Now Reading
Habatussauda: Manfaat Kesan Dan Risiko Sampingan

Habatussauda: Manfaat Kesan Dan Risiko Sampingan

habatussauda

Habbatussauda atau lebih dikenali sebagai jintan hitam adalah tumbuhan ajaib yang luar biasa popular di dunia.

Antara kebaikannya adalah bersifat anti-radang. Oleh kerana sebilangan penyakit berpunca daripada beberapa bentuk keradangan, minyak Habbatussauda dapat mengurangkan kesan buruk dari penyakit tersebut dan bahkan menyembuhkannya dalam kes tertentu.

Untuk pengetahuan anda dengan pengambilan minyak biji hitam anda akan memperolehi antioksidan yang tinggi dan mungkin mempunyai beberapa manfaat untuk kesihatan. Ini termasuk rawatan asma dan pelbagai keadaan kulit, menurunkan kadar gula darah dan kolesterol, membantu menurunkan berat badan, dan melindungi kesihatan otak.

Habbatus Sauda ialah biji-biji jintan hitam daripada tumbuhan berbunga tahunan dari keluarga Ranunculaceae. Terdapat pelbagai kebaikan dan manfaat yang boleh kita perolehi daripada penggunaan biji-biji jintan hitam ini. Ia juga boleh dijadikan sebagai suplemen dan minyak. Habbatus Sauda juga dikenali ramai kerana kemampuannya untuk merawat penyakit-penyakit. Dalam hadis Abu Hurairah ra, diriwayatkan beliau mendengar Rasulullah saw bersabda, “Al-Habbatus Sauda itu penawar bagi segala penyakit kecuali maut.”

Tidak itu sahaja dalam pasaran kini juga, anda boleh dapatkan habbatussauda dalam bentuk soft gel atau kapsul. Hal ini adalah bagi memudahkan pengguna mengambil makanan sunnah ini. Mengambil ubat-ubatan dalam cecair bukanlah menjadi pilihan semua orang. Contohnya, ubat batuk ada yang memilih untuk makan ubat batuk cecair ada juga yang memilih untuk makan untuk mengambil tablet.

Berikut adalah kebaikan Habbatussauda:

1. Mencegah Keguguran Rambut

Selain membantu merawat penyakit, tanaman Habbatussauda juga digunakan untuk mencegah keguguran rambut. Minyak habatussauda membantu menguatkan akar rambut anda. Ia juga membantu mencegah uban dan penipisan rambut pada peringkat awal.

Rambut gugur adalah masalah biasa yang menimpa sehingga 50 peratus lelaki dan wanita sepanjang hidup mereka. Ramai orang berpendapat bahawa keguguran rambut hanya mempengaruhi lelaki. Walau bagaimanapun, dianggarkan lebih daripada 50% wanita akan mengalami keguguran rambut yang ketara.

Pada usia 50 tahun, kira-kira setiap lelaki dan wanita kedua dipengaruhi oleh keguguran rambut yang lambat dan tidak disengaja, yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor termasuk perubahan hormon, kekurangan zat makanan, tekanan, penggunaan ubat-ubatan atau sejarah keluarga.

Antara alternatif lain dalam merawat rambut gugur adalah melalui pengambilan suplemen yang membantu merawat kulit kepala anda daripada rambut terus gugur.

2. Melegakan Kerengsaan Kulit

Ia merawat kulit kering menjadi kulit yang lebih halus dan lembut. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ratu Eropah menggunakan minyak Habatussauda secara berkala!

Antara alternatif lain dalam mengubati masalah kulit kering adalah dengan menyapukan kawasan kulit kering dengan balm atau losyen yang bersesuaian yang boleh didapati di klinik atau farmasi. Di sini juga kami syorkan anda losyen yang sesuai merawat kulit kering.

3. Mengawal Tekanan Darah

Habatussauda mengandungi pelbagai mineral, vitamin, asid lemak dan protein sayuran. Kesemua bahan ini mampu memberikan anda rambut dan kulit yang sihat. Ia juga mengawal tekanan darah dan memberikan penjagaan hormon yang lebih baik.

Mengawal tekanan darah bukanlah boleh dipantau dengan hanya pandangan mata kasar. Anda seharusnya mempunyai petunjuk tahap tekanan darah anda. Antara yang anda boleh gunakan untuk memantau tahap tekanan darah anda adalah dengan menggunakan monitor tekanan darah automatik.

4. Mengurangkan berat badan

Kajian menunjukkan bahawa suplemen Habatussauda dapat membantu menurunkan indeks jisim badan dan tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan yang teruk daripada pengambilan makanan tambahan ini. Tinjauan sistematik mendapati bahawa minyak Habatussauda boleh berkesan dalam mengatasi kegemukan.

5. Manfaat pada kulit

Minyak biji hitam mungkin bermanfaat bagi orang dengan keadaan kulit berikut:

 • Ekzema – Dermatitis atopik (ekzema) adalah keadaan yang menjadikan kulit anda merah dan gatal. Ia biasa berlaku pada kanak-kanak tetapi boleh berlaku pada usia berapa pun. Dermatitis atopik tahan lama (kronik) dan cenderung menyala secara berkala. Mungkin disertai dengan asma atau demam. Tidak ada penawar untuk dermatitis atopik.
 • Jerawat- Jerawat adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut anda tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Ia menyebabkan whiteheads, blackhead atau jerawat. Jerawat adalah yang paling biasa di kalangan remaja, walaupun ia mempengaruhi orang dari semua peringkat umur. Rawatan jerawat yang berkesan ada, tetapi jerawat boleh berterusan.
 • Psoriasis- Psoriasis adalah penyakit kulit yang menyebabkan tompok-tompok bersisik merah, gatal, paling sering di lutut, siku, batang dan kulit kepala. Psoriasis adalah penyakit jangka panjang (kronik) yang umum tanpa penyembuhan. Ini cenderung melalui kitaran, menyala selama beberapa minggu atau bulan, kemudian mereda untuk sementara waktu atau mengalami pengampunan.

Sila rujuk di bawah untuk kesan sampingan:

1. Life Extension, Black Cumin Seed Oil

RM72.00

Produk ini bertindak berdasarkan faktor imuniti dan keradangan, Minyak Benih Jintan Hitam menyokong sistem imuniti yang sihat dan mendorong tindak balas keradangan yang sihat. Keperluan ini menjadi semakin penting dari masa ke masa. Dengan menyokong faktor-faktor yang menyumbang kepada sistem ini, produk ini membantu badan anda kekal seimbang.

Satu botol dijual dengan 60 gel lembut atau pil. Ia boleh dimakan satu atau dua kali sehari.

2. Nature’s Life, Black Seed Oil, 1000 mg, 90 Softgels

RM78.31

Minyak Benih Hitam mempunyai banyak kegunaan dan masih sangat terkenal kerana faktor pemakanannya yang sihat dan sifat antioksidannya yang kuat. Nature’s Life Minyak Benih Hitam dengan kandungan Thymoquinone dan Nigellone dapat memberikan sokongan nutrisi untuk fungsi sistem imun dan saluran pencernaan yang sihat.

Produk ini juga dijual dalam bentuk gel lembut atau pil. Berat sebotol ialah 1000 mg. Ia patut diambil dua kali sehari.

3. Good Virtues Co. Multiple Repair Hair Serum

RM17.50

Good Virtues Co. Multiple Repair Hair Serum adalah rawatan tinggalkan pada rambut atau ‘leave-in’, membantu dalam pelbagai cara untuk mengembalikan kilauan dan kelembutan pada rambut. Ia berkhasiat dengan Minyak Habbatussauda dan Vitamin E, membantu menutup pecah-belah hujung rambut dan menjinakkan rambut yang tidak teratur untuk kelancaran, kelembutan dan pengurusan yang cepat.

Produk ini bebas daripada kekejaman haiwan kerana ia tidak diuji pada haiwan. Botol ini dijual dalam 100ml.

4. Nova Black Cumin Oil

RM51.00

Minyak jintan hitam juga dikenali sebagai Habbatus sauda telah digunakan secara tradisional di Asia dan Timur Tengah untuk menyokong sistem imun dan menguatkan badan. Untuk memaksimakan manfaat kesihatan minyak sensitif ini, Nova hanya menggunakan minyak dari biji jintan hitam yang sejuk. Minyak ini kemudian diformulasikan menggunakan teknologi ACTISOF Nova untuk penyerapan yang lebih baik, memberikan anda lebih banyak nilai dalam setiap softgel.

Sebotol berjumlah seberat 500 mg atau mengandungi 60 gel lembut atau pil. Ia mesti diambil dua kali sehari.

5. GURUN EMAS – Dates coated with Habbatus Sauda (Black Cumin Seed Oil)

RM30.00

Kurma ini mempunyai rasa manis dengan aroma habbatus sauda (minyak biji jintan hitam) yang unik. Kurma berkualiti ini disalut dengan minyak biji hitam yang menggabungkan 2 produk yang sihat menjadi 1. Ia dapat dimakan secara langsung sebagai makanan ringan yang sihat, makanan cepat saji, atau untuk sahur dan berbuka puasa.

6. Rainforest Herbs Minyak Habbatus Sauda ‘Cold Pressed’

RM58.95

Minyak ini dibuat khusus untuk mendapatkan penyerapan maksimum dan untuk kesan tertinggi. Minyak ini dapat digunakan untuk membantu pencernaan, penurunan berat badan, asma dan alergi, peningkatan ingatan, imuniti dan juga untuk penggunaan luar badan yang lain.

Ia boleh dimakan bersama makanan lain atau disapukan pada badan. Berat sebotol ialah 200ml.

7. Olive House Minyak Habbatus Sauda

RM29.90

Habbatussauda produk ini diimport daripada Turki. Ia juga disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Manfaat penuh Vitamin E di Habbatussauda dapat diperoleh hanya dalam 5 titis.

Ia boleh dicampurkan dengan minuman dan makanan lain. Sebotol dijual dalam botol 50ml.

8. Nature’s Way, Organic Black Seed Oil

RM89.44

Produk ini ‘vegan’ dan bebas gluten. Ia juga dikembangkan melalui tekanan sejuk ‘cold-press’ dan halus. Minyak Benih Hitam Organik mereka berasal daripada Timur Tengah, kawasan tumbuh-tumbuhan asli tanaman Nigella sativa dan sumber minyak biji hitam berkualiti tinggi.

Satu sudu harus diminum sekali atau dua kali sehari. Ia dijual dalam sebotol 236ml.

9. Amazing Herbs Black Seed, Original Plain

RM125.00

Ini juga merupakan produk vegan, halal, bebas gluten dan tanpa GMO. Jintan hitam ialah herba yang luar biasa dimasukkan 100% daripada keseluruhan ramuan yang menyediakan spektrum lengkap bahan aktif dan konstituen.

Penggunaan yang dicadangkan adalah satu atau dua pil sehari. Satu botol yang dijual mengandungi 100 kapsul vegetarian.

10. Good Virtues Co. Glowing & Goodness Brightening Facial Cleanser 

RM12.50

Produk penjagaan kulit ini disahkan halal oleh Jakim. Good Virtues Co. Brightening Facial Cleanser dihasilkan dengan memasukkan Minyak Benih Hitam yang menghilangkan kotoran dengan lembut, tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi kulit. Himalaya semula jadi dalam produk mereka juga mengekstrak dan membantu mencerahkan, memperjelas dan menyerlahkan penampilan, untuk menunjukkan muka semulajadi anda.

Berat sebotol ialah 100ml.


Olive House Minyak Habbatus Sauda

RM 29.90

 • Kaya nilai vitamin E
 • Rasa yang lembut (tidak perit), mudah diterima oleh kanak-kanak
 • Mesra pengguna dan didatangkan khas dengan penitis
 • Dihasilkan dengan menggunakan proses “Mechanical Cold-Pressed”
 • Diimport dari Izmir, Turki
 • Diiktiraf MeSTI oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)


Halagel Black Seed Oil

RM 40.00

Habbatus Sauda Halagel telah dirumus khas daripada minyak Habbatus Sauda yang asli yang juga merupakan sumber yang kaya dengan khasiat asid lemak tidak tepu (Unsaturated Essential Fatty Acid EFA). Setiap daripada sofgel Habbatus Sauda mengandungi 500mg minyak Habbatus Sauda yang membantu memberikan khasiat tambahan harian. Gelatin yang digunakan sebagai penyalut sofgel ialah gelatin Halagel yang diiktiraf halal oleh JAKIM.


MAGBLUE Habbatus Sauda

RM 20.00

Habbatussauda Mag Blue adalah 100% tanpa campuran yang telah dimesin halus dan digoreng dengan teknik rahsia.

Khasiat daripada pengambilannya:

 • Digunakan secara tradisional untuk kesihatan badan.
 • Meningkatkan sistem imunisasi badan.
 • Meningkatkan tenaga zahir dan batin.
 • Melancarkan perjalanan darah.
 • Menghangatkan badan.
 • Melawaskan sistem pencernaan.
 • Mengurangkan tekanan & migrain.

Kesan dan risiko sampingan:

Walaupun minyak Habatussauda memberikan kesan baik pada keadaan kesihatan tertentu, tetapi  suplemen ini tidak dapat menggantikan ubat.

Sebelum mengkonsumi suplemen ini haruslah berbincang dengan doktor.

Seperti mana-mana suplemen, wanita hamil atau menyusu harus berbincang dengan doktor untuk pengetahuan lebih lanjut.

Dengan penggunaan topikal, minyak Habatussauda boleh menyebabkan ruam kegatalan pada sesetengah orang. Oleh itu, sangat penting untuk mencubanya pada bahagian kulit yang kecil terlebih dahulu.

Elakkan daripada terkena minyak ini ke mata, lubang hidung, dan bahagian badan sensitif yang lain.

Menelan minyak ini kadang-kadang boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, sembelit, dan muntah.

Untuk mendapatkan minyak Habatussauda yang paling selamat dan bermanfaat, selalu pilih minyak habatussauda organik berkualiti tinggi yang 100 peratus tulen, bermutu terapeutik, dan diperakui USDA.

Anda juga boleh dapatkan minyak habatussauda dengan mudahnya di bawah.

https://ww.digitalwelt.org/en/lifestyle/herbs/habbatus-sauda-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948#side-effects-and-risks

error: Content is protected !!