habatussauda

Habbatussauda atau lebih dikenali sebagai jintan hitam adalah tumbuhan ajaib yang luar biasa popular di dunia.

Antara kebaikannya adalah bersifat anti-radang. Oleh kerana sebilangan penyakit berpunca daripada beberapa bentuk keradangan, minyak Habbatussauda dapat mengurangkan kesan buruk dari penyakit tersebut dan bahkan menyembuhkannya dalam kes tertentu.

Berikut adalah kebaikan Habbatussauda:

1. Mencegah Keguguran Rambut

Selain membantu merawat penyakit, tanaman Habbatussauda juga digunakan untuk mencegah keguguran rambut. Minyak habatussauda membantu menguatkan akar rambut anda. Ia juga membantu mencegah uban dan penipisan rambut pada peringkat awal.

2. Melegakan Kerengsaan Kulit

Ia merawat kulit kering menjadi kulit yang lebih halus dan lembut. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ratu Eropah menggunakan minyak Habatussauda secara berkala!

3. Mengawal Tekanan Darah

Habatussauda mengandungi pelbagai mineral, vitamin, asid lemak dan protein sayuran. Kesemua bahan ini mampu memberikan anda rambut dan kulit yang sihat. Ia juga mengawal tekanan darah dan memberikan penjagaan hormon yang lebih baik.

4. Mengurangkan berat badan

Kajian menunjukkan bahawa suplemen Habatussauda dapat membantu menurunkan indeks jisim badan dan tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan yang teruk daripada pengambilan makanan tambahan ini. Tinjauan sistematik mendapati bahawa minyak Habatussauda boleh berkesan dalam mengatasi kegemukan.

5. Manfaat pada kulit

Minyak biji hitam mungkin bermanfaat bagi orang dengan keadaan kulit berikut:

  • Ekzema
  • Jerawat
  • Psoriasis

Kesan dan risiko sampingan:

Walaupun minyak Habatussauda memberikan kesan baik pada keadaan kesihatan tertentu, tetapi  suplemen ini tidak dapat menggantikan ubat.

Sebelum mengkonsumi suplemen ini haruslah berbincang dengan doktor.

Seperti mana-mana suplemen, wanita hamil atau menyusu harus berbincang dengan doktor untuk pengetahuan lebih lanjut.

Dengan penggunaan topikal, minyak Habatussauda boleh menyebabkan ruam kegatalan pada sesetengah orang. Oleh itu, sangat penting untuk mencubanya pada bahagian kulit yang kecil terlebih dahulu.

Elakkan daripada terkena minyak ini ke mata, lubang hidung, dan bahagian badan sensitif yang lain.

Menelan minyak ini kadang-kadang boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, sembelit, dan muntah.

Untuk mendapatkan minyak Habatussauda yang paling selamat dan bermanfaat, selalu pilih minyak habatussauda organik berkualiti tinggi yang 100 peratus tulen, bermutu terapeutik, dan diperakui USDA.

Sumber:

https://www.digitalwelt.org/en/lifestyle/herbs/habbatus-sauda-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948#side-effects-and-risks

Summary
Habatussauda: Manfaat, Kesan dan Risiko Sampingan
Article Name
Habatussauda: Manfaat, Kesan dan Risiko Sampingan
Description
Habbatussauda atau lebih dikenali sebagai jintan hitam adalah tumbuhan ajaib yang luar biasa popular di dunia. Antara kebaikannya adalah bersifat anti-radang. Oleh kerana sebilangan penyakit berpunca daripada beberapa bentuk keradangan, minyak Habbatussauda dapat mengurangkan kesan buruk dari penyakit tersebut dan bahkan menyembuhkannya dalam kes tertentu.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: