Now Reading
Hawar (Plague) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Hawar (Plague) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

hawar

Hawar adalah jangkitan bakteria serius yang ditularkan oleh sejenis pepijat iaitu kutu. Organisme yang menyebabkan Hawar adalah Yersinia pestis. Ia hidup dalam tikus kecil yang sering dijumpai di kawasan pedalaman dan semi pedalaman. Organisme ini dipindahkan kepada manusia dari gigitan kutu yang telah menyerang tikus yang dijangkiti atau apabila seseorang manusia mengendalikan haiwan yang dijangkiti.

Ia dikenali sebagai ‘Kematian Hitam’ atau Black Death semasa zaman pertengahan. Hari ini Hawar terjadi pada sekurang-kurangnya 5000 individu setiap setahun di seluruh dunia. Penyakit ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera oleh ubat-ubatan antibiotik.

Bentuk Hawar yang paling biasa boleh menyebabkan kelenjar menjadi bengkak dan ia dipanggil sebagai buboes yang terjadi di bahagian badan seperti pangkal paha, ketiak atau leher. Bentuk Hawar yang jarang berlaku dan paling teruk pula boleh menjejaskan paru-paru dan ia boleh disebarkan dalam kalangan manusia.

Simptom Hawar

Simptomnya bermula 1-6 hari selepas seseorang itu dijangkiti. Jika dijangkiti, anda akan berasa sangat sakit, lemah tubuh badan, demam, menggigil serta sakit kepala. Simptom lain bergantung kepada tiga jenis utama penyakit.

Punca Hawar

Bakteria yang dikenali sebagai Yersinia pestis, disebarkan kepada manusia melalui gigitan kutu yang sebelum ini memakan darah haiwan yang dijangkiti seperti:

• Tikus

• Tupai

• Arnab

• Anjing Prairie

• Tupai (Chipmunks)

• Tupai (Voles)

Selain itu, bakteria ini juga boleh memasuki badan jika terdapat luka pada kulit anda dan  bersentuhan dengan darah haiwan yang dijangkiti. Kucing dan anjing domestik boleh dijangkiti melalui gigitan kutu atau daripada makanan dicemari tikus yang dijangkiti.

Diagnosis Hawar

Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mengalami Hawar, beliau akan mencari bakteria Yersinia pestis dalam sampel yang diambil daripada anda:

Buah-buahan. Jika kelenjar limfa anda bengkak (bubo) yang biasa berlaku dalam kes Hawar Bubonic, doktor AKANmenggunakan jarum untuk mengambil sampel bendalir dari kimfa tersebut (aspirasi).

• Darah. Jika anda mengalami penyakit Septikemik anda secara semulajadi akan mempunyai bakteria Yersinia pestis dalam aliran darah anda .

• Paru-paru. Untuk memeriksa Hawar Pneumonik, doktor akan mengambil lendir (sputum) atau cecair dari saluran udara anda menggunakan tiub fleksibel yang tipis yang dimasukkan melalui hidung atau mulut anda hingga ke leher anda (endoskopi).

Faktor Risiko Hawar

Risiko dijangkiti adalah sangat rendah. Di seluruh dunia, hanya beberapa ribu orang mengalami penyakit Hawar pada setiap tahun. Walau bagaimanapun, risiko meningkat bergantung kepada lokasi tempat tinggal anda, keadaan perjalanan, pekerjaan dan hobi anda.

Lokasi

Wabak Hawar cenderung berlaku di kawasan luar bandar dan semi pedalaman yang sesak, mempunyai sanitasi yang kurang baik dan populasi tikus yang tinggi. Sebilangan besar jangkitan manusia berlaku di negara-negara seperti Afrika, terutamanya kepulauan Madagascar. Hawar juga telah berjangkit kepada manusia di bahagian Asia dan Amerika Selatan.

Pekerjaan

Doktor haiwan dan pembantunya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk bersentuhan dengan kucing dan anjing domestik yang mungkin dijangkiti penyakit ini. Individu yang bekerja di luar di kawasan di mana terdapat haiwan-haiwan yang dijangkiti Hawar juga berisiko tinggi mendapat jangkitan.

Hobi

Berkhemah, memburu atau mengembara di kawasan habitat haiwan yang dijangkiti hawar dapat meningkatkan risiko anda digigit oleh kutu yang dijangkiti.

Rawatan Hawar

Ubat-ubatan

Sebaik sahaja doktor anda mengesyaki bahawa anda mengalami penyakit tersebut, anda perlu dimasukkan ke hospital. Anda akan menerima dos antibiotik yang kuat seperti:

• Gentamicin

• Doxycycline (Monodox, Vibramycin, yang lain)

• Ciprofloxacin (Cipro)

• Levofloxacin

• Moxifloxacin (Avelox)

• Chloramphenicol

Sumber:

https://www.myhealth.gov.my/hawar-plague/

https://en.wikipedia.org/wiki/Plague_(disease)

https://www.healthline.com/health/plague

https://www.cdc.gov/plague/index.html

error: Content is protected !!