Now Reading
Ginekologi – Kesuburan wanita

Ginekologi – Kesuburan wanita

GINEKOLOGI

Pengenalan

Ginekologi dan obstetrik adalah dua subjek yang berkaitan dengan sistem pembiakan wanita. Walaupun obstetrik lebih kepada menangani kehamilan dan prosedur serta komplikasi yang berkaitan dengannya, ginekologi pula melibatkan rawatan bagi wanita yang tidak hamil.

Selain itu, ginekologi merangkumi kedua-dua bidang perubatan dan juga bidang pembedahan. Walaupun banyak penyakit ginekologi memerlukan pengurusan hormon dan farmakologi lain, kanser, fibroid dan lain-lain memerlukan pembuangan secara pembedahan.

Sebilangan besar individu wanita dewasa mesti berjumpa dengan pakar sakit puan secara berkala, sama ada mereka aktif secara seksual ataupun tidak. Bila dan seberapa kerap anda berjumpa dengan pakar sakit puan anda bergantung pada usia dan keadaan hidup anda.

Kepakaran pakar ginekologi

Pakar sakit puan atau pakar ginekologi adalah doktor yang pakar dalam kesihatan wanita, dengan memfokuskan pada sistem pembiakan wanita yang merangkumi serviks, tiub falopio, ovari, rahim, faraj dan vulva. Mereka menangani pelbagai masalah termasuk obstetrik, atau kehamilan dan kelahiran anak, masalah haid dan kesuburan, jangkitan kelamin (STI), gangguan hormon dan lain-lain

Pakar sakit puan paling kerap melakukan pemeriksaan yang dikenali sebagai ‘pap smear’ iaitu ujian yang menggunakan instrumen disebut sebagai spekulum untuk mengesan kelainan pada sistem pembiakan wanita, termasuklah kanser serviks dan ovari.

Sebilangan besar pakar sakit puan juga adalah pakar obstetrik. Pakar obstetrik adalah pakar dalam pengurusan kehamilan, proses bersalin dan waktu sejurus selepas melahirkan yang dikenali sebagai ‘puerperium’. Pakar obstetrik/ ginekologi, juga dikenal sebagai OB/ GYN, boleh meliputi bidang seperti rawatan pencegahan hinggalah pengesanan penyakit penularan seksual hingga perancang keluarga.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Perjumpaan dengan pakar ginekologi disyorkan sebagai pemeriksaan tahunan dan sekiranya seorang wanita mempunyai kebimbangan mengenai gejala seperti pelvis, vulvar, dan sakit faraj atau pendarahan tidak normal dari rahim.

Keadaan yang biasa dirawat oleh pakar ginekologi termasuklah:

 • masalah yang berkaitan dengan kehamilan, kesuburan, haid dan menopaus
 • perancangan keluarga, termasuk kontrasepsi, pensterilan dan penghentian kehamilan
 • masalah dengan tisu yang menyokong organ pelvis, termasuk ligamen dan otot
 • STI
 • sindrom ovarium polisistik
 • inkontinensia kencing dan najis
 • keadaan jinak pada saluran pembiakan, misalnya sista ovari, fibroid, gangguan payudara, ulser vulva dan faraj dan perubahan bukan kanser yang lain
 • keadaan pramatang, seperti hiperplasia endometrium dan displasia serviks
 • kanser saluran pembiakan dan payudara, serta tumor yang berkaitan dengan kehamilan
 • keabnormalan pada kongenital saluran pembiakan wanita
 • rawatan kecemasan yang berkaitan dengan ginekologi
 • endometriosis, keadaan kronik yang mempengaruhi sistem pembiakan
 • penyakit keradangan pelvis, termasuk bisul
 • seksualiti, termasuk masalah kesihatan yang berkaitan dengan hubungan sesama jenis dan biseksual
 • disfungsi seksual

Prosedur rawatan

Pakar ginekologi yang disahkan ABOG telah dilatih untuk menjalankan prosedur diagnostik dan pembedahan tertentu.

Tugas diagnostik merangkumi:

 • ujian pap smear
 • imbasan ultrasbunyi
 • kolposkopi, pemeriksaan mikroskopik serviks
 • biopsi endometrium, atau pengambilan sampel dari lapisan rahim
 • histeroskopi, penggunaan endoskopi untuk melihat ke dalam rahim

Tugas pembedahan pula merangkumi:

‘Cryosurgery’ serviks

Sel yang tidak normal di serviks anda boleh sembuh tanpa rawatan. Sekiranya tidak, pakar penjagaan kesihatan anda mungkin mengesyorkan prosedur ini yang merupakan rawatan ginekologi yang sangat berkesan untuk membekukan bahagian serviks.

Tujuan prosedur ini dibuat adalah untuk memusnahkan sel serviks tidak normal yang menunjukkan perubahan yang boleh menyebabkan kanser, atau juga disebut sel pra-kanser. Pakar sakit puan anda mungkin menggunakan istilah “displasia serviks” untuk menggambarkan keadaan anda.

‘Colposcopy’

‘Colposcopy’ adalah alat diagnostik bukan pembedahan yang dilakukan dengan ‘colposcope’. Ini digunakan untuk memeriksa serviks, faraj dan vulva dengan lebih lanjut ketika seorang wanita mempunyai ujian ‘pap smear’ yang tidak normal. Sekiranya pakar sakit puan anda menemui kawasan sel yang tidak normal, dia boleh mengambil sampel dan menghantarnya ke makmal untuk diuji.

‘Dilation and Curettage (D&C)’

Prosedur ini yang biasanya disebut sebagai D&C, adalah salah satu prosedur ginekologi yang paling biasa dilakukan. Dalam prosedur ini, doktor akan membuang lapisan rahim anda dengan penyedut atau ‘curette’ tajam (alat pembedahan).

Selain itu, prosedur ini adalah cara untuk mendiagnosis keadaan rahim termasuk kanser rahim atau polip serta hiperplasia endometrium sebelum kanker. Penyedia penjagaan kesihatan anda juga boleh mengesyorkan anda untuk membuang tumor fibroid rahim, kehamilan molar atau plasenta yang tetap berada di rahim setelah kelahiran yang menyebabkan pendarahan secara berlebihan.

Histeroskopi

Histeroskopi menyediakan kaedah bukan pembedahan bagi pakar sakit puan anda untuk mendiagnosis atau merawat masalah rahim. Ini termasuklah membuang lekatan, mencari alat intrauterin atau menentukan penyebab keguguran berulang.

Dalam prosedur ini, seorang pakar penjagaan kesihatan akan menggunakan histeroskop, yang merupakan alat teleskop tipis, ringan dan dimasukkan ke dalam rahim anda melalui faraj. Ia kemudian menghantar gambar rahim anda pada skrin untuk pemeriksaan lebih lanjut.

See Also
Pediasure

Laparoskopi pelvis

Laparoskopi adalah prosedur pembedahan yang biasanya dilakukan di bawah anestesia umum. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dilakukan dengan jenis anestesia lain yang membolehkan pesakit terjaga.

Seterusnya, laparoskopi pelvis khas melibatkan hirisan kecil (1/2 hingga 3/4 inci) di bahagian perut atau bahagian bawah perut. Karbon dioksida kemudian akan dipam ke perut anda untuk membantu pakar bedah melihat organ dengan lebih mudah. Bergantung pada keadaan anda, dia juga boleh mengambil sampel tisu, membuang tisu parut, memperbaiki rahim anda atau membuang ovari anda.

Anggaran kos

Bagi ujian ‘pap smear’ yang biasanya akan dilakukan oleh pakar ginekologi untuk mengetahui masalah anda, kosnya di hospital swasta boleh mencecah sehingga RM 300 ke atas. Tetapi, ia mungkin adalah percuma jika di hospital kerajaan, namun dapatkan informasi lebih lanjut mengenai kosnya terlebih dahulu kerana ia mungkin berbeza mengikut prosedur dan harga yang telah ditetapkan oleh pihak hospital.

Seterusnya, bagi prosedur ‘Dilation and curretage’ pula, kosnya di hospital swasta adalah sekitar RM 1.8 ribu hingga RM 2 ribu ke atas.

SUMBER

https://www.verywellhealth.com/gynecology-surgery-and-procedures-101-3522623

https://www.medicalnewstoday.com/articles/288354

https://www.everydayhealth.com/sexual-health/when-to-see-a-gynecologist.aspx

https://www.news-medical.net/health/What-is-Gynecology.aspx

error: Content is protected !!