Hack Kontur Tanpa Makeup TikTok Sebenarnya Sangat Tidak Selamat, Menurut Pakar Dermatologi

Hack

Sesetengah pengguna mencadangkan anda boleh membuat look ber-kontur dengan menggunakan SPF secara strategik pada wajah anda.

Hari ini, TikTok penuh dengan hack kecantikan yang menyeronokkan dan penjagaan kulit. Dan apabila musim panas menjadi semakin panas, terdapat trend meriah yang digelar ‘kontur SPF’ merebak dalam TikTok. Ia melibatkan penggunaan strategik lebih atau kurang SPF (tahap perlindungan matahari yang disediakan oleh sunscreen) pada bahagian tertentu wajah anda yang mencipta rupa berkontur “semula jadi” tanpa solekan. Dalam erti kata lain, orang ramai menggunakan garisan tan dan bukannya bronzer dan highlighter untuk menunjukkan tulang pipi mereka dan mencipta kesan bercahaya pada hidung dan dahi mereka.

Anda mungkin pernah melihat beberapa video muncul di FYP anda yang menunjukkan seorang atau dua peminat penjagaan kulit menyapu lapisan asas sunscreen di seluruh muka mereka diikuti dengan lapisan SPF yang lebih tinggi hanya pada bahagian wajah mereka yang ingin mereka serlahkan (lazimnya di dahi, di sepanjang tulang pipi, di bawah mata, dan ke bawah bahagian tengah muka). Lebih teruk lagi, dalam sesetengah video, pengguna nampaknya melangkau seluruh langkah SPF sepenuhnya, hanya menggunakan sunscreen pada kawasan yang ingin mereka serlahkan. Matlamat di sini adalah untuk mencipta rupa berkontur tanpa bronzer atau penyerlah, tetapi adakah cara mereka yang disasarkan benar-benar berkesan dan adakah ia selamat?

Apakah kontur SPF?

Seperti yang dinyatakan di atas, kontur SPF melibatkan peletakan pelindung matahari yang strategik (biasanya losyen, bukannya semburan) pada kawasan muka yang biasanya anda letakkan highlighter untuk meniru cara bronzer dan highlighter berfungsi bersama untuk menentukan ciri-ciri wajah yang menonjol untuk tulang pipi yang kelihatan lebih tajam dan rupa batang hidung yang lebih jelas, contohnya.

Sesetengah orang mula dengan menggunakan lapisan asas sunscreen biasa ke seluruh muka mereka sebelum menambah tambahan pada kawasan yang mereka ingin serlahkan, manakala yang lain nampaknya hanya menggunakan pelindung matahari pada kawasan serlahan yang diingini. Ia sepatutnya mencipta “wajah berkontur semula jadi,” sebagaimana seorang pencipta menyebutnya dalam klip video, dengan membenarkan bintik-bintik tertentu pada muka menjadi lebih sawo matang daripada yang lain.

Adakah kontur SPF berfungsi?

Kontur SPF mungkin membantu sesetengah orang mencapai rupa berkontur tanpa solekan, tetapi hanya dengan risiko kesihatan kulit, kata pakar dermatologi. Pada asasnya, anda menawarkan lebih perlindungan daripada sinaran UV (sinar ultraungu) matahari (yang boleh menyebabkan selaran matahari dan juga kanser kulit) ke bahagian muka yang telah anda tutup dengan sunscreen atau SPF yang lebih tinggi untuk menyerlahkan kulit.

Ini boleh memberikan perbezaan yang ketara dalam ton kulit antara kawasan yang dilindungi oleh lebih SPF berbanding yang lain selepas menghabiskan masa di bawah sinaran matahari, tetapi tiada jaminan garis tan atau luka melecur akan menghasilkan cahaya dan definisi yang sama yang anda perolehi dengan bronzer dan highlighter. Paling penting, penggunaan sunscreen yang tidak betul boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lebih serius, termasuk kerosakan kulit dan kanser kulit, kata doktor.

See Also
simplysiti

Adakah kontur SPF selamat?

Di TikTok, pakar dermatologi dan pakar bedah plastik sama-sama tidak yakin bahawa trend ini selamat, walaupun ia mewujudkan rupa berkontur yang jelas, menurut video reaksi popular yang dikongsi pada aplikasi. “Kebenarannya adalah kebanyakan orang tidak menggunakan sunscreen yang mencukupi – jadi dengan membuat keputusan yang disengajakan untuk menggunakan SPF secara tidak wajar adalah lebih teruk lagi,” jelas pakar itu.

Ini mempunyai kesan pada kedua-dua estetik kulit dan kesihatan. “Kami tahu bahawa menggunakan sunscreen yang mencukupi (dan kerap menggunakan semula!) melambatkan tanda-tanda penuaan, bermakna jika anda memilih sunscreen yang tidak mencukupi, anda akan melihat garis-garis halus, kedutan, kelonggaran kulit dan bintik-bintik gelap lebih awal,” kata pakar dermatologi.

Anda boleh menggunakan sunscreen untuk membuat look tanpa makeup: benar atau palsu?

kontur

Hanya kerana anda boleh menggunakan pelindung matahari untuk mencipta kontur “semula jadi”, tidak bermakna anda perlu, terutamanya apabila tiada kekurangan produk solek dan tutorial kontur mudah di luar sana untuk membantu anda mendapatkan kesan kecantikan yang sama tanpa risiko kerosakan matahari atau kanser kulit. “Trend yang meletakkan anda dalam bahaya tidak patut dicuba — cuma gunakan alat solek untuk membentuk kontur,” kata pakar dermatologi.

Dan jika cahaya musim panas selama setahun adalah yang anda idamkan, anda sentiasa boleh mencuba trend pemerah pipi “sunburn” yang selamat dan mudah, yang melibatkan penggunaan pemerah pipi pada hidung dan pipi untuk meniru rupa sunburn tanpa pedih dan berpotensi pendedahan matahari yang berbahaya.

error: Content is protected !!