Gusi dan Gigi Berdarah : Punca Dan Rawatannya

Adakah anda terkejut melihat darah ketika memberus gigi? Namun, gusi anda yang sedang berdarah dan bukan gigi anda. Hal ini terjadi kerana anda menggunakan teknik yang salah ketika anda memberus gigi, namun ini juga boleh menjadi tanda tanda gigi mahupun gusi anda menghadapi masalah yang lebih serius.

Apakah Puncanya ?

Masalah penjagaan gigi sering kali menjadi penyebab utama berlakunya pendarahan gusi. Antaranya ialah:

 • Gingivitis

Sebilangan besar orang menghidap radang gusi apabila plak kekal di garis gusi terlalu lama. Plak merujuk kepada serpihan dan bakteria yang melekat pada gigi anda.

Dengan memberus gigi, ia akan menghilangkan plak dan dapat mengelakkan anda daripada mengembangkan rongga (karies gigi). Tetapi plak mungkin tetap berada di garis gusi anda, jika anda tidak memberus gigi anda dengan cara yang betul.

Sekiranya plak tidak dikeluarkan, ia akan mengeras menjadi tartar (kalkulus), yang akan meningkatkan pendarahan. Pengumpulan plak di dekat gusi anda juga boleh menyebabkan radang gusi.

Antara simptopm radang gusi termasuk:

 1. Gusi bengkak
 2. Sakit di mulut dan di sekitar gusi
 3. Gusi berdarah
 • Periodontitis

Penyakit periodontal (periodontitis) boleh berlaku apabila gingivitis menjadi lebih serius. Penyakit periodontal adalah jangkitan pada gusi, tulang rahang, dan tisu sokongan yang menghubungkan gigi dan gusi anda. Periodontitis boleh menyebabkan gigi anda longgar atau tercabut.

 • Kekurangan vitamin

Kekurangan vitamin C dan vitamin K juga boleh menyebabkan gusi mudah berdarah. Sila berjumpa doktor anda untuk memeriksa tahap vitamin C dan K anda jika anda mengalami gusi berdarah yang bukan disebabkan oleh rawatan pergigian yang tidak betul. Ikuti juga diet yang mengandungi kedua nutrien untuk memastikan anda mendapat vitamin yang anda perlukan untuk tetap sihat.

Antara makanan yang kaya dengan vitamin C termasuk:

 1. Buah sitrus dan jus
 2. Brokoli
 3. Strawberi
 4. Tomato
 5. Kentang
 6. Cili belanga

Antara makanan yang kaya dengan vitamin K termasuk:

 1. Selada air
 2. Kangkung
 3. Bayam
 4. Sayur sawi
 5. Kacang soya
 6. Minyak canola
 7. Minyak zaitun
 • Punca lain

Orang yang memakai gigi palsu juga kadang-kadang mengalami gusi berdarah. Ini lebih mungkin berlaku apabila gigi palsu sangat ketat.

Kehamilan biasanya menyebabkan pendarahan gusi. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan gusi menjadi lebih sensitif.

Gangguan pendarahan seperti hemofilia dan leukemia juga dapat meningkatkan risiko pendarahan gusi. Gusi anda mungkin berdarah lebih kerap jika anda mengambil ubat penipisan darah. Antara ubat penipisan darah ini termasuk warfarin, aspirin dan heparin.

Cara-Cara Untuk Merawat Gusi dan Gigi Berdarah

Terdapat banyak cara untuk membantu meningkatkan kesihatan mulut dan membantu menghilangkan gusi berdarah. Oleh kerana gusi berdarah terutama disebabkan oleh penyingkiran plak yang tidak mencukupi dari gigi di atau di sekitar garis gusi, memulakan rejimen kebersihan mulut yang berkesan adalah cara yang baik untuk membantu merawat dan mencegah pendarahan gusi. Berikut adalah beberapa petua kebersihan mulut yang akan membantu anda menjaga kesihatan seluruh mulut dan membantu mencegah atau mengurangkan pendarahan gusi:

 • Memberus gigi anda dengan kerap

Berus gigi anda menggunakan berus gigi yang mempunyai bulu lembut dalam gerakan melingkar akan membantu merangsang gusi anda, membantu mencegah gusi berdarah dan menguatkan tisu yang melindungi gigi anda.

See Also

 • Menggunakan ubat gigi anti-gingivitis

Sekiranya anda mengalami masalah dengan gusi berdarah, anda mungkin ingin mempertimbangkan ubat gigi yang meneutralkan plak yang terdapat di sekitar garis gusi.

 • Flos gigi

Flos gigi adalah salah satu cara terpenting untuk membantu mencegah pendarahan gusi dan menjaga kesihatan mulut yang baik. Ia menghilangkan plak dan zarah makanan yang mungkin berada di bawah garis gusi dan menyebabkan gusi berdarah.

 • Elakkan Tembakau

Penggunaan tembakau boleh merosakkan gusi anda, dan juga boleh membuat anda lebih cenderung menghidap penyakit gusi.

 • Berjumpa doktor gigi anda secara berkala

Bakteria plak berbahaya boleh menyebabkan masalah di luar gingivitis seperti enamel gigi yang lemah. Pembersihan yang dilakukan dua kali setahun di klinik doktor gigi anda akan menghilangkan plak dan batu karang yang tidak dapat dikeluarkan di rumah. Ini akan membantu mengelakkan gusi berdarah dan menjaga kesihatan mulut. Anda mesti berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan pembersihan dan pergigian profesional sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun. Ini dapat membantu mencegah penyakit gusi awal daripada berkembang menjadi penyakit gusi yang lebih serius.

Sumber

https://crest.com/en-us/oral-health/conditions/gums/bleeding-gums-causes-treatments-prevention

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

error: Content is protected !!