Gigi jongang (Buck Teeth)– Simptom, Punca, Faktor Risiko & Rawatannya

gigi jongang

Gigi jongang atau lebih dikenali sebagai buck teeth adalah frasa yang digunakan untuk menggambarkan ketika gigi depan atas menonjol (melekat) lebih banyak daripada yang sepatutnya.

Definisi sebenar apa yang dimaksudkan dengan gigi disebut ‘overjet’. Ini adalah pertindihan mendatar gigi depan atas dan bawah. Sebilangan orang mengelirukannya dengan ‘overbite’, iaitu cara gigi bertindih secara menegak tetapi istilah ortodontik yang betul sebenarnya berlebihan, iaitu berapa banyak gigi atas menonjol dari bawah.

Simptom

Kadang-kadang, gigi yang menonjol berlaku secara semula jadi dan itulah yang menyebabkan gigi jongang. Ia boleh muncul sejak turun temurun. Dalam kes itu, tidak ada yang dapat dilakukan oleh ibu bapa untuk mengelakkan gigi jongang.

Namun, apa yang dapat mereka lakukan ialah menjadualkan lawatan dengan pakar ortodontik jika kelihatan seperti rahang dan gigi kekal anak itu bengkok. Persatuan Amerika Orthodontis mencadangkan agar kanak-kanak mengunjungi ortodontis pada masa mereka mencapai usia 7 tahun.

Pakar ortodontik kemungkinan besar dapat menentukan rupa gigi kekal anak anda. Selepas temujanji pertama ini, pakar ortodontik dapat merumuskan rancangan rawatan untuk membetulkan gigi jongang dan bersiap untuk pendakap gigi, yang akan berlaku antara usia 8 dan 14 tahun.

Punca Gigi Jongang

Terdapat beberapa sebab bahawa gigi ginjal berlaku:

 • Perbezaan kerangka kelas 2

Dalam beberapa kes, rahang atas lebih jauh ke depan atau menonjol berkaitan dengan bahagian bawah, atau rahang bawah lebih jauh ke belakang. Apa yang dihasilkan ini adalah perbezaan yang ketara antara gigi atas dan bawah dan penampilan bahawa gigi atas lebih maju. Ini dikenali sebagai perbezaan kerangka Kelas 2 dan menerangkan hubungan bagaimana tulang rahang atas dan bawah bersatu.

 • Kecenderungan rahang atas

Pada sesetengah orang, tulang yang menyokong gigi atas mungkin bersudut ke depan dan, sebagai akibatnya, gigi di dalamnya juga bersudut ke depan. Ini dikenali sebagai kecenderungan rahang atas dan sekali lagi disebabkan oleh tulang itu sendiri dan bukannya pada kedudukan gigi.

Cara pembentukan tulang sering disebabkan oleh faktor keturunan atau etnik dan kita sering melihat sifat-sifat ini berlaku dalam keluarga.

 • Faktor persekitaran

Dalam beberapa kes gigi sarang ini disebabkan oleh faktor persekitaran – perkara yang datang dari luar dan bukan yang ditentukan oleh genetik.

Kebiasaan menghisap ibu jari yang berpanjangan, makan botol atau kebiasaan mengunyah sesuatu boleh menyebabkan tekanan pada gigi depan. Lama kelamaan ini boleh menyebabkan gigi bergerak.

 • Lontaran Lidah

AAPD menggambarkan dorongan lidah sebagai “kedudukan lidah yang tidak normal dan penyimpangan dari pola menelan normal”. Sekiranya lidah dorong ke arah gigi untuk memacu pendek pada satu masa, ia mungkin tidak akan mempengaruhi kedudukan gigi.

Namun, jika lidah secara konsisten bersandar pada gigi depan, kebiasaan itu boleh mengakibatkan gigitan terbuka atau gigi seri yang menonjol.

 • Menghisap Ibu jari

Menghisap ibu jari dalah satu lagi penyebab gigi jongang. Kekuatan menghisap boleh mempengaruhi penjajaran mulut, gigi dan lelangit. Kadang kala kanak-kanak tumbuh di luar tabiat sekitar usia 2 hingga 4 tahun. Sekiranya tidak, ibu bapa mungkin dapat menghalang tingkah laku tersebut.

Sebagai contoh, ibu bapa boleh memuji anak kecil mereka jika mereka pergi sebentar tanpa menghisap. Menghisap ibu jari juga boleh menjadi tindak balas kepada kegelisahan, jadi ibu bapa boleh berusaha sebaik mungkin untuk menenangkan anak mereka untuk menghilangkan keperluan anak itu untuk meletakkan ibu jari di mulut mereka.

Faktor Risiko Gigi Jongang

Gigi jongang boleh menyebabkan masalah kesihatan bergantung pada seberapa parahnya dan apakah itu mencegah gigitan biasa.

Gigi jongang biasanya boleh menyebabkan masalah termasuk:

 • halangan pertuturan
 • masalah pernafasan
 • kekurangan mengunyah
 • kerosakan pada gigi dan gusi lain
 • sakit ketika mengunyah atau menggigit
 • perubahan pada penampilan wajah

Rawatan

Seandainya keadaaan gigi jongang anda teruk dan menyebabkan ketidakselesaan, rawatan tidak diperlukan secara perubatan. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan penampilan gigi, anda mesti berjumpa doktor gigi atau ortodontik untuk mendapatkan rawatan.

Tidak ada satu cara biasa untuk merawat gigi jongang kerana gigi datang dalam pelbagai ukuran, dan jenis gigitan dan hubungan rahang berbeza dari orang ke orang. Doktor gigi atau ortodontik menentukan rancangan rawatan terbaik berdasarkan keperluan anda, melalui lawatan berikut ;

 • Pendakap gigi

Pendakap dan penahan dawai tradisional adalah rawatan yang paling biasa untuk gigi sikat.

Ramai orang mendapat pendakap pada masa kanak-kanak atau semasa remaja, tetapi orang dewasa juga dapat memanfaatkannya. Pendakap logam dan wayar yang dilekatkan pada gigi dimanipulasi dari masa ke masa untuk menggerakkan gigi secara beransur-ansur untuk senyuman yang lebih tegak.

See Also
l carnitine

Pengambilan gigi kadang-kadang disyorkan jika diperlukan lebih banyak ruang untuk meluruskan gigi.

 • Pengembangan lelangit

Pengembangan lelangit biasanya digunakan untuk merawat kanak-kanak atau remaja yang rahang atasnya terlalu kecil untuk menampung gigi dewasa.

Alat khas yang terdiri daripada dua keping yang disebut palatal expander melekat pada geraham atas. Skru pengembangan menggerakkan dua kepingan secara beransur-ansur untuk melebarkan lelangit.

 • Invisalign

Invisalign boleh digunakan untuk merawat maloklusi kecil pada remaja dan orang dewasa. Serangkaian pelurus plastik jernih dibuat dari cetakan gigi anda dan dipakai di atas gigi untuk mengubah kedudukannya secara beransur-ansur.

Invisalign lebih mahal daripada pendakap tradisional tetapi memerlukan perjalanan lebih sedikit ke doktor gigi.

 • Pembedahan rahang

Pembedahan ortognatik digunakan untuk merawat masalah yang teruk. Ia juga digunakan untuk orang yang berhenti tumbuh untuk memperbaiki hubungan antara rahang atas dan bawah.

Sumber :

https://www.netdoctor.co.uk/beauty/dental/a29410188/buck-teeth

https://www.healthline.com/health/buck-teeth

https://www.colgate.com/en-za/oral-health/adult-orthodontics/buck-teeth-causes-0516-

error: Content is protected !!