Gastrik
Gastrik adalah keradangan, kerengsaan, atau hakisan lapisan perut yang boleh disebabkan oleh kerengsaan akibat penggunaan berlebihan alkohol, muntah kronik, tekanan, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti aspirin atau ubat anti-radang. Ia juga mungkin disebabkan oleh Helicobacter pylori (H. pylori), bakteria yang hidup dalam lapisan lendir perut dan boleh menyebabkan ulser dan kanser perut; anemia yang merosakkan; dan refluks hempedu.

Gastrik adalah keradangan, kerengsaan, atau hakisan lapisan perut yang boleh disebabkan oleh kerengsaan akibat penggunaan berlebihan alkohol, muntah kronik, tekanan, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti aspirin atau ubat anti-radang. Ia juga mungkin disebabkan oleh Helicobacter pylori (H. pylori), bakteria yang hidup dalam lapisan lendir perut dan boleh menyebabkan ulser dan kanser perut; anemia yang merosakkan; dan refluks hempedu.

Gejala gastrik yang paling umum termasuk loya atau sakit perut yang berulang-ulang, kembung perut dan sakit, muntah-muntah, rasa  membakar di dalam perut dan najis hitam atau berdarah. Diagnosis gastrik termasuk ujian endoskopi dan pemeriksaan darah. Rawatan boleh merangkumi antibiotik, antasid, dan vitamin B12 untuk anemia. Apabila masalah asas hilang, gastrik biasanya berlaku juga.

 

Simptom Gastrik

Tanda-tanda dan gejala gastrik termasuk:

Gastrik selalunya tidak menyebabkan tanda-tanda dan gejala-gejala.

 

Punca Gastrik

Gastrik adalah keradangan lapisan perut. Kelemahan atau kecederaan pada halangan lentur yang melindungi dinding perut anda membolehkan jus pencernaan anda merosakkan dan membakar lapisan perut anda. Beberapa penyakit dan keadaan boleh meningkatkan risiko gastrik, termasuk penyakit Crohn dan sarkoidosis, suatu keadaan di mana koleksi sel-sel radang tumbuh di dalam badan.

 

Diagnosis Gastrik

Walaupun doktor anda mungkin mengesyaki gastrik selepas bercakap dengan anda tentang sejarah perubatan anda dan melakukan ujian, anda mungkin juga mempunyai satu atau lebih ujian berikut untuk menentukan sebab yang tepat.

  • Ujian untuk H. pylori.Doktor anda boleh mengesyorkan ujian untuk menentukan sama ada anda mempunyai bakteria H. pylori.Jenis ujian yang anda alami bergantung kepada keadaan anda.  pylori boleh dikesan dalam ujian darah, dalam ujian najis atau dengan ujian nafas.
  • Untuk ujian nafas, anda akan meminum segelas cecair yang cerah dan bersih yang mengandungi karbon radioaktif.Bakteria H. pylori memecahkan cecair ujian di dalam perut anda. Kemudian, anda meniup ke dalam beg, yang kemudian dikedap. Jika anda dijangkiti H. pylori, sampel nafas anda akan mengandungi karbon radioaktif.
  • Menggunakan skop untuk memeriksa sistem pencernaan atas anda (endoskopi).  Semasa endoskopi, doktor anda melepasi tiub fleksibel yang dilengkapi dengan lensa (endoskopi) ke kerongkong anda dan ke dalam esofagus, perut dan usus kecil anda. Menggunakan endoskopi, doktor anda mencari tanda-tanda keradangan.
  • Sekiranya terdapat kawasan yang mencurigakan, doktor anda boleh mengeluarkan sampel tisu kecil (biopsi) untuk peperiksaan makmal.Biopsi juga boleh mengenal pasti kehadiran H. pylori dalam lapisan perut anda.
  • X-ray sistem pencernaan atas anda.  Kadang-kadang dipanggil menelan barium atau siri gastrointestinal atas, siri sinar X ini mencipta imej esofagus, perut dan usus kecil untuk mencari ketidaknormal. Untuk membuat ulser lebih kelihatan, anda boleh menelan sesuatu berwarna putih, cecair logam (mengandungi barium) yang melapisi saluran penghadaman anda.

 

Rawatan Gastrik

Rawatan gastrik bergantung kepada punca tertentu. Gastrik akut yang disebabkan oleh ubat anti-radang bukan steroid atau alkohol boleh dibebaskan dengan menghentikan penggunaan bahan-bahan tersebut.

Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengubati gastrik termasuk:

  • Ubat antibiotik untuk membunuh H. pylori.  Untuk H. pylori dalam saluran penghadaman anda, doktor anda boleh mengesyorkan gabungan antibiotik, seperti klaritromicin (Biaxin) dan amoksisilin (Amoksil, Augmentin, yang lain) atau metronidazol (Flagil), untuk membunuh bakteria. Pastikan anda mengambil preskripsi antibiotik penuh, biasanya selama 7 hingga 14 hari.
  • Ubat yang menghalang pengeluaran asid dan memberi penyembuhan.   Pam Perencat Proton mengurangkan asid dengan menyekat tindakan bahagian-bahagian sel yang menghasilkan asid. Ubat-ubatan ini termasuk ubat preskripsi dan ubat di kaunter omeprazol (Prilosek), lansoprazol (Prevasid), rabeprazol (Asiphex), esomeprazol (Nexium), dexlansoprazol (Dexilan) dan pantoprazol (Protonix).
  • Penggunaan jangka panjang pam perencat proton, terutama pada dos yang tinggi, boleh meningkatkan risiko pingul, pergelangan tangan dan patah tulang belakang.Tanya doktor anda sama ada suplemen kalsium boleh mengurangkan risiko ini.
  • Ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid.  Penghalang asid – juga dikenali sebagai penyekat histamin (H-2) – mengurangkan jumlah asid yang dikeluarkan ke dalam saluran pencernaan anda, yang melegakan kesakitan gastrik dan menggalakkan penyembuhan. Disediakan mengikut preskripsi atau di kaunter, penghalang asid termasuk ranitidin (Zantac), famotidin (Pepsid), simetidin (Tagamet HB) dan nizatidin (Axid AR).
  • Antasid yang meneutralkan asid perut.  Doktor anda mungkin memasukkan antacid dalam rejimen ubat anda. Antasid meneutralkan asid perut yang sedia ada dan boleh memberikan kelegaan kepada pesakit dengan cepat. Kesan sampingan termasuk sembelit atau cirit-birit, bergantung kepada bahan utama.

SUMBER

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807

https://www.healthline.com/health/gastritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/309046

Summary
Gastrik (Gastritis) - Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan
Article Name
Gastrik (Gastritis) - Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan
Description
Gastrik adalah keradangan, kerengsaan, atau hakisan lapisan perut yang boleh disebabkan oleh kerengsaan akibat penggunaan berlebihan alkohol, muntah kronik, tekanan, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti aspirin atau ubat anti-radang.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: