hati
Hati tergolong daripada sebahagian daripada sistem pencernaan, dan melakukan fungsi termasuk detoksifikasi, sintesis protein dan pengeluaran bahan kimia yang membantu mencerna makanan.

Apakah itu hati

Hati adalah organ pepejal terbesar dan kelenjar terbesar di dalam tubuh manusia. Ia menjalankan lebih daripada 500 tugas penting. Selain itu, hati juga tergolong daripada  sebahagian daripada sistem pencernaan, dan melakukan fungsi termasuk detoksifikasi, sintesis protein  dan pengeluaran bahan kimia yang membantu mencerna makanan.

Anatomi hati

Hati terletak di bahagian kanan atas rongga perut. Ia berada di bawah diafragma dan di atas perut, buah pinggang kanan dan usus. Selain itu, hati adalah organ segi tiga berwarna coklat kemerahan gelap dengan berat sekitar 3 paun. Hati mempunyai banyak fungsi yang penting buat badan kita.

Terdapat 2 sumber berbeza yang membekalkan darah ke hati:

 • Darah beroksigen yang mengalir ke hati melalui arteri hepatik.
 • Darah kaya dengan nutrien yang mengalir ke hati dari usus melalui vena portal hepatik.

Hati mempunyai sekitar 1 pain (13%) bekalan darah badan pada waktu tertentu. Ia juga mempunyai 2 bahagian utama (lobus). Kedua-duanya terdiri daripada 8 segmen yang terdiri daripada seribu lobus kecil (lobula). Lobula ini disambungkan ke tiub kecil (saluran) yang bersambung dengan saluran yang lebih besar daripada saluran hepatik biasa.

Saluran hepatik biasa mengangkut hempedu yang dihasilkan oleh sel hati ke pundi hempedu dan bahagian pertama usus kecil (duodenum). Ia melakukan proses ini melalui saluran empedu biasa. Hempedu adalah cecair hijau atau kuning jernih yang membantu memecah makanan yang anda makan.

Bagaimana hati berfungsi

Hati adalah salah satu organ terbesar dalam badan. Ia mempunyai banyak fungsi metabolik yang penting. Di samping itu, hati boleh mengubah nutrien dalam diet kita menjadi zat yang dapat digunakan oleh tubuh, menyimpan zat-zat ini dan membekalkannya kepada sel-sel apabila diperlukan. Ia juga mengambil bahan toksik dan mengubahnya menjadi bahan tidak berbahaya atau memastikannya dikeluarkan dari badan.

Dengan bantuan vitamin K, hati menghasilkan protein yang penting dalam pembekuan darah. Ia juga merupakan salah satu organ yang menghancurkan sel darah lama atau rosak.

Hati memainkan peranan penting dalam semua proses metabolik dalam badan. Dalam metabolisme lema,k sel hati memecah lemak dan menghasilkan tenaga. Ia juga menghasilkan sekitar 800 hingga 1,000 ml hempedu setiap hari. Cairan kuning, coklat atau hijau zaitun ini dikumpulkan dalam saluran kecil dan kemudian disalurkan ke saluran empedu utama. Ini seterusnya membawa hempedu ke bahagian usus kecil yang disebut duodenum. Hempedu adalah penting untuk pemecahan dan penyerapan lemak.

Seterusnya, dalam metabolisme karbohidrat, hati membantu bagi memastikan tahap gula dalam darah anda (glukosa darah) dalam tahap yang baik. Sekiranya kadar gula dalam darah meningkat, hati akan mengeluarkan gula dari darah yang dibekalkan oleh vena portal dan menyimpannya dalam bentuk glikogen.

Tetapi, jika kadar gula darah seseorang terlalu rendah, hati memecahkan glikogen dan melepaskan gula ke dalam darah. Selain gula, hati juga menyimpan vitamin dan mineral (zat besi dan tembaga), dan membebaskannya ke dalam darah apabila diperlukan.

Hati juga memainkan peranan penting dalam metabolisme protein di mana sel hati mengubah asid amino dalam makanan agar dapat digunakan untuk menghasilkan tenaga, atau menghasilkan karbohidrat atau lemak. Bahan toksik yang disebut ammonia adalah hasil sampingan dari proses ini. Sel-sel hati mengubah ammonia menjadi bahan lebih toksik disebut urea, yang dilepaskan ke dalam darah. Urea kemudian diangkut ke buah pinggang dan keluar dari badan dalam air kencing.

Masalah kesihatan biasa berkaitan hati

Jenis-jenis penyakit berkaitan hati termasuk:

 • Hepatitis: Keradangan hati, biasanya berlaku disebabkan virus seperti hepatitis A, B dan C. Ia juga boleh mempunyai penyebab yang tidak berjangkit, termasuk mengambil minuman keras, ubat-ubatan, reaksi alergi, atau obesiti.
 • Sirosis: Kerosakan jangka panjang pada hati dari sebarang sebab boleh menyebabkan parut kekal, yang disebut sebagai sirosis. Ini menyebabkan hati tidak dapat berfungsi dengan baik.
 • Kanser hati: Jenis kanser hati yang paling biasa, karsinoma hepatoselular hampir selalu berlaku selepas sirosis.
 • Kegagalan hati: Kegagalan hati mempunyai banyak sebab termasuk jangkitan, penyakit genetik dan pengambilan alkohol yang berlebihan.
 • ‘Ascites’: Seperti sirosis, hati membocorkan cecair (ascites) ke dalam perut, yang menjadi buncit dan berat.
 • Batu empedu: Jika batu empedu tersekat di saluran empedu yang mengeringkan hati, hepatitis dan saluran empedu (cholangitis) boleh berlaku.
 • Hemokromatosis: Hemokromatosis membolehkan zat besi berkumpul di hati, dan merosakkannya. Zat besi juga boleh meresap ke seluruh badan, menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain.
 • ‘Cholangitis’ sklerosis primer: Penyakit yang jarang berlaku dengan sebab yang tidak diketahui ini boleh menyebabkan keradangan dan parut pada saluran empedu di hati.
 • Sirosis ‘biliary’ primer: Dalam gangguan yang jarang berlaku ini, proses yang tidak jelas ini perlahan-lahan menghancurkan saluran empedu di hati. Parut hati kekal (sirosis) akhirnya boleh berkembang.

Cara menjaga hati anda

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga hati dengan sihat:

 • Jangan minum banyak alkohol. Ia boleh merosakkan sel hati dan mengakibatkan pembengkakan atau parut yang menjadi sirosis dan boleh menyebabkan kematian.
 • Makan makanan yang sihat dan kerap bersenam. Mengawal berat badan dapat membantu mencegah penyakit hati berlemak tanpa alkohol (NAFLD), iaitu keadaan yang membawa kepada sirosis.
 • Perhatikan pengambilan ubat-ubatan tertentu. Sebilangan ubat kolesterol kadangkala boleh memberi kesan sampingan yang menyebabkan masalah hati. ‘Acetaminophen’ ubat tahan sakit (Tylenol) boleh merosakkan hati jika diambil terlalu banyak. Sebilangan ubat boleh merosakkan hati jika diambil dengan alkohol. Ada juga yang berbahaya apabila digabungkan dengan ubat lain. Minta pendapat dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara paling selamat untuk mengambil ubat anda.
 • Ketahui cara bagi mencegah hepatitis virus. Ini adalah penyakit serius yang boleh membahayakan hati anda. Anda boleh mengidap hepatitis A jika makan atau minum air dengan virus yang menyebabkan penyakit ini. Namun begitu, anda boleh mendapatkan vaksin jika anda melancong ke negara yang mengalami wabak ini. Seterusnya, hepatitis B dan C pula boleh disebarkan melalui darah dan cairan tubuh. Untuk mengurangkan risiko anda, jangan berkongsi barangan seperti berus gigi, pisau cukur atau jarum. Hadkan bilangan pasangan seks yang anda ada, dan selalu gunakan kondom lateks.
 • Lakukan pemeriksaan bagi hepatitis virus. Walaupun ia selalunya tidak menimbulkan gejala, anda boleh memilikinya selama bertahun-tahun dan tidak mengetahuinya. Sekiranya anda berfikir bahawa anda pernah mendapat virus ini, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui sekiranya anda memerlukan ujian darah atau tidak.
 • Jangan sentuh atau hidu racun. Beberapa produk pembersih, produk aerosol, dan racun serangga mempunyai bahan kimia yang boleh merosakkan hati. Elakkan hubungan langsung dengan bahan sebegini. Malah, bahan tambahan dalam rokok juga boleh merosakkan hati anda, jadi jangan merokok.
 • Berhati-hati dengan ramuan dan makanan tambahan. Ada produk yang boleh merosakkan hati anda. Beberapa produk yang menyebabkan masalah adalah ‘cascara’, ‘chaparral’, ‘comfrey’, ‘kava’ dan ‘ephedra’.
 • Minum kopi. Kajian menunjukkan bahawa ia dapat menurunkan risiko anda mendapat penyakit hati. Tiada yang tahu mengapa ini berlaku, tetapi aspek ini perlu diperhatikan kerana lebih banyak kajian yang harus dilakukan.

SUMBER

https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-liver#1

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=how-the-liver-works-90-P02006

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075

https://www.webmd.com/hepatitis/features/healthy-liver

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393

Tagged: