Hamil Seksi: 4 Sebab Seks Ketika Hamil Lagi Best

hamil seksi

Hamil seksi adalah terma yang sering didengari oleh pasangan yang sudah berkahwin. Ramai berpendapat bahawa seks ketika isteri hamil lebih seksi.

Walaupun terdapat banyak aktiviti yang harus ditangguhkan selama kehamilan, hubungan seks biasanya tidak termasuk sebagai sesuatu yang harus dihindari malah seks ketika hamil seksi.

Adakah Selamat Seks Ketika Hamil ?

Seks tidak akan membahayakan bayi pada tahap apa pun semasa kehamilan. Bayi dilindungi oleh otot rahim yang kuat, cairan ketuban, dan palam lendir yang berkembang di sekitar serviks. Sebilangan orang percaya bahawa aktiviti seksual atau orgasme boleh merosakkan bayi, meningkatkan kemungkinan keguguran, atau mendorong kelahiran awal. Walau bagaimanapun, dalam kehamilan yang sihat, semua ini tidak benar.

Rahim anda, otot rahim, palam lendir (yang terbentuk di sekitar serviks), dan cairan ketuban melindungi anak anda semasa anda bergerak. Ingatlah untuk berkomunikasi sepanjang proses untuk memastikan pengalaman anda menyenangkan bagi anda dan pasangan, terutamanya kerana turun naik hormon mempengaruhi mood anda. Seks belum dikaitkan dengan kelahiran pramatang atau keguguran, yang menjadi perhatian umum ibu bapa.

Ya benar, seks ketika hamil adalah dibenarkan sehinggalah air ketuban pecah. Namun demikian, ada beberapa pengecualian yakni termasuklah si isteri mengalami pendarahan ketika mengandung, komplikasi daripada kehamilan, atau sejarah keguguran dan kelahiran bayi pramatang.

4 Sebab Seks Ketika Hamil Seksi.

1. Perubahan fizikal dan hormon dalaman mengeratkan lagi hubungan intim

 Pakar psikologi dan juga Pakar Obesttrik dan Ginekologi telah memperincikan secara mendalam mengenai hubugan seks ketika hamil akan berasa lebih nikmat kepada kedua-dua pasangan. Hal ini tidak dapat dibuktikan dengan kajian saintifik namun dipercayai bahawa perubahan hormone dan bentuk fizikal wanita tersebut akan lebih menarik perhatian si suami untuk melakukan hubungan seks secara selamat. Selain itu, kedua-dua pasangan juga tidak perlu menggunakan alat pelindung untuk mengelak dari mengandung kerana si isteri sudah pun hamil ketika itu.

2. Posisi ketika melakukan seks

Posisi ketika melakukan seks ketika hamil mungkin bukanlah suatu posisi yang kerap kali digunakan oleh pasangan suami isteri ketika si isteri tidak mengandung. Perkara dan pengalaman baru ini didapati mampu meningkatkan “mood” dan hormon edorfin yang sekali gus mampu menghilangkan stress kepada kedua belah pihak. Si suami akan cuba sedaya upaya untuk memastikan kepuasan dirasai oleh si isteri, juga perkara yang sama akan dilakukan oleh si isteri.

3.  Kesefahaman yang lebih tinggi

Disebabkan perubahan fizikal yang ketara kepada si isteri yang sedang hamil, perkara ini dilihat sebagai suatu perubahan yang comel kepada si suami. Jika seks dilakukan pada ketika si isteri sedang hamil, sudah tentu si suami akan lebih berhati-hati dan bertimbang rasa dalam memenuhi serta memberi kepuasan kepada si isteri. Manakala si isteri pula akan menggunakan kelebihannya melalui perubah fizikal untuk melakukan penambahbaikan terhadap cara dan posisi bagi memastikan seks yang dilakukan adalah selamat dan memuaskan.

4. Dekat di mata, dekat di hati. 

Pada ketika anda sedang sibuk dengan persediaan untuk bayi anda dan mendapatkan semua yang diselesaikan, itulah idea yang baik untuk meninjau semula saat-saat intim anda untuk merasakan hubungan rapat dengan pasangan anda. Terima kasih kepada pelepasan oxytocin semasa hubungan seks, anda akan merasakan tarikan romantis yang lebih kuat antara satu sama lain. Oxytocin juga dipanggil “hormon cinta” atas sebab seperti inilah.

Kelebihan Seks Ketika Hamil

1. Dapat Mencapai Orgasme Lebih Cepat

Banyak wanita melaporkan mengalami orgasme yang lebih kerap semasa kehamilan, meningkatkan kepuasan seksual mereka dan mengurangkan tahap tekanan. Semasa trimester kedua, hormon dan peningkatan aliran darah dapat meningkatkan dorongan seks dengan ketara. Bahan kimia yang dikeluarkan di otak selepas orgasme dapat membantu meredakan kesakitan dan meningkatkan daya tahan tubuh.

2. Seks adalah Senaman yang Hebat

Semasa anda aktif secara seksual, anda terus berusaha dan membakar kalori, yang dapat membantu menurunkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pelbagai masalah semasa mengandung (serta menimbulkan masalah bagi lelaki dan wanita pada usia berapa pun). Selepas sesi bilik tidur, anda mungkin mendapati bahawa anda juga tertidur lebih cepat dan tidur malam yang lebih santai.

3. Meningkatkan Keyakinan Diri

See Also
durex condom

Perubahan dalam badan anda dan hormon yang berubah-ubah boleh menyebabkan perasaan berbeza terhadap tubuh anda. Ramai wanita mula merasa tidak menarik semasa mengandung. Hubungan seksual yang kerap dengan pasangan anda dapat membantu meningkatkan harga diri anda dan membuat anda merasa seperti diri anda semula.

Kesimpulannya, melakukan hubungan seks ketika hamil adalah selamat dan tidak perlu ragu-ragu sekiranya anda tidak mengalami masalah yang dinyatakan di atas.

Jadi, kalau anda terdengar perkataan hamil seksi lagi selepas ini, jangan terkejut dan hairan pula ya. Semoga artikel ini memberi anda ilmu yang bermanfaat untuk anda dan pasangan anda!

SUMBER :

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/sex/#:~:text=It’s%20perfectly%20safe%20to%20have,will%20not%20hurt%20your%20baby

https://momstobe.majalahpama.my/empat_puluh_minggu/seks-ketika-hamil/

https://www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy

https://hellodoktor.com/seks-hubungan/petua-seks/seks-semasa-hamil

https://www.reproductivefertility.com/blog/4-benefits-of-having-sex-while-pregnant/

error: Content is protected !!