Now Reading
Simptom Gangguan Keresahan Perpisahan (Seperation anxiety disorder), Faktor Dan Rawatannya.

Simptom Gangguan Keresahan Perpisahan (Seperation anxiety disorder), Faktor Dan Rawatannya.

gangguan keresahan perpisahan

Keresahan perpisahan adalah sebahagian daripada proses perkembangan zaman kanak-kanak. Ia lebih banyak berlaku pada bayi yang berumur antara 8 hingga 12 bulan dan biasanya akan hilang pada usia 2 tahun. Walau bagaimanapun, masalah ini juga boleh berlaku pada orang dewasa. Sesetengah kanak-kanak mempunyai tanda-tanda keresahan perpisahan semasa sekolah menengah dan zaman remaja. Keadaan ini dipanggil sebagai gangguan keresahan perpisahan atau ‘seperation anxiety disorder – SAD’. 3 hingga 4 peratus kanak-kanak mempunyai masalah SAD. 

Selain itu, gangguan ini juga cenderung untuk menunjukkan emosi yang umum dan masalah kesihatan mental. Sekitar satu per tiga kanak-kanak dengan SAD akan didiagnosis dengan penyakit mental apabila mereka menjadi dewasa.

Simptom Gangguan keresahan perpisahan

Berikut adalah beberapa gejala bagi gangguan keresahan perpisahan yang paling lazim adalah seperti:

 • Kebimbangan yang tidak realistik dan berkekalan bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku kepada anak jika dia tidak bersama penjaga.
 • Keengganan untuk pergi ke sekolah kerana ingin tinggal bersama pengasuh.
 • Keengganan untuk tidur tanpa keberadaan penjaga berhampiran dengannya atau untuk tidur jauh dari rumah.   
 • Takut untuk bersendirian.
 • Mimpi buruk tentang perpisahan.
 • Kencing semasa tidur.
 • Mempunyai aduan tentang gejala fizikal, seperti sakit kepala dan sakit perut pada hari persekolahan.
 • Ragaman dan rayuan yang berulang.

Punca Gangguan keresahan perpisahan

Keresahan perpisahan kerap berkembang selepas kejadian stres atau traumatik yang ketara dalam kehidupan kanak-kanak, seperti tinggal di hospital, kematian orang atau haiwan yang dikasihi atau perubahan persekitaran (seperti pindah ke rumah lain atau bertukar sekolah). Kanak-kanak dengan ibu bapa yang terlampau mengongkong mungkin lebih cenderung untuk mendapat gangguan ini.

Malah, ia tidak semestinya menjadi penyakit kepada kanak-kanak tetapi boleh menjadi manifestasi keresahan perpisahan terhadap ibu bapa juga – ibu bapa dan anak boleh menyebabkan keresahan buat satu sama lain. Di samping itu, hakikat bahawa kanak-kanak yang mempunyai keresahan ini selalunya mempunyai ahli keluarga dengan masalah sama atau gangguan mental yang lain menunjukkan bahawa masalah tersebut berkemungkinan boleh diwarisi.  

Diagnosis Gangguan keresahan perpisahan

Kanak-kanak yang mengalami tiga atau lebih gejala di atas mungkin didiagnosis dengan SAD. Doktor boleh meminta anak anda menjalani ujian tambahan untuk mengesahkan diagnosis.

Di samping itu, doktor mungkin juga mahu melihat cara anda berinteraksi dengan anak anda. Ini boleh menunjukkan sama ada gaya keibubapaan anda boleh mempengaruhi cara anak anda berurusan dengan kebimbangannya.

Faktor Risiko Gangguan keresahan perpisahan

Gangguan keresahan pemisahan biasanya sering bermula pada zaman kanak-kanak, tetapi mungkin terus berlaku sehingga mereka meningkat remaja dan kadangkadang juga sehingga dewasa.

Faktor risiko termasuk:

 • Tekanan hidup atau kehilangan yang mengakibatkan perpisahan, seperti penyakit atau kematian seseorang yang disayangi, kehilangan haiwan peliharaan kesayangan, perceraian ibu bapa, atau pemindahan ke tempat baharu atau pertukaran sekolah.
 • Sifat-sifat tertentu, yang lebih terdedah kepada gangguan keresahan daripada yang lain.
 • Sejarah keluarga, termasuk saudara-saudara dekat yang mempunyai keresahan atau gangguan keresahan dan menunjukkan bahawa sifat-sifat ini boleh diwarisi.
 • Isu persekitaran, seperti mengalami beberapa jenis bencana yang melibatkan perpisahan.

Rawatan Gangguan keresahan perpisahan

Gangguan keresahan pemisahan biasanya dirawat dengan prosedur psikoterapi, ataupun pengambilan ubat-ubatan. Psikoterapi seperti terapi percakapan atau kaunseling psikologi boleh melibatkan bekerja dengan ahli terapi untuk mengurangkan gejala-gejala kebimbangan pemisahan.

Terapi perilaku kognitif (CBT) adalah bentuk psikoterapi yang berkesan untuk gangguan pemisahan kecemasan. Semasa terapi, anak anda boleh belajar bagaimana untuk menghadapi dan menguruskan kebimbangan mengenai pemisahan dan ketidakpastian. Di samping itu, ibu bapa juga dapat belajar bagaimana untuk memberi sokongan emosi secara berkesan pada anak mereka.

Seterusnya, penggabungan ubat dengan terapi kognitif dapat membantu jika gejala-gejala yang dialami sudah mencapai tahap yang serius. Ubat antidepresan yang dipanggil perencat pengambilan semula serotonin terpilih (SSRIs) mungkin menjadi pilihan untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/separation-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20377455

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322070

https://www.healthline.com/health/anxiety/separation-anxiety

error: Content is protected !!