Now Reading
Geritol (Kurang Vitamin): Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Geritol (Kurang Vitamin): Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

geritol

Geritol adalah produk multivitamin dan zat besi. Vitamin dan zat besi adalah asas penting dalam tubuh dan membantu menjaga kesihatan anda.

Kegunaan Geritol

Ubat ini digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin kerana diet yang tidak sihat, penyakit tertentu, atau semasa hamil.

Cara menggunakan Geritol Lengkap

Minum ubat ini secara oral, biasanya sekali sehari atau seperti yang diarahkan. Ikuti semua arahan pada bungkusan produk, atau ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Jangan mengambil lebih daripada dos yang disyorkan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini sangat bagus diambil semasa perut kosong 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.

Ambil dengan segelas air penuh (8 auns atau 240 mililiter) kecuali jika doktor mengarahkan anda sebaliknya. Sekiranya sakit perut berlaku, anda boleh minum ubat ini bersama makanan.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Geritol

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda mempunyai keadaan penyakit tertentu. Sebelum menggunakan ubat ini, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai: Hemochromatosis, hemosiderosis.

Sekiranya jenama multivitamin anda juga mengandungi asid folik, pastikan anda memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda kekurangan vitamin B12 (anemia pernisiosa) sebelum mengambilnya.

Asid folik boleh mempengaruhi ujian makmal tertentu untuk masalah kekurangan vitamin B12 tanpa merawat anemia.

Kekurangan vitamin B12 yang tidak dirawat boleh mengakibatkan masalah saraf yang serius seperti Neuropati periferal. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Beritahu doktor anda jika anda hamil sebelum menggunakan ubat ini.

Ubat ini akan memberi kesan pada susu ibu. Rujuk doktor anda sebelum menyusu badan.

Kesan sampingan Geritol

Sembelit, cirit-birit, atau sakit perut mungkin berlaku. Kesan ini biasanya bersifat sementara dan boleh hilang semasa badan anda menyesuaikan diri dengan ubat ini.

Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, segera hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Besi boleh menyebabkan najis anda menjadi hitam, ini merupakan kesan sampingan yang tidak berbahaya. Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala alergi yang serius seperti berikut: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Interaksi Geritol

Produk ini dapat mengurangkan penyerapan ubat lain seperti bifosfonat, levodopa, penicillamine, antibiotik quinolone, ubat tiroid, dan antibiotik tetrasiklin.

Oleh itu, asingkan dos ubat di atas sejauh mungkin daripada dos produk ini.

Tanyakan pada doktor atau ahli farmasi anda tentang berapa lama anda perlu menunggu antara dos dan dapatkan bantuan tentangjadual dos yang sesuai dengan semua ubat anda.

Sekiranya jenama multivitamin anda juga mengandungi asid folik, pastikan anda memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat anti-sawan tertentu (contohnya Hidantoin seperti fenitoin).

Dos Geritol

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapat manfaat yang maksimum. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

  • Sekiranya anda mengambil Geritol Complete (vitamin (yang banyak / oral)) secara berkala, ambil dos yang tidak terlepas sebaik sahaja anda teringat.
  • Sekiranya sudah hampir dengan waktu untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tidak diambil dan ambil pada waktu biasa.
  • Jangan mengambil 2 dos pada masa yang sama atau dos tambahan.

Sumber:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-59661/geritol-complete-oral/details

https://www.drugs.com/cdi/geritol-complete.html

error: Content is protected !!