Gangguan Arteri Koronari Spontan
Pembedahan Arteri Koronari Spontan (SCAD), juga dirujuk sebagai Gangguan Arteri Koronari Spontan (SCAD - Spontaneous Coronary Artery Dissection).

Masalah Arteri Koronari Spontan, yang juga dirujuk sebagai Gangguan Arteri Koronari Spontan (SCAD – Spontaneous Coronary Artery Dissection) adalah keadaan kecemasan yang berlaku apabila saluran darah dalam jantung koyak.

Gangguan Arteri Koronari Spontan atau SCAD boleh melambatkan atau menyekat aliran darah ke jantung dan boleh menyebabkan serangan jantung, kelainan dalam irama jantung atau kematian secara tiba-tiba.

Ianya kerap menjejaskan kesihatan wanita berusia antara 40 tahun hingga 50 tahun. Namun, ia juga boleh berlaku dalam kalangan lelaki pada semua peringkat umur. Individu yang mempunyai Gangguan Arteri Koronari Spontan selalunya tidak mempunyai faktor risiko untuk Penyakit Jantung seperti Tekanan Darah Tinggi, kolesterol tinggi atau Kencing Manis.

Gangguan ini boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba jika tidak didiagnosis dan dirawat dengan segera. Dapatkan perhatian kecemasan segera jika anda mengalami simptom serangan jantung, walaupun anda menganggap diri anda tidak berisiko untuk mendapatkan serangan jantung.

Simptom Gangguan Arteri Koronari Spontan

Bagi kebanyakan individu, simptom pertama adalah serangan jantung kerana pembedahan telah menyebabkan penyumbatan penuh dalam arteri. Walaupun arteri koronari tidak disekat sepenuhnya, simptom yang dialami adalah sama seperti serangan jantung kerana jantung tidak mendapat darah yang mencukupi. Antara simptomnya adalah:

 • Sakit dada
 • Denyutan nadi menjadi laju
 • Sesak nafas
 • Peluh berkeringat
 • Keletihan yang luar biasa
 • Loya
 • Pening

Punca Gangguan Arteri Koronari Spontan

Punca sebenar masalah kesihatan ini masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, doktor dan penyelidik perubatan telah menemui beberapa persamaan di kalangan pesakit yang menghidapinya.

 • Fibromuscular Dysplasia
 • Genetik
 • Kehamilan
 • Gangguan Tisu Berhubung
 • Keradangan (seperti penyakit Crohn)
 • Penukaran hormon
 • Penggunaan kokain
 • Kejadian beremosi (seperti kematian ahli keluarga, kehilangan pekerjaan)
 • Senaman yang keterlaluan

Diagnosis Gangguan Arteri Koronari Spontan

Gangguan penyakit ini tidak difahami secara meluas dan selalunya tidak didiagnosis. Sewaktu diagnosis, prosedur pertama yang dilakukan adalah memeriksa aktiviti jantung anda menggunakan Ekokardiogram (Echocardiogram).

Seterusnya, doktor juga akan melihat paras troponin yang tinggi dalam darah anda. Troponin adalah sejenis protein yang ditemui berikutan kerosakan pada jantung anda.

Ujian pengimejan yang dikenali sebagai Angiogram Koronari akan memberi gambaran terperinci kepada doktor mengenai lokasi luka koyakan dan saiznya dalam saluran darah pada jantung anda. Sekiranya anda hamil, ujian ini mungkin tidak selamat untuk janin.

Kadangkala, doktor juga akan menjalankan imbasan selanjutnya dengan menggunakan tomografi koheren optik (Optic Coherent Tomography) atau ultrabunyi intravaskular (Intravascular Untrasound) bagi membantu diagnosis.

Faktor Risiko Gangguan Arteri Koronari Spontan

90% kes penyakit ini berlaku dalam kalangan wanita, kebanyakannya berusia antara 30 tahun hingga 60 tahun. Gangguan ini telah menjadi kira-kira 25% daripada semua kes serangan jantung dalam kalangan wanita di bawah umur 60 tahun.

Faktor risiko lain termasuklah:

 • Displasia fibromuskular (Fibromuscular Dysplasia)
 • Penyakit gangguan tisu penghubung
 • Keradangan sistemik
 • Penggunaan kokain
 • Tekanan emosi yang teruk
 • Melakukan kerja fizikal yang berat
 • Pernah menjalani terapi hormon dengan estrogen & progesteron

Risiko penyakit ini juga meningkat dalam kalangan wanita hamil dan setelah bersalin. Ketegangan badan sewaktu bersalin boleh menambahkan tekanan pada salur darah hingga menyebabkan koyakan. P-SCAD (Pregnancy Spontaneous Coronary Artery Dissection) merupakan sejenis penyakit Gangguan Arteri Koronari Spontan yang berkait dengan kehamilan. Walaupun jarang berlaku, ia boleh membawa kepada serangan jantung sekiranya ia tidak dirawat sebaik sahaja simptom muncul.

Rawatan Gangguan Arteri Koronari Spontan

Tujuan utama bagi rawatan Gangguan Arteri Koronari Spontan adalah memperbaiki aliran darah ke jantung anda. Proses penyembuhan ini boleh juga berlaku secara semulajadi. Dalam kes yang lain, doktor perlu membuka arteri menggunakan belon atau ‘stent’ untuk mengembalikan aliran darah pada jantung anda. Selain itu, pembedahan pintasan juga boleh dilakukan oleh doktor untuk merawatnya.

Rawatan yang sesuai bergantung kepada keadaan anda, saiz dan lokasi koyakan di arteri tersebut, serta simptom yang dialami. Sekiranya boleh, doktor akan membiarkan arteri yang rosak sembuh dengan sendiri tanpa menggunakan prosedur invasif.

Bagi sesetengah individu pula, simptom boleh dilegakan melalui pengambilan ubat. Dalam keadaan sebegini, penyakit Gangguan Arteri Koronari Spontan mungkin boleh dirawat hanya dengan menggunakan ubat-ubatan. Namun begitu, rawatan lain mungkin diperlukan apabila sakit dada atau simptom lain berterusan.

Meletakkan tiub mesh (stent) untuk menahan pembukaan arteri

Jika aliran darah ke jantung anda dihalang oleh gangguan arteri koronari spontan atau tiada ubat yang dapat melegakan kesakitan dada anda, doktor akan meletakkan tiub mesh (stent) yang kecil di dalam arteri anda bagi menahan pembukaan arteri supaya ia sentiasa terbuka. Prosedur ini membantu mengembalikan aliran darah ke jantung anda.

Doktor akan memasukkan tiub panjang (kateter) biasanya dari kaki atau lengan anda dan menyalurkannya ke arteri di dalam jantung anda. X-ray digunakan untuk membantu doktor mengenalpasti lokasi untuk meletakkan kateter dalam jantung anda.

Sejenis wayar dengan belon kempis disalurkan melalui kateter ke bahagian koyakan di arteri. Seterusnya, belon tersebut dikembungkan, justeru mengembangkan tiub mesh (stent) di balik dinding arteri anda. Tiub mesh (stent) akan dibiarkan di situ untuk membuka arteri anda.

– Pembedahan untuk memintas arteri yang rosak

Sekiranya rawatan lain tidak memberi kesan terhadap keadaan anda atau anda memiliki banyak koyakan dalam arteri, doktor mungkin akan mengesyorkan pembedahan bagi mencipta cara baru untuk darah sampai ke jantung anda.

Pembedahan pintasan koronari ini melibatkan pembuangan saluran darah dari bahagian badan anda yang lain, seperti kaki. Saluran darah itu akan dijahit supaya ia mengalirkan darah di sekeliling arteri yang telah rosak.

– Ubat-ubatan

Selepas mengalami gangguan arteri koronari spontan, doktor mungkin akan mengesyorkan ubat-ubatan berikut kepada anda:

 • Aspirin. Ubat jenis ini membantu menghindari masalah penyakit kardiovaskulor selepas Gangguan Arteri Koronari Spontan.
 • Ubat pencair darah. Fungsi ubat ini adalah untuk mengurangkan platelet darah beku dalam darah (antikoagulan) dan mengurangkan risiko pembentukan darah beku dalam arteri yang koyak.
 • Ubat tekanan darah. Ubat rawatan Darah Tinggi boleh menurunkan keperluan darah pada jantung anda sekaligus mengurangkan tekanan di dalam arteri yang rosak. Namun, anda mungkin perlu mengambil ubat ini secara berterusan untuk mengurangkan risiko Gangguan Arteri Koronari Spontan berulang.
 • Ubat mengawal sakit dada. Ubat-ubatan jenis ini seperti nitrat dan penyekat saluran kalsium boleh merawat sakit dada yang dialami selepas Gangguan Arteri Koronari Spontan.
 • Ubat kolesterol. Bagi individu yang mempunyai paras kolesterol yang abnormal dan faktor risiko lain, mereka perlu mengambil ubat ini untuk mengawal paras kolesterol mereka.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spontaneous-coronary-artery-dissection/symptoms-causes/syc-20353711

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17503-spontaneous-coronary-artery-dissection-scad

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/spontaneous-coronary-artery-dissection/causes.html

Tagged: