ubat pembekuan yang membuatkan keadaan ini dapat diatasi.

  • Trombosis urat dalam

Pada dasarnya, kebalikan dari hemofilia adalah trombosis urat dalam iaitu satu keadaan yang berlaku apabila darah beku tidak hilang. Gumpalan darah kadangkala terbentuk di urat kaki atau di tempat lain dan akhirnya tersekat di kaki. Trombosis urat dalam boleh jadi menyakitkan, tetapi juga boleh menyebabkan kerosakan dari masa ke masa, kerana kawasan tersebut mengalami kekurangan oksigen.

Gumpalan darah ini juga dapat melepaskan dan melakukan kerosakan serius ketika memasuki tempat seperti paru-paru atau jantung. Tanda-tanda biasanya termasuk kehangatan, sakit atau kulit merah di kawasan yang terjejas. Seorang pakar hematologi secara amnya akan menggunakan stokin mampatan dan penipis darah untuk membantu mengurangkan keadaan tersebut.

Prosedur rawatan hematologi

Pakar hematologi bekerja dengan keadaan yang berkaitan dengan darah, termasuk beberapa jenis kanser. Mereka menggunakan pelbagai ujian dan rawatan untuk masalah ini.

Ujian dan prosedur yang mungkin dilakukan oleh pakar hematologi termasuk:

Ujian kiraan darah penuh

Ujian jumlah darah penuh atau FBC adalah ujian rutin yang menilai tiga komponen utama dalam darah: sel darah putih, sel darah merah dan platelet. Terdapat banyak sebab untuk melakukan ujian jumlah darah penuh, tetapi sebab yang biasa termasuklah jangkitan, anemia dan penyakit haemato-onkologi yang disyaki.

Ujian sel darah putih (WBC)

Sel darah putih bertanggungjawab untuk membantu dalam sistem pertahanan tubuh bagi melawan penyakit. Mengetahui berapa banyak sel putih di dalam darah dapat membantu mendiagnosis dan merawat pelbagai keadaan. Peningkatan sel darah putih sering terjadi pada individu yang melawan jangkitan atau menderita anemia.

Ujian sel darah merah (RBC)

Bilangan sel darah merah dalam tubuh dapat meningkat melalui dehidrasi, tekanan dan kegelisahan, ataupun kegagalan sumsum tulang. Sel-sel darah yang berkurangan boleh terhasil kerana rawatan kemoterapi, penyakit keradangan kronik, kehilangan darah dan beberapa jenis kanser.

Ujian hemoglobin

Tanpa hemoglobin, oksigen tidak akan dapat mengelilingi badan. Protein yang kaya dengan oksigen ini sangat penting untuk kehidupan, tetapi ia dapat meningkat atau menurun kerana sejumlah keadaan. Dehidrasi, kegagalan jantung kongestif dan penyakit paru obstruktif kronik semuanya boleh menyebabkan peningkatan kadar hemoglobin, sementara kehilangan darah, anemia, penyakit hati dan limfoma dapat mengakibatkan penurunannya.

‘Hematocrit’ dan platelet

‘Hematocrit’, atau HCT seperti yang biasa diketahui dalam kalangan perubatan, adalah nisbah plasma dengan sel darah merah. Plasma menyumbang kepada komponen cecair dalam darah. Ujian HCT biasanya dilakukan ketika tahap hidrasi dan anemia disyaki boleh menyebabkan masalah. Tahap HCT dapat dipengaruhi dengan cara yang sama seperti tahap hemoglobin.

Pemeriksaan mono

Mononukleosis berjangkit, juga dikenali sebagai mono, boleh terjadi disebabkan virus Epstein Barr. Ia boleh menjadi keadaan yang serius dan cepat menular. Ujian mononukleosis melibatkan pencarian antibodi yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan.

Ujian kekurangan vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 dapat membuatkan pesakit berasa letih, kehabisan tenaga dan tidak bertenaga. Ujian darah sederhana dapat mengesan sama ada tahap vitamin B12 telah menurun atau tidak. Vitamin ini penting untuk sel darah yang sihat, saraf yang sihat dan DNA yang stabil. Sekiranya kekurangan vitamin B12 dikesan, keadaan ini boleh diatasi dengan makanan tambahan, perubahan pada diet dan pengambilan vitamin.

Profil ‘renal’

Buah pinggang bertanggungjawab untuk banyak pengurusan bahan buangan dan pembersihan dalam badan. Profil ‘renal’ dapat memberikan gambaran unik dan berharga tentang bagaimana buah pinggang anda berfungsi. Ujian darah akan merangkumi pengujian tahap kreatinin dan nitrogen urea darah, yang mana kedua-duanya bertanggungjawab untuk fungsi buah pinggang yang sihat.

Ujian kolesterol

Tahap kolesterol tinggi dikaitkan dengan penyakit jantung dan keadaan yang berpotensi membawa maut untuk beberapa waktu. Ujian kolesterol dapat memberi amaran kepada seorang doktor sekiranya individu perlu mengambil tindakan untuk menurunkan kolesterol darah dan apakah rawatan lanjut yang diperlukan. Ujian darah itu melibatkan ujian kolesterol keseluruhan, kolesterol LDL (yang buruk), kolesterol HDL (yang baik), trigliserida dan nisbah risiko pesakit.

Ujian glukosa darah

Ujian glukosa darah digunakan untuk menunjukkan seberapa baik pesakit dapat mengawal diabetesnya selama beberapa bulan terakhir. Ini adalah ujian yang menunjukkan tahap glukosa dalam darah. Ia juga dikenali sebagai ujian A1c, ‘Glycohemoglobin’ atau HbA1c. Walaupun ia adalah ujian yang sangat tepat, ia tidak boleh digunakan sebagai pengganti ujian glukosa harian secara rutin.

Anggaran kos

Jika dibandingkan kos melakukan pemeriksaan di hospital kerajaan dan hospital swasta, pastinya ada beza yang ketara di mana pemeriksaan di hospital kerajaan biasanya adalah murah.

Bagi pemeriksaan darah di hospital swasta, ia biasanya melibatkan kos sekitar RM200 dan ke atas bergantung pada jenis pemeriksaan darah yang dilakukan. Jika ia adalah pemeriksaan darah penuh, ia mungkin lebih mahal.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/what-is-a-hematologist

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hematologist

https://gonzaba.com/what-are-common-hematology-tests/

https://lindenbergcancer.com/blog/4-important-reasons-to-visit-a-hematologist/

error: Content is protected !!