Now Reading
Geriatrik – Warga tua

Geriatrik – Warga tua

GERIATRIK

Pengenalan

Geriatrik adalah cabang penjagaan kesihatan yang menumpukan pada keperluan unik seiring dengan peningkatan usia. Ia memfokuskan pada penjagaan warga tua dan melibatkan pencegahan, diagnosis dan merawat masalah kesihatan pada orang dewasa yang lebih tua.

Sekiranya anda sudah mencapai usia persaraan, atau anda menghadapi keadaan kesihatan yang biasanya mempengaruhi orang tua, ianya adalah alasan yang baik untuk mempertimbangkan mencari pakar geriatrik.

Warga tua mempunyai banyak keperluan perubatan khas, seperti menangani masalah penuaan semula jadi yang berlaku dalam badan hinggalah mengurus pelbagai masalah perubatan dan memastikan golongan ini mendapat sokongan sosial. Pakar geriatrik mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang bagaimana isu-isu ini dapat mempengaruhi kemampuan seorang warga tua untuk berfungsi dari hari ke hari dan bagaimana keadaan tersebut harus dirawat.

Kepakaran pakar geriatrik

Pakar geriatrik adalah doktor yang pakar dan peka terhadap pelbagai masalah kesihatan dan masalah sosial yang berkaitan dengan warga tua, termasuk:

 • Pelbagai penyakit dan keadaan
 • Penyakit dan keadaan kronik
 • Gejala daripada pelbagai ubat

Golongan pakar ini pertama kali dilatih dan menerima pengesahan dalam bidang perubatan keluarga atau perubatan dalaman. Pakar geriatrik kemudian mempunyai latihan tambahan dalam perubatan geriatrik.

Pakar geriatrik akan memeriksa sejarah perubatan pesakit untuk menentukan bagaimana penyakit atau keadaan sebelumnya boleh berinteraksi untuk mempengaruhi kesihatan semasa; mereka menentukan sama ada pesakit mereka mendapatkan sokongan sosial yang diperlukan dari keluarga, rakan dan masyarakat; dan mereka akan bertanya dan membuat cadangan untuk keadaan hidup. Mereka juga menilai kemampuan pesakit untuk melakukan aktiviti kehidupan harian dan membuat cadangan untuk membantu pesakit lebih tua serta keluarganya untuk menyesuaikan diri dan menguruskan perubahan yang datang dengan faktor penuaan.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Walaupun kebanyakan individu yang memerlukan rawatan geriatrik cenderung berumur 75 tahun ke atas, pesakit harus berjumpa dengan pakar geriatrik sekiranya mereka:

 • Tidak dapat melakukan aktiviti normal kehidupan seharian seperti mandi, berpakaian dan makan
 • Menjadi lemah atau pelupa
 • Mempunyai lebih daripada 1 keadaan atau penyakit yang memburuk dan mungkin memerlukan perubahan dalam keadaan hidup
 • Mendapatkan rawatan untuk mengawal gejala (rawatan paliatif) dan menguruskan pelbagai keadaan kronik pada peringkat lanjut
 • Takut bahawa mereka akan menjadi beban buat keluarga dan rakan-rakan

Pakar geriatrik telah dilatih untuk mengenali bagaimana penyakit pada orang tua berbeza dengan penyakit pada golongan lebih muda. Mereka tahu pentingnya menjaga kehidupan bebas dan sokongan sosial serta menggunakan pendekatan holistik yang menekankan penuaan yang sihat dan penjagaan pencegahan.

Beginilah cara bagaimana pakar geriatrik mendekati beberapa masalah kesihatan yang lebih serius:

 • Kelemahan. Kelemahan adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan, tetapi ia boleh mempengaruhi kemampuan bagi warga tua untuk berfungsi secara bebas pada masa yang berlainan dan dengan cara yang berbeza, menjadikan mereka lebih mudah terdedah untuk jatuh dan memerlukan pengawasan dan bantuan yang lebih banyak. Justeru itu, pakar geriatrik dapat membantu menjangkakan masalah dan menetapkan rancangan penjagaan yang baik.
 • Pelbagai masalah perubatan. Ramai warga tua terdedah kepada pelbagai keadaan perubatan seperti artritis, penyakit jantung, diabetes dan keadaan neurologi. Seorang pakar geriatrik mempunyai latihan khas bagaimana keadaan ini boleh berinteraksi pada warga tua.
 • Pelbagai ubatan. Pelbagai keadaan perubatan memerlukan banyak ubat preskripsi. Badan yang lebih tua menguraikan ubat-ubatan secara berbeza berbanding yang lebih muda. Pakar geriatrik telah dilatih untuk mengenali kesan sampingan dan interaksi ubat pada warga tua.
 • Kemerosotan mental. Sebilangan kehilangan kemampuan kognitif adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan, tetapi gejala tertentu mungkin menunjukkan keadaan umum seperti kemurungan atau penyakit Alzheimer. Pakar geriatrik dilatih untuk mengetahui perbezaan antara tanda-tanda penuaan normal dan tanda-tanda penyakit yang lebih serius. Mereka juga dapat memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan tersebut.
 • Nasihat penjagaan. Menjadi pengasuh bagi seseorang yang mempunyai masalah kesihatan boleh jadi membingungkan, memberi tekanan dan memenatkan. Warga tua mungkin memerlukan pertolongan dengan tugas harian seperti mandi, berpakaian, pergi ke bilik mandi atau makan. Pakar geriatrik dapat membantu mencari bantuan dan sokongan luar yang tepat daripada golongan profesional seperti pengurus penjagaan atau pembantu rumah.

Prosedur rawatan geriatrik

Biasanya, pakar geriatrik tidak akan merawat setiap keadaan perubatan aktif dengan ubat. Mereka yang terlatih dalam perubatan geriatrik adalah penyedia penjagaan primer hebat, yang memfokuskan pada kesihatan dan kesihatan pencegahan serta menguruskan keadaan perubatan kronik. Pada dasarnya, mereka tidak merawat pesakit dengan rawatan biasa seperti pembedahan dan lain-lain yang berkaitan dengannya, tetapi mereka membantu memaksimumkan fungsi dan kesejahteraan fizikal pesakit.

Mari kita ketahui bagaimana pakar geriatrik dapat membantu orang dewasa yang lebih tua.

Pakar dalam rawatan bagi orang dewasa yang lebih tua

Pakar geriatrik boleh mendiagnosis dan merawat pelbagai keadaan dan penyakit yang mempengaruhi individu apabila sudah berumur, termasuk:

 • demensia
 • osteoporosis
 • inkontinensia
 • kanser
 • pendengaran dan kehilangan penglihatan
 • osteoartritis
 • insomnia
 • diabetes
 • kemurungan
 • masalah jantung
 • kelemahan
 • masalah keseimbangan

Penjagaan bersepadu

Pakar geriatrik boleh berfungsi sebagai bantuan bagi pasukan penyedia kesihatan, mengawasi interaksi ubat yang kompleks dan mengutamakan rawatan untuk mereka yang mungkin berhadapan dengan beberapa masalah kesihatan.

Memupuk penuaan yang sihat

Faktor penuaan boleh memberikan cabaran fizikal, kognitif, emosi dan sosial yang unik. Pakar geriatrik mendidik orang bagaimana untuk kekal aktif, berhubung, dan sihat, serta mencari cara untuk menguruskan peralihan dalam kehidupan keluarga, kehidupan kerja dan kehidupan hidup mereka. Mereka juga dapat membantu anda memerangi stereotaip negatif berkaitan penuaan yang boleh mempengaruhi kesihatan anda.

Anggaran kos

Bagi aspek ini, ia tidaklah melibatkan kos perubatan berkaitan pembedahan sebegitu. Tetapi, kos yang ditanggung adalah lebih kepada kos penjagaan warga tua dalam menguruskan urusan harian mereka. Bagi mereka yang berkemampuan, anda boleh dapatkan khidmat daripada doktor terlatih untuk menjaga keperluan warga tua dari segi kesihatan dan kesejahteraan mereka.

Sekarang, sudah banyak pakej yang anda boleh dapatkan daripada hospital atau dari pihak luar dengan anggaran kos boleh mencecah ribuan ringgit bergantung pada pakej yang anda pilih. Ia mungkin lebih murah jika khidmat penjagaan tersebut adalah daripada hospital itu sendiri, namun dapatkan informasi mengenainya terlebih dahulu kerana ada segelintir hospital yang tidak menyediakan khidmat sebegini.

SUMBER

https://www.healthinaging.org/a-z-topic/geriatrics

https://www.summitmedicalgroup.com/news/living-well/What-is-Geriatrics

https://www.healthline.com/health/geriatrician-doctor#what-they-do

https://www.everydayhealth.com/senior-health/5-great-reasons-to-see-a-geriatrician.aspx

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/specialists-in-aging-do-you-need-a-geriatrician

error: Content is protected !!