Now Reading
Gatal Kemaluan: Penyebab, Diagnosis, dan Rawatannya

Gatal Kemaluan: Penyebab, Diagnosis, dan Rawatannya

gatal kemaluan

Gatal-gatal adalah perkara yang tidak menyenangkan bagi setiap individu. Lebih-lebih lagi jika gatal kemaluan. Ini akan menyebabkan anda berasa tidak selesa sepanjang hari.

Sekiranya anda merasa perlu menggaru kulit anda pada bahagian kemaluan, anda mungkin mengalami kegatalan. Gatal adalah kerengsaan yang tidak selesa yang mungkin anda rasakan pada kemaluan anda, atau kawasan kulit anda yang lain.

Kemungkinan semua orang merasakan gatal pada alat kelamin mereka, tetapi jika gatal itu tidak hilang dan mengganggu kualiti hidup anda, maka anda mungkin perlu berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda untuk diagnosis dan rawatan.

PENYEBAB GATAL KEMALUAN BAGI LELAKI

gatal kemaluan

Gatal kemaluan boleh berlaku kepada lelaki dan wanita. Penyebabnya mungkin sama dan ada juga yang berbeza mengikut jantina.

Berikut adalah penyebab gatal kemaluan bagi lelaki:

1. Herpes genital

Herpes genital, yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV), boleh mencetuskan rasa sakit dan gatal di kawasan genital dan pada zakar. Virus ini tidak aktif di dalam badan selama bertahun-tahun, jadi sebilangan orang yang dijangkiti HSV tidak tahu. Bersamaan dengan gatal, ia juga akan menghasilkan sekumpulan lepuh berisi cairan kecil.

2. Lichen nitidus

Lichen nitidus adalah keradangan sel kulit yang menyebabkan lebam kecil pada bahagian tubuh yang berbeza, termasuk zakar. Benjolan biasanya berbentuk rata, berukuran pin, dan berwarna daging.

3. Candidiasis (sariawan lelaki)

Juga dikenali sebagai jangkitan yis lelaki, candidiasis dapat berkembang di kepala zakar. Bersamaan dengan gatal-gatal di bawah kulup dan hujung zakar, keadaan ini boleh menyebabkan rasa sensasi terbakar, kemerahan, ruam, dan pelepasan seperti keju cottage di bawah kulup.

4. Ketuat kemaluan

Benjolan kecil ini disebabkan oleh human papillomavirus (HPV), penyakit kelamin. Ketuat genital berwarna daging, menyerupai kembang kol, dan kadang-kadang boleh gatal dan berdarah semasa hubungan seksual.

5. Lichen planus dan psoriasis

Lichen planus adalah keadaan keradangan yang mempengaruhi rambut, kuku, dan kulit, termasuk zakar. Ia boleh menyebabkan lecet, lebam rata atau lecet.

Psoriasis adalah keadaan kulit kronik lain yang boleh mempengaruhi zakar. Sel kulit berkembang terlalu cepat dengan keadaan ini, mengakibatkan pengumpulan sel kulit di permukaan kulit. Ini menyebabkan kulit gatal dan bercak merah.

6. Kudis

Kudis adalah keadaan di mana tungau kecil menggali di bawah permukaan kulit. Tungau ini cenderung menggali di lipatan kulit, tetapi juga boleh menggali kulit di sekitar zakar dan kawasan kemaluan lelaki.

Kudis menyebabkan gatal yang sengit, dan anda mungkin melihat jejak liang kecil pada zakar anda.

7. Dermatitis kontak

Dermatitis kontak adalah ruam yang mungkin timbul pada zakar anda jika anda bersentuhan dengan alergen. Ini termasuk sabun, wangian, dan kain. Bersamaan dengan gatal, dermatitis kontak boleh menyebabkan kulit kering, ruam kemaluan merah, dan lebam kecil.

8. Balanitis

Balanitis adalah keradangan kelenjar zakar. Gejala lain termasuk sakit, gatal, kemerahan, dan bengkak. Sebilangan lelaki juga mengalami kencing yang menyakitkan.

9. Uretritis

Ini adalah keradangan pada tiub (uretra) yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Gejala uretritis lain termasuk kencing yang kerap, kesukaran membuang air kecil, dan darah dalam air mani.

PENYEBAB GATAL KEMALUAN BAGI WANITA

gatal kemaluan

Disebabkan keadaan ini boleh berlaku kepada wanita juga, berikut kami senaraikan penyebab-penyebab yang mungkin mengakibatkan gatal kemaluan dalam kalangan wanita.

1. Iritasi dari bahan kimia

Mendedahkan vagina kepada bahan kimia boleh menyebabkan gatal pada vagina. Bahan kimia ini boleh mencetuskan reaksi alergi yang menyebabkan ruam gatal di pelbagai bahagian badan, termasuk faraj. Perengsa kimia biasa termasuklah:

 • sabun
 • mandi buih
 • semburan feminin
 • douches
 • kontraseptif topikal
 • krim
 • salap
 • bahan pencuci
 • pelembut kain
 • kertas tandas wangi

Sekiranya anda menghidap diabetes, ia juga boleh menyebabkan kegatalan pada vagina anda.

2. Penyakit kulit

Beberapa penyakit kulit, seperti eksim dan psoriasis, boleh menyebabkan kemerahan dan gatal-gatal di kawasan genital.

Ekzema, juga dikenali sebagai dermatitis atopik, adalah ruam yang terutama terjadi pada orang yang menghidap asma atau alahan. Ruam kemerahan dan gatal dengan tekstur bersisik. Ia mungkin merebak ke faraj pada beberapa wanita dengan eksim.

Psoriasis adalah keadaan kulit yang biasa menyebabkan tompok-tompok bersisik, gatal, merah terbentuk di sepanjang kulit kepala dan sendi. Kadang-kadang, wabak gejala ini dapat terjadi pada vagina juga.

3. Jangkitan yis

Yis adalah kulat yang berlaku secara semula jadi yang biasanya terdapat di dalam vagina. Biasanya tidak menimbulkan masalah, tetapi apabila pertumbuhannya tidak terkendali, jangkitan yang tidak selesa dapat terjadi.

Jangkitan ini dikenali sebagai jangkitan yis vagina. Ini adalah keadaan yang sangat biasa, yang mempengaruhi 3 daripada 4 wanita pada suatu ketika dalam hidup mereka, menurut Mayo Clinic.

Jangkitan sering terjadi setelah mengambil antibiotik, kerana jenis ubat ini dapat memusnahkan bakteria baik dan bakteria buruk. Bakteria baik diperlukan untuk menjaga pertumbuhan yis.

Pertumbuhan yis yang terlalu banyak di dalam vagina boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, termasuklah rasa gatal, terbakar, dan keputihan.

4. Vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria adalah sebab biasa untuk gatal-gatal vagina. Seperti jangkitan yis vagina, ia disebabkan oleh ketidakseimbangan antara bakteria baik dan buruk di dalam vagina.

Keadaan ini tidak selalu menyebabkan gejala. Apabila gejala muncul, mereka biasanya termasuk gatal-gatal vagina dan pelepasan berbau busuk yang tidak normal. Pelepasan mungkin berwarna kelabu atau putih yang tipis dan kusam. Dalam beberapa kes, mungkin juga berbuih.

5. Penyakit kelamin

Sebilangan besar STD boleh menular semasa hubungan seksual tanpa perlindungan dan menyebabkan gatal-gatal pada faraj. Ini termasuklah:

 • klamidia
 • ketuat kemaluan
 • gonorea
 • herpes genital
 • trichomoniasis

Keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala tambahan, termasuk pertumbuhan yang tidak normal, keputihan hijau atau kuning, dan sakit ketika membuang air kecil.

6. Menopaus

Wanita yang mengalami menopaus lebih berisiko mengalami gatal kemaluan.

Ini disebabkan oleh penurunan kadar estrogen yang berlaku semasa menopaus, yang menyebabkan atrofi vagina. Ini adalah penipisan mukosa yang boleh menyebabkan kekeringan berlebihan. Kekeringan boleh menyebabkan gatal dan kerengsaan jika anda tidak mendapatkan rawatan untuknya.

7. Tekanan

Tekanan fizikal dan emosi boleh menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan faraj, walaupun ini tidak biasa. Ia mungkin berlaku apabila tekanan melemahkan sistem ketahanan badan anda, menjadikan anda lebih terdedah kepada jangkitan yang menyebabkan gatal.

8. Kanser vulva

Dalam kes yang jarang berlaku, gatal-gatal pada vagina mungkin merupakan gejala barah vulva. Ini adalah sejenis barah yang berkembang di vulva, yang merupakan bahagian luar alat kelamin wanita. Ia merangkumi bibir dalam dan luar faraj, klitoris, dan pembukaan faraj.

Kanser vulva mungkin tidak selalu menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, apabila gejala muncul, mereka mungkin termasuk gatal, pendarahan yang tidak normal, atau sakit di kawasan vulva.

DIAGNOSIS UNTUK GATAL KEMALUAN

Sebelum merawat masalah ini, doktor anda perlu terlebih dahulu menentukan penyebabnya.

Proses diagnosis boleh melibatkan beberapa atau semua perkara berikut:

1. Pemeriksaan fizikal

Doktor akan melihat ciri-ciri ruam, termasuk luka atau ketuat. Beritahu mereka tentang kemerahan atau pelepasan yang tidak biasa.

Mereka juga akan memeriksa kawasan kulit lain yang mungkin terjejas. Contohnya, mereka mungkin memeriksa celahan jari anda untuk mencari kudis.

2. Ujian swab

Doktor boleh menyapu keputihan pada wanita dan sebarang keputihan pada lelaki, bersamaan dengan lesi.

3. Mengikis kulit atau biopsi

Doktor boleh mengikis kulit atau biopsi, di mana mereka mengikis atau membuang sebahagian ketuat, lesi, atau sel kulit.

Tisu dari pengikis atau biopsi diperiksa di bawah mikroskop. Ini berpotensi mendiagnosis keadaan seperti psoriasis, kudis, dan jangkitan kulat.

4. Ujian darah

Beberapa penyebab gatal kemaluan seperti herpes dan sifilis, dapat dikesan melalui ujian darah.

Terdapat ujian diagnostik di rumah yang boleh anda gunakan untuk menguji IMS, walaupun ujian tersebut tidak boleh dipercayai seperti ujian yang dijalankan oleh doktor anda.

Sekiranya anda menggunakan alat ujian diagnostik di rumah dan mendapat keputusan positif, minta doktor anda memeriksa semula hasilnya dan dapatkan rawatan secepat mungkin.

RAWATAN UNTUK GATAL KEMALUAN (LELAKI)

Berikut adalah cara untuk merawat masalah kegatalan pada kemaluan bagi lelaki:

1. Untuk merawat kegatalan dan kerengsaan

Kerengsaan dan kerengsaan dapat diatasi dengan menggunakan losyen atau serbuk yang menghalang kulit anda menggosok permukaan kulit yang lain. Menggunakan pembalut atau kain kasa untuk menutupi kawasan yang terganggu dan jengkel juga dapat menjadikan testis anda tidak gatal.

2. Untuk merawat jangkitan kulat

Jangkitan kulat boleh hilang dengan sendirinya, tetapi anda mungkin perlu dirawat dengan antikulat atau krim dan salap antijamur. Berjumpalah dengan doktor anda untuk mendapatkan ubat anti kulat jika anda yakin jangkitan kulat menyebabkan zakar anda gatal.

3. Untuk merawat herpes genital

Anda mungkin perlu minum ubat antivirus, seperti valacyclovir (Valtrex) atau acyclovir (Zovirax), untuk wabak herpes genital. Rawatan berlangsung selama kira-kira satu minggu, tetapi anda mungkin memerlukan ubat jangka panjang jika anda kerap mendapat wabak.

4. Untuk merawat ketuat kemaluan

Ketuat alat kelamin boleh dirawat dengan salap untuk kulit anda, seperti imiquimod (Aldara) dan podofilox (Condylox). Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin perlu membuang ketuat dengan membekukannya (cryotherapy) atau melakukan pembedahan untuk membuangnya.

5. Untuk merawat kudis

Doktor anda boleh memberikan salap, krim, dan losyen yang dapat menghilangkan kudis dan merawat ruam dan gatal-gatal. Kebanyakan rawatan topikal untuk kudis digunakan pada waktu malam ketika kudis paling aktif.

RAWATAN UNTUK GATAL KEMALUAN (WANITA)

Setelah doktor anda mengetahui penyebab gatal vagina anda, mereka akan mengesyorkan pilihan rawatan. Rawatan tertentu yang diperlukan bergantung pada keadaan tertentu yang menyebabkan masalah tersebut.

1. Untuk merawat jangkitan yis

Doktor anda boleh merawat jangkitan yis vagina dengan ubat anti kulat. Ini terdapat dalam pelbagai bentuk, termasuk krim, salap, atau pil. Ia boleh didapati dengan preskripsi atau di kaunter.

Walau bagaimanapun, jika doktor anda tidak pernah mendiagnosis anda dengan jangkitan yis, pastikan anda bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil ubat bebas.

2. Untuk merawat vaginosis bakteria

Doktor sering merawatnya dengan antibiotik. Ini boleh datang dalam bentuk pil atau sebagai krim yang anda masukkan ke dalam vagina anda. Ia juga sangat penting untuk mengikuti arahan doktor anda untuk menggunakannya.

3. Untuk merawat penyakit kelamin

Anda boleh merawat penyakit kelamin dengan antibiotik, antivirus, atau antiparasit. Anda perlu minum ubat secara berkala dan mengelakkan hubungan seksual sehingga jangkitan atau penyakit anda hilang.

4. Untuk merawat kegatalan disebabkan menopaus

Gatal yang berkaitan dengan menopaus boleh dirawat dengan krim estrogen, atau tablet.

5. Sebab-sebab lain

Jenis gatal dan kerengsaan vagina yang lain sering hilang dengan sendirinya.

Sementara itu, anda boleh menggunakan krim steroid atau losyen untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan rasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, anda harus mengehadkan berapa banyak yang anda gunakan kerana ia juga boleh menyebabkan kerengsaan dan gatal kronik jika anda guna secara berlebihan.

Kesimpulannya, gatal kemaluan boleh berlaku disebabkan banyak perkara. Oleh itu, penting untuk anda berjumpa dengan doktor dan mendapatkan khidmat nasihat dan juga rawatan daripada mereka sekiranya anda memerlukannya.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/vaginal-itching#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12324-sexual-health-genital-itching

https://www.healthline.com/health/itchy-balls#causes

error: Content is protected !!