Now Reading
Gastroenterologi – Saluran pencernaan

Gastroenterologi – Saluran pencernaan

GASTROENTEROLOGI

Pengenalan

Gastroenterologi adalah bidang perubatan khusus yang memberi tumpuan kepada saluran pencernaan. Beberapa pakar gastroenterologi boleh merawat penyakit umum GI manakala yang lain pula memberi tumpuan kepada jenis gastroenterologi tertentu.

Apabila kita mempertimbangkan sistem gastrousus manusia, banyak yang boleh membataskannya ke perut dan usus. Pada hakikatnya, bidang gastroenterologi memeriksa fungsi normal dan penyakit yang melibatkan esofagus, perut, usus kecil, usus besar dan rektum, pankreas, pundi hempedu, saluran empedu dan hati.

Menurut ‘American College of Gastroenterology’, gastroenterologi melibatkan pemahaman terperinci mengenai:

 • organ gastrousus
 • pergerakan bahan melalui perut dan usus
 • pencernaan dan penyerapan nutrien
 • pembuangan sisa dari badan
 • hati

Kepakaran pakar gastroenterologi

Pakar gastroenterologi adalah profesional perubatan yang pakar dalam penyakit dan keadaan yang mempengaruhi organ dan struktur pencernaan. Mereka melakukan prosedur endoskopi, di mana mereka akan menggunakan instrumen khusus untuk melihat saluran GI dan membuat diagnosis. Tetapi, golongan ini tidak melakukan pembedahan. Dalam beberapa kes, mereka mungkin bekerja rapat dengan pakar bedah GI terutamanya di klinik atau hospital.

Sistem GI adalah penting untuk:

 • mencerna dan menggerakkan makanan
 • menyerap nutrien
 • membuang sisa dari badan anda

Jadi, pakar gastroenterologi boleh merawat mana-mana bahagian sistem ini. Walaupun sistem GI juga merangkumi bahagian mulut, golongan pakar ini umumnya tidak memberi rawatan atau perkhidmatan di sini. Sebaliknya, doktor gigi dan pakar pergigian akan memberi tumpuan kepada masalah kesihatan berkaitan rongga mulut.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Terdapat beberapa tanda dan gejala yang mungkin memerlukan anda berjumpa dengan pakar gastroenterologi anda, yang kemudian dapat mendiagnosis dan merawat salah satu daripada pelbagai gangguan yang berkaitan dengan gejala tersebut. Berikut adalah beberapa tanda yang harus anda pertimbangkan untuk menjadualkan rundingan dengan pakar gastroenterologi anda:

 • Pergerakan usus tidak normal

Sekiranya anda mengalami sembelit, ini mungkin bermaksud ia terjadi disebabkan masalah pencernaan yang serius. Sembelit selalunya memberi kesan kepada orang tua, orang yang mengalami dehidrasi, atau mempunyai diet rendah serat. Kebalikan daripada sembelit iaitu cirit-birit pula berlaku kerana terlalu banyak pergerakan usus yang tidak padat. Ini juga dapat menunjukkan masalah dengan pencernaan anda.

 • Buasir

Apabila urat di rektum anda meradang, ia boleh membengkak. Di sinilah asalanya buasir. Ini juga merupakan masalah yang agak biasa, dan pakar harus dapat mengatasinya dengan cepat dan mudah.

Walaupun masalah pedih ulu hati agak biasa, namun pedih ulu hati yang konsisten adalah tanda masalah yang lebih besar seperti refluks asid, atau GERD.

 • Sakit perut

Sekiranya anda mengalami sakit perut, batu empedu atau penumpukan cecair pencernaan yang menghancurkan makanan anda, masalah dalam usus boleh menjadi penyebabnya. Kadangkala, rasa sakit dapat berlangsung berjam-jam, tetapi kebanyakan individu yang mengalami kesakitan ini melaporkan bahawa ia dapat terjadi secara tiba-tiba dan kuat.

 • Darah dalam najis

Darah dalam najis seringkali menjadi tanda serius bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Sekiranya anda melihat pendarahan rektum atau darah dalam najis anda, dapatkan nasihat doktor yang pakar dalam pencernaan, atau minta rujukan dari doktor penjagaan utama anda.

Kesukaran menelan atau juga disebut sebagai ‘Dysphagia’, merujuk pada kesukaran menelan yang mana anda memerlukan lebih banyak usaha daripada kebiasaan untuk memindahkan makanan dari mulut ke perut. Ia biasanya terjadi disebabkan masalah saraf atau otot, dan boleh jadi boleh menyakitkan dan lebih biasa berlaku pada orang tua dan bayi.

Organ yang berkaitan dengan gastroenterologi

a) Esofagus

Esofagus adalah tiub yang menghubungkan tekak (pharynx) dan perut. Ia terbentuk daripada otot yang mengalami kontraksi untuk memindahkan makanan ke perut di mana proses itu disebut sebagai peristalsis. Seiring pertambahan usia, ‘sphincters’ melemah, menjadikan sesetengah individu lebih mudah terdedah terhadap aliran pembalikan asid dari perut, suatu keadaan yang disebut penyakit ‘gastroesophageal reflux (GERD)’. GERD boleh menyebabkan kerosakan teruk seperti ulser pada esofagus. Beberapa gejalanya adalah kesakitan, rasa mual, pedih ulu hati dan sakit dada.

b) Perut

Perut adalah karung berbentuk kacang yang terletak di bahagian belakang tulang rusuk bawah. Lapisan perut mengeluarkan asid hidroklorik dan enzim yang memecah makanan sehingga dapat meneruskan perjalanannya melalui sistem pencernaan. Namun begitu, bahagian perut boleh mempunyai pelbagai keadaan dan penyakit yang boleh menyebabkan kesakitan, ketidakselesaan, masalah pencernaan dan juga kematian. Salah satu masalah perut yang paling biasa berlaku adalah sakit perut atau ‘dyspepsia’. Ia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan satu atau lebih gejala, termasuk rasa kenyang semasa makan, rasa kenyang yang tidak selesa setelah makan, dan rasa terbakar atau sakit di bahagian atas perut.

c) Usus kecil

Usus kecil adalah bahagian terpanjang dalam saluran gastrousus. Ia berfungsi bersama organ-organ lain daripada sistem pencernaan untuk mencerna makanan lebih jauh setelah meninggalkan perut dan untuk menyerap nutrien. Keseluruhan sistem pencernaan berfungsi bersama untuk mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga. Tetapi, ia juga boleh jadi berpenyakit atau bermasalah. Gangguan usus kecil termasuklah pendarahan, penyakit ‘celiac’, penyakit Crohn, jangkitan, kanser usus, penyumbatan usus, sindrom keradangan usus, ulser, sakit dan pertumbuhan bakteria. Kanser usus kecil pula sangat jarang berlaku, dengan kurang dari 1 dari 10 kes kanser berlaku di saluran gastrousus.

d) Kolon

Kolon, atau juga disebut usus besar, adalah bahagian bagi tahap akhir pencernaan. Ia adalah tiub besar yang mengantar bahan buangan keluar dari badan. Kolon adalah jauh lebih lebar daripada usus kecil, tetapi juga lebih pendek. Lebih-lebih lagi, ia membuang makanan yang tersisa setelah nutrien dikeluarkan daripadanya, bakteria dan sisa lain. Terdapat banyak penyakit dan keadaan yang berkaitan dengan usus besar atau kolon ini. Kanser kolorektal adalah kanser yang berlaku di kolon atau di kawasan bawah berhampiran rektum. Selain itu, polip pula adalah pertumbuhan tisu tidak normal pada lapisan dalam kolon atau rektum yang merupakan tumor jinak dan bukanlah kanser. Namun begitu, polip kadangkala boleh berubah menjadi kanser, tetapi biasanya itu tidak berlaku.

Prosedur rawatan gastroenterologi

Pakar gastroenterologi akan menjalankan beberapa prosedur untuk mendiagnosis, merawat dan menguruskan keadaan. Prosedur ini merangkumi:

Endoskopi

Semasa endoskopi, pakar gastroenterologi menggunakan kamera yang melekat pada tiub nipis panjang yang disebut endoskopi untuk melihat ke dalam badan. Mereka akan memasukkan endoskopi melalui mulut, ke kerongkong, dan ke dalam esofagus. Ia menghantar kembali gambar ke layar untuk pemantauan.

Kolonoskopi dan sigmoidoskopi

Prosedur ini serupa dengan endoskopi, tetapi ia memerlukan pakar gastroenterologi untuk memasukkan tiub ke dalam rektum, dan bukannya mulut. Pakar gastroenterologi dapat melihat keseluruhan usus besar dan rektum semasa prosedur kolonoskopi berlangsung. Sigmoidoskopi pula sebaliknya hanya membolehkan mereka memeriksa rektum dan kolon bawah.

Polipektomi

Dalam prosedur polipektomi, pakar gastroenterologi akan mengeluarkan satu atau lebih polip daripada lapisan usus. Polip adalah pertumbuhan bukan kanser yang boleh berkembang di usus besar. Pakar gastroenterologi akan mengeluarkan polip dengan ‘forceps’ gelung wayar atau menggunakan arus elektrik untuk membakarnya semasa proses kolonoskopi berlangsung.

Pelebaran esofagus

Semasa pelebaran esofagus, pakar gastroenterologi akan meregangkan kawasan esofagus yang sempit. Lapisan tisu berlebihan, kanser pada esofagus dan parut akibat rawatan radiasi semuanya boleh menyebabkan masalah yang sama. Jadi, pakar gastroenterologi akan meregangkan tiub dengan menggunakan pengembang plastik atau belon yang boleh mengembung. Mereka biasanya akan melakukan ini semasa proses endoskopi.

Anggaran kos

Bagi rawatan di hospital kerajaan, harganya adalah lebih murah jika dibandingkan dengan rawatan di hospital swasta. Namun, jika anda berkemampuan atau mempunyai perlindungan insurans, biasanya bagi pemeriksaan endoskopi, harganya boleh mencecah sehingga RM 1.5 ribu tetapi ia bergantung pada jenis endoskopi yang anda lakukan.

Seterunya, bagi prosedur kolonoskopi sebegitu, harganya boleh mencecah hingga ribuan ringgit iaitu sekitar RM3 ribu yang biasanya mengandungi pakej pemeriksaan darah, ultrabunyi dan sebagainya.

SUMBER

https://www.ligastrohealth.com/blog/6-signs-you-need-to-see-a-gastroenterologist

https://www.healthline.com/find-care/articles/gastroenterologists/what-is-a-gastroenterologist#conditions

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327441

https://www.medicinenet.com/whats_gastroenterologist/article.htm

https://www.carlisledigestive.com/2018/01/05/10-signs-need-see-gastroenterologist/

error: Content is protected !!