Gegendang Telinga Pecah (Ruptured Eardrum) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

gegendang telinga pecah

Gegendang Telinga Pecah atau ‘ruptured eardrum’ adalah satu keadaan apabila terdapat koyakan di dalam membran nipis yang memisahkan telinga luar anda dari telinga dalam. Membran itu, yang dikenali sebagai membran timpani (tympanic membrane), diperbuat daripada tisu yang menyerupai kulit.

Gegendang telinga ada dua fungsi penting pada telinga anda iaitu mengesan gelombang bunyi bergetar dan menukarkan getaran kepada impuls saraf yang menyampaikan bunyi ke otak anda. Ia juga melindungi bahagian tengah telinga daripada jangkitan bakteria serta objek asing dan air. Biasanya, bahagian tengah telinga adalah steril. Tetapi apabila gegendang telinga pecah, bakteria boleh masuk ke bahagian tengah telinga dan menyebabkan jangkitan yang dikenali sebagai otitis media.

Simptom Gegendang Telinga Pecah

Tanda-tanda dan simptom gegendang telinga yang pecah mungkin termasuk:

 • Kesakitan telinga yang mungkin mereda dengan cepat
 • Mukus, nanah atau darah mengalir dari telinga anda
 • Hilang pendengaran
 • Berdering dalam telinga anda (tinnitus)
 • Sensasi berputar (vertigo)
 • Mual atau muntah yang boleh menyebabkan vertigo

Punca Gegendang Telinga Pecah

Beberapa situasi boleh menyebabkan gegendang telinga pecah. Salah satu sebab yang paling biasa ialah jangkitan telinga. Apabila bahagian tengah telinga dijangkiti, tekanan meningkat dan menolak gegendang telinga anda. Apabila tekanan menjadi terlalu tinggi, ia boleh menyebabkan gegendang telinga menonjol. Apabila itu berlaku, anda mungkin perasan bahawa sakit yang anda alami hilang tiba-tiba dan terdapat nanah mengalir keluar dari telinga.

Punca lain yang biasa bagi gegendang telinga yang pecah adalah menjolok gegendang telinga dengan objek asing, seperti kapas pencuci telinga atau pin rambut (bobby pin) yang digunakan untuk membersihkan tahi telinga dari saluran telinga.

Kanak-kanak pula boleh melukakan gegendang telinga mereka sendiri dengan meletakkan objek seperti kayu atau mainan kecil dalam telinga mereka.

Beberapa kes gegendang telinga yang pecah berpunca dari barotrauma. Ini berlaku apabila tekanan di dalam telinga dan tekanan di luar telinga tidak sama. Keadaan ini sering terjadi sewaktu kapal terbang mengubah ketinggian, menyebabkan tekanan udara dalam kabin jatuh atau naik. Perubahan tekanan juga biasa dialami bagi penyelam skuba.

Selain itu, kecederaan pada kepala atau tamparan pada telinga juga dapat menyebabkan gegendang telinga pecah. Begitu juga dengan trauma akustik yang disebabkan oleh bunyi bising yang tiba-tiba, seperti bunyi letupan secara tiba-tiba.

Diagnosis Gegendang Telinga Pecah

Doktor atau pakar ENT anda boleh menentukan sama ada anda mempunyai gegendang telinga pecah (berlubang) dengan pemeriksaan visual menggunakan instrumen yang menyala (otoskop atau mikroskop).

Doktor boleh juga menjalankan atau mengarahkan ujian tambahan untuk menentukan punca simptom pada telinga anda atau untuk mengesan sebarang kehilangan pendengaran. Ujian ini termasuklah:

 • Ujian makmal. Sekiranya terdapat cairan dari telinga anda, doktor anda boleh mengarahkan ujian makmal atau kultur untuk mengesan jangkitan bakteria di bahagian tengah telinga anda.
 • Penilaian Tuning fork. Penilaian Tuning Fork adalah instrumen logam dua arah, yang menghasilkan bunyi ketika ia diketuk bersama. Ujian mudah dengan peranti ini boleh membantu doktor mengesan kehilangan pendengaran.

  Penilaian Tuning Fork juga boleh mendedahkan sama ada kehilangan pendengaran disebabkan oleh kerosakan pada bahagian getaran tengah telinga anda (termasuk gegendang telinga anda), kerosakan pada sensor atau saraf telinga dalaman anda, atau kerosakan kepada kedua-duanya.

 • Tympanometry. Tympanometry menggunakan peranti yang dimasukkan ke dalam saluran telinga anda yang mengukur tindak balas gegendang telinga anda terhadap perubahan dalam tekanan udara. Corak tindak balas tertentu dapat menunjukkan diagnosis gegendang telinga berlubang.
 • Peperiksaan audiologi. Ia adalah satu siri ujian yang distruktur dengan ketat yang mengukur tahap pendengaran anda mendengar bunyi pada jumlah dan nada yang berlainan. Ujian-ujian ini dilakukan di sebuah bilik bunyi yang kukuh.

Rawatan Gegendang Telinga Pecah

Anda harus berjumpa dengan doktor jika anda merasakan bahawa anda mengalami gegendang telinga pecah.

Doktor akan menggunakan alat yang disebut otoskop untuk memeriksa di dalam telinga anda. Cara ini akan membolehkan mereka melihat jika terdapat lubang di gegendang telinga dan untuk menentukan saiznya.

Doktor juga akan menjalankan ujian pendengaran atau imbangan. Beliau akan meniup udara ke dalam telinga untuk menguji tekanan.

Gegendang telinga yang pecah akan sembuh dengan sendirinya dalam masa 1 hingga 3 bulan. Anda boleh mengambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen, untuk melegakan sakit telinga dan mengurangkan keradangan. Jika telinga anda berasa sakit, meletakkan kain panas pada telinga dapat membantu melegakan kesakitan yang ringan.

See Also
sanitasi

Doktor akan memberikan antibiotik oral atau titisan telinga antibiotik sekiranya anda mempunyai jangkitan pada telinga.

Sekiranya gegendang telinga anda tidak sembuh dengan sendirinya, prosedur pembedahan yang disebut Tympanoplasty mungkin diperlukan untuk membaiki lubang pada gegendang telinga.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/symptoms-causes/syc-20351879

https://www.healthline.com/health/ruptured-eardrum

https://www.webmd.com/pain-management/ruptured-eardrum-symptoms-and-treatments#1

error: Content is protected !!