Now Reading
Hack Kegemaran Baru untuk Mendorong Kanak-Kanak Melakukan Tugasan Mereka

Hack Kegemaran Baru untuk Mendorong Kanak-Kanak Melakukan Tugasan Mereka

kerjarumah kanak-kanak

Memberi kanak-kanak tanggungjawab rumah dan mengajar mereka menguruskan wang pada usia awal adalah amat penting untuk mendidik mereka. Banyak penyelidikan tentang topik itu dan juga membangunkan beberapa alat yang cukup licik untuk membantu ibu bapa bermula. Jadi, ini hack untuk mendorong kanak-kanak melakukan tugasan mereka.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa rutin yang terbaik pun perlu digegarkan sekali-sekala, dan tanggungjawab anak-anak dan pengurusan wang anak-anak saya tidak berbeza.

Di rumah, sistem ini masih berfungsi dengan baik untuk memastikan anak-anak menjalankan tugas dan menguruskan elaun mereka.

Masalahnya ialah sikap mereka.

Seperti kebanyakan keluarga yang telah bersama terlalu lama semasa wabak ini, banyak keluarga telah bergelut dengan sikap buruk. Dalam kes ini, anak-anak masih melakukan kerja-kerja pada carta pekerjaan keluarga dan pengurusan wang mereka, tetapi lebih kerap ia disertai dengan menyeret kaki, membulatkan mata dan rengekan yang tidak henti-henti.

Sesuatu terpaksa diberikan kepada mereka. Jadi apa yang kita perlu lakukan untuk mengatasi situasi ini?

Masukkan Roda KerjaRumah atau “The Chore Wheel of Doom”

Ramai berpendapat bahawa kanak-kanak, seperti orang dewasa, mendapati diminta untuk melakukan tugas yang sama berulang kali adalah sangat membosankan dan tidak menyeronokkan sama sekali. Ia membuatkan mereka berasa seperti bosan dan tidak suka melakukan tugas mereka.

Penyelesaiannya adalah dua:

  1. Tambah komponen rawak
  2. Semua orang perlu mengambil bahagian (walaupun ibu bapa)

Untuk menambah rasa peluang pada rutin harian, ibubapa memutuskan untuk menangani tugas harian anak-anak.

Semua orang masih diharapkan untuk mengambil sendiri barangan yang mereka mahu, memastikan bilik mereka kemas, menurunkan pakaian mereka pada hari mereka dan lain-lain. Tetapi daripada sentiasa menyuruh anak tertua mencuci atau secara konsisten meletakkan anak bongsu untuk menyiram tanaman, adalah lebih baik untuk memilih 5 kerja harian (mengikut bilangan ahli keluarga) dan menulisnya dengan sharpie pada pemutar permainan murah yang boleh beli di Amazon atau Shopee.

Petunjuk #1: Jika anda mempunyai ruang tambahan di roda tersebut, tambahkan pilihan “Anda Pilih” atau “Putar Lagi”.

Apabila kanak-kanak melihat apa yang di lakukan, mereka sebenarnya teruja. Ibubapa boleh memberi nama untuk roda tersebut untuk jadikannya lebih menarik seperti “The Wheel of Doom”.

Bahagian yang paling mereka suka? Ibu dan ayah perlu berputar setiap hari juga.

Ini bermakna, bukan sahaja mereka mungkin bernasib baik dan tidak perlu melakukan tugas harian berseorangan, mereka juga boleh duduk dan menikmati menonton ibubapa melakukannya sementara mereka hanya perlu mengambil surat atau mengelap kaunter bilik mandi.

Petunjuk #2: Ibubapa boleh mengubah suai beberapa kerja terutama jika mempunyai anak yang masih kecil. Sebagai contoh, apabila anak anda yang masih kecil memutar roda dan mendarat di “hidangan”, dia hanya perlu menyusun peralatan makanan.

Ini bermakna ibubapa yang perlu mengambil masa untuk membuat beberapa kerja di dapur termasuk menyediakan hidangan, akan tetapi sudah pasti sikap kanak-kanak yang bertambah baik di sekeliling amat berbaloi.

Ibubapa boleh cuba melakukan hack ini selama seminggu atau dua untuk melihat hasilnya. Rengekan akan berkurang dengan ketara, percayalah.

Faedah yang paling tidak dijangka? Keakraban keluarga yang berlaku walaupun mengetahui bahawa kamu semua akan menghadapi The Wheel of Doom bersama-sama.

Sudah pasti keajaiban itu akan hilang akhirnya, tapi ini adalah antara idea yang bernas untuk merapatkan semua ahli keluarga. Nikmatilah kedamaian dan ketenangan bersama-sama keluarga.

error: Content is protected !!