Now Reading
Semua Tentang Halba Campur Yang Anda Perlu Tahu

Semua Tentang Halba Campur Yang Anda Perlu Tahu

halba campur

Halba campur mempunyai campuran ramuan rempah halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih.

Sekiranya anda peminat dhal, anda akan melihat titik-titik hitam yang terdapat di dalamnya. Itu biji sawi – salah satu daripada sedikit rempah dalam campuran halba campur. Halba campur sememangnya tidak asing bagi masyarakat India. Hal ini kerana, halba campur ini kerap digunakan untuk memasak hampir bagi setiap hidangan tradisional India.

Nama Lainnya Adalah:

Nama Inggeris: Mixed fenugreek

Nama India: Talipu

Soalan-soalan Yang Sering Ditanya:-

Di manakah boleh dibeli?

Ia mudah didapati di kedai rempah India. Sebilangan besar pasar raya yang memenuhi pasaran tempatan juga akan menjualnya.

Sekiranya anda tidak jumpa halba campuran ini di mana-mana,anda juga boleh memilih untuk membeli kesemua rempah itu secara berasingan dan masukkan dalam jumlah yang sama.

Cara Memilih Halba Campur Yang Berkualiti Tinggi:-

Jangan memilih biji yang dihancurkan atau serbuk. Beli rempah dari tempat yang sering bertukar stok sehingga anda tahu anda tidak akan mendapat stok lama.

Manfaat Kesihatan:-

Kedua-dua biji jintan dan biji sawi disenaraikan sebagai 40 rempah teratas yang tinggi antioksidan.

See Also
kitkat ketupat
  1. Halba campur digunakan dalam satu eksperimen haiwan di makmal, herba ini terbukti dapat menghalang barah hati, merangsang kontraksi rahim, dan mempunyai khasiat anti-diabetes.
  2. Jintan manis juga mampu melegakan kembung perut, mengurangkan sakit perut, merangsang selera makan, serta anti radang.
  3. Jintan putih melegakan rasa keras perut dan merangsang keseluruhan proses pencernaan. Dalam perubatan herba India, jintan digunakan untuk insomnia, selsema dan demam. tmbahan lagi, ia digunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu bagi para ibu yang baru melahirkan anak.
  4. Senggugut boleh dikurangkan dengan mengambil 1800-2700 mg serbuk biji halba campur tiga kali sehari untuk 3 hari pertama haid diikuti 900 mg tiga kali sehari untuk baki dua kitaran haid bagi mengurangkan kesakitan yang dialami oleh wanita dalam tempoh haid yang menyakitkan. Keperluan untuk ubat penahan sakit juga dikurangkan.
  5. Mampu menurunkan berat badan, ini disokong dengan penyelidikan awal menunjukkan bahawa ekstrak biji halba campur dapat mengurangkan pengambilan lemak harian pada lelaki yang berlebihan berat badan ketika diminum pada dos 392 mg tiga kali sehari selama 2-6 minggu. Tetapi dos yang lebih rendah nampaknya tidak memberi kesan ini. Baik dos mempengaruhi berat badan, selera makan, atau kenyang. Menambah 4 atau 8 gram serat halba campur untuk sarapan pagi sepertinya meningkatkan perasaan kenyang dan mengurangkan rasa lapar pada waktu makan tengah hari.

Wah syabas kini anda telah mengetahui apa itu halba campur! Jadi anda boleh mula belajar untuk memasak resipi yang mengguna halba campur seperti kari kepala ikan! Selamat mencuba!

SUMBER:

1) https://www.newmalaysiankitchen.com/mixed-fenugreek-spice-talipu/

2) https://www.spiceography.com/cooking-with-fenugreek/

error: Content is protected !!