Now Reading
Gigi Rosak: Faktor, Simptom, Pencegahan dan Rawatan

Gigi Rosak: Faktor, Simptom, Pencegahan dan Rawatan

gigi rosak

Penjagaan gigi perlu diterapkan sejak kecil. Ia adalah sangat penting dalam memberikan penampilan yang baik serta kesihatan badan secara amnya. Jika tidak dijaga, ia akan menyebabkan gigi rosak.

Apakah Kerosakan Gigi?

Kerosakan gigi adalah kerosakan pada permukaan gigi, atau enamel. Ia berlaku apabila bakteria di mulut anda menghasilkan asid yang menyerang enamel. Kerosakan gigi boleh menyebabkan rongga (karies gigi), yang merupakan lubang pada gigi anda. Sekiranya kerosakan gigi tidak dirawat, ia boleh menyebabkan sakit, jangkitan, dan akhirnya menyebabkan anda kehilangan gigi.

Faktor Gigi Rosak

Jom kita tengok apa yang menyebabkan gigi rosak.

1. Penjagaan kebersihan mulut yang lemah

Kebersihan mulut bukan sekadar memberus gigi, tetapi juga menggunakan floss, memberus lidah dan menggunakan ubat kumur. Berus gigi sekurangnya-kurangnya dua kali sehari selama sekurang-kurangnya dua minit. Tanpa penjagaan yang baik, tentunya gigi anda akan mengalami kerosakan.

2. Mulut kering

Atas apa sebab sekalipun, mulut kering menyebabkan kurang penghasilan air liur yang penting dalam menghalang pembentukan plak. Sebab itu, mereka yang mengalami mulut kering lebih cenderung untuk mendapatkan gigi yang kurang sihat.

Antara sebab mulut kering adalah kurang minum air, sesetengah ubat-ubatan atau keadaan kesihatan seperti diabetes.

3. Pemakanan yang tidak sihat

Selalu ambil air atau makanan manis dan pengambilan makanan berasid atau masam. Makanan utama yang merosakkan gigi adalah yang mengandungi tinggi gula, karbohidrat dan asid. Cuba kurangkan makanan ini untuk menjaga kesihatan gigi anda.

4. Umur

Penuaan adalah proses yang tidak dapat dielakkan. Semakin lama, banyak fungsi badan akan mula berkurang dan rosak. Gigi juga tidak terlepas daripada proses ini. Namun, dengan penjagaan gigi yang sihat dari usia muda, anda boleh melewatkan kerosakan gigi akibat penuaan.

Apakah simptom gigi rosak?

Pada kerosakan gigi awal, anda biasanya tidak mengalami simptom. Apabila kerosakan gigi bertambah teruk, ia boleh menyebabkan

Pencegahan

Kebersihan mulut dan gigi yang baik dapat membantu anda mengelakkan berlakunya rongga dan kerosakan gigi. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu mencegah rongga. Tanyakan kepada doktor gigi anda petua mana yang terbaik untuk anda.

  • Berus dengan ubat gigi fluorida selepas makan atau minum.

Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan idealnya setiap kali makan, menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida. Untuk membersihkan antara gigi anda gunakan floss.

  • Bilas mulut anda. Sekiranya doktor gigi anda merasakan anda mempunyai risiko tinggi untuk mengalami rongga, dia mungkin mengesyorkan agar anda menggunakan bilas mulut dengan fluorida.
  • Lawati doktor gigi anda dengan kerap.

Dapatkan pembersihan gigi profesional dan pemeriksaan oral secara berkala, yang dapat membantu mencegah masalah atau mengesannya lebih awal. Doktor gigi anda boleh mengesyorkan jadual yang paling sesuai untuk anda.

Rawatan gigi rosak

Anda mungkin tidak menyedari bahawa rongga terbentuk atau gigi berlubang. Itulah sebabnya penting untuk melakukan pemeriksaan dan pembersihan gigi secara berkala, walaupun mulut anda terasa elok. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sakit gigi atau sakit mulut, berjumpa dengan doktor gigi anda secepat mungkin.

Sekurang-kurangya, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor gigi setiap enam bulan sekali. Doktor gigi selalunya akan menentukan sama ada terdapat gigi berlubang atua tidak melalui pemeriksaan gigi. Akan tetapi terdapat kawasan gigi yang tidak dapat dilihat dengan pemeriksaan mulut. Oleh itu, sesetengah pesakit perlu melakukan x-ray untuk melihat kawasan gigi yang bermasalah.

Apakah rawatan untuk gigi rosak? Untuk gigi rosak terdapat beberapa rawatan yang diperlukan dan bergantung pada keadaan gigi:

Contoh beberapa rawatan untuk gigi rosak:

  • Rawatan fluorida.

Sekiranya anda mengalami kerosakan gigi awal, rawatan fluorida dapat membantu enamel untuk memperbaiki dirinya sendiri.

  • Tampal gigi

Doktor akan menggunakan satu alat untuk membuang bahagian gigi yang sudah reput di lubang tersebut. Kemudian, satu bahan akan diletakkan di dalam lubang tersebut dan dibiarkan mengeras.

  • Crown gigi

Crown gigi adalah satu prosedur dimana satu bahan yang berbentuk gigi diletakkan pada bahagian atas gigi yang sudah teruk atau reput. Disebut sebagai crown(Mahkota) kerana bentuk gigi seperti gigi geraham adalah seperti mahkota. Prosedur ini menggantikan bahagian atas gigi yang sudah rosak.

  • Root canal

Rawatan ini diperlukan apabila lubang itu telah sampai kepada bahagian saraf gigi. Dalam prosedur ini, doktor akan membuang tisu saraf dan saluran darah di kawasan gigi yang reput itu. Kemudian, lubang tersebut akan dimasukkan dengan bahan yang akan mengeras. Crown juga akan dibuat bagi merawat gigi tersebut.

Oleh itu gunakan tips penjagaan gigi yang betul.  Berus gigi secara berdisiplin selepas makan dan sebelum tidur malam. Selain itu, guna ubat gigi berfluorida dan berkumur dengan pencuci mulut berfluorida sekali sehari sebelum tidur. Tapi mesti digunakan selepas beberapa minit memberus gigi, bukan sebaik sahaja selepas memberus gigi. Hal ini kerana ia boleh menyebabkan tindak balas antara pencuci mulut dan ubat gigi. Yang paling penting jangan berkongsi berus gigi dan tukar berus gigi jika bulu berusnya mula kembang.

SUMBER:

https://medlineplus.gov/toothdecay.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892

https://hellodoktor.com/kesihatan-mulut/keadaan-gigi/5-sebab-utama-kerosakan-gigi/

https://thediagnosa.com/gigi-berlubang-punca-simptom-rawatan-1/

error: Content is protected !!