Gaviscon

Gaviscon berfungsi dengan membentuk lapisan di atas isi perut yang membantu mencegah kandungan perut termasuk asid daripada mengalir kembali ke esofagus (paip makanan). Ia sekaligus berkesan menghilangkan simptom pedih ulu hati.

Kegunaan Gaviscon

Gaviscon boleh digunakan untuk merawat luka sakit bakar jantung (refluks asid) dan gangguan pencernaan.

Ubat ini membentuk lapisan pelindung yang terapung di atas isi perut anda. Ini menghentikan asid perut masuk ke dalam paip makanan anda. Gaviscon juga mengandungi antasid yang meneutralkan asid perut yang berlebihan dan mengurangkan rasa sakit dan sebarang ketidakselesaan.

Kegunaan biasa Gaviscon adalah sehingga 4 kali sehari. Sebaiknya diambil selepas makan dan waktu tidur. Pada waktu ini, kebiasaannya, adalah apabila kesakitan dan ketidakselesaan paling teruk. Sekiranya doktor anda telah menyarankan Gaviscon, sila ambil mengikut masa yang diberitahu mereka.

Cara Pengambilan / Dos Gaviscon

Dewasa dan kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas: Satu hingga dua sachet (10-20 ml) selepas makan dan pada waktu tidur, maksimum hingga empat kali sehari.

Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun: Hanya boleh diberikan atas nasihat perubatan.

Warga emas: Tidak perlu pengubahsuaian dos untuk kumpulan umur ini.

Kerosakan hepatik: Tidak perlu pengubahsuaian dos.

Kekurangan Ginjal: Berhati-hati jika anda memerlukan diet garam yang sangat terhad.

Langkah Berjaga-berjaga Dalam Mengambil Ubat Ini

Produk ubat ini mengandungi 255.76 mg (11.12 mmol) sodium per 2 sachet (20 ml) dos, bersamaan dengan 12.79% WHO yang disyorkan pengambilan harian maksimum untuk sodium.

Dos harian maksimum produk ini bersamaan dengan 51.15% pengambilan WHO harian yang disyorkan oleh WHO.

Produk ini dianggap tinggi natrium. Ia harus diambil kira terutamanya bagi mereka yang menjalani diet rendah garam (contohnya: dalam beberapa kes kegagalan jantung kongestif dan gangguan ginjal).

Setiap dos 2 pek (20 ml) mengandungi 260 mg (6.5 mmol) kalsium. Penjagaan perlu diambil dalam merawat pesakit dengan hiperkalsemia, nefrocalcinosis dan kalsium berulang yang mengandung calculi ginjal.

Rawatan kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak digalakkan, kecuali atas nasihat perubatan.

Sekiranya simptom berterusan, atau rawatan diperlukan selama lebih dari 7 hari secara berterusan, nasihat perubatan harus dicari.

Seperti produk antasid lain, pengambilan produk ini dapat menyembunyikan simptom keadaan perubatan lain yang mungkin lebih serius.

Mengandungi metil parahydroxybenzoate (E218) dan propyl parahydroxybenzoate (E216) yang boleh menyebabkan reaksi alahan (mungkin ditangguhkan).

Kesan Sampingan Gaviscon

Gaviscon adalah ubat yang sangat selamat. Kebanyakan orang yang mengambilnya tidak mempunyai kesan sampingan. Sekiranya anda mendapat kesan sampingan, ia mungkin ringan dan akan hilang apabila anda berhenti mengambil Gaviscon.

Sesetengah jenis Gaviscon berkemungkinan membuat anda merasa sakit atau menyebabkan muntah, sembelit atau cirit-birit kerana ramuannya. Rujuk dengan doktor atau ahli farmasi anda jika anda melihat kesan sampingan tersebut yang mengganggu anda atau tidak hilang.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap natrium alginat, natrium bikarbonat, kalsium karbonat, ester hidroksibenzoat (parabens) atau ke mana-mana senarai eksipien seperti Carbomer 974P, metil (E218) dan propyl (E216) parahydroxybenzoate, sakarin natrium, perasa peppermint no. 2, natrium hidroksida dan air yang ditapis.

Interaksi Ubat

Sebilangan ubat tidak boleh diambil bersamaan dengan Gaviscon. Ini kerana kedua produk ini boleh saling mengganggu fungsi masing-masing.

Jangan mengambil Gaviscon dalam masa 2 jam sebelum atau selepas mengambil:

 • antihistamin
 • sebilangan antibiotik (quinolones dan tetracyclines)
 • tablet zat besi
 • ubat untuk merawat jangkitan kulat
 • beta-blocker (untuk masalah jantung)
 • penisilin (untuk artritis reumatoid)
 • steroid (untuk gangguan keradangan dan autoimun)
 • ubat antipsikotik (untuk masalah kesihatan mental seperti gangguan bipolar dan skizofrenia)
 • chloroquine (untuk malaria)
 • estramustine (untuk barah prostat)
 • bifosfonat seperti asid alendronik (untuk merawat dan mencegah masalah tulang seperti osteoporosis)
 • levothyroxine
 • perencat pam protein (PPI) seperti omeprazole dan lansoprazole

Paracetamol selamat dimakan bersama dengan Gaviscon pada masa yang sama. Tetapi, jangan minum ubat penahan sakit lain, seperti ibuprofen atau aspirin, dengan Gaviscon tanpa berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu. Ini boleh memburukkan lagi simptom anda.

Mencampurkan Gaviscon dengan ubat herba dan makanan tambahan

Setakat ini, tiada masalah diketahui atau timbul dengan mengambil ubat herba dan makanan tambahan bersama-sama dengan Gaviscon.

SUMBER:

www.nhs.uk/medicines/gaviscon/

www.medicines.org.uk/emc/product/3959/smpc#gref

www.gaviscon.com.my/en/products/gaviscon-original/

Summary
Gaviscon - Berkesan Untuk Masalah Asid Perut?
Article Name
Gaviscon - Berkesan Untuk Masalah Asid Perut?
Description
Gaviscon berfungsi dengan membentuk lapisan di atas isi perut yang membantu mencegah kandungan perut termasuk asid daripada mengalir kembali ke esofagus (paip makanan). Ia sekaligus berkesan menghilangkan simptom pedih ulu hati.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: