Now Reading
Fungsi iCloud Untuk Pengguna IPhone

Fungsi iCloud Untuk Pengguna IPhone

iCloud

iCloud adalah nama yang diberikan Apple kepada pelbagai perkhidmatan storan berasaskan awan.  Ia merangkumi pelbagai penyimpanan seperti e-mel, kenalan dan penyegerakan kalendar, membantu anda mencari peranti yang hilang dan penyimpanan muzik di Cloud.

Fungsi cloud pada umumnya adalah untuk menyimpan dan berkongsi maklumat peranti jarak jauh, yang dikenali sebagai pelayan awan(Server Cloud).

Fungsi iCloud ini pada iPhone bermaksud tidak memerlukan ruang penyimpanan pada peranti tertentu.  Dengan fungsi ini anda dapat mengakses maklumat dari mana-mana peranti yang disambungkan ke internet.  Fungsi ini turut membolehkan anda menyimpan maklumat secara dalam talian.

Fungsi iCloud pada IPhone

 • Menyimpan Foto dan Video
  • Dengan ciri Foto iCloud, anda dapat menyimpan semua foto dan video anda dengan selamat.  Menyimpan foto dan video di iCloud memudahkan anda untuk mengaksesnya di semua peranti Apple seperti Mac, iOS, iPadOS, Apple TV, termasuk iCloud.com.
  • Sebarang pengeditan yang anda buat di app Photo akan diperbaharui secara automatik di semua akaun.  Dengan Album bersama, memudahkan anda untuk berkongsi foto dan video dengan orang yang anda pilih dan menjemput mereka untuk menambahkan foto, video, dan komen ke album bersama tersebut.
 • iCloud Storage
  • Setiap pengguna Apple akan mendapat storan ini percuma 5GB.  Anda boleh menyimpan pelbagai dokumen seperti foto, video, fail, dan sandaran peranti.  iCloud Drive menyimpan fail anda dengan selamat sehingga anda dapat mengakses dan berkongsinya di aplikasi Files di iPhone dan iPad, dari Finder di Mac, dan iCloud untuk Windows. Jika anda inginkan storan yang lebih lagi anda boleh membelinya mengikut tawaran harga yang disediakan.
 • Backup Files
  • Fungsi icloud di iPhone juga sangat berguna untuk membuat sandaran fail dan tetapan pada peranti Apple anda.  Sekiranya anda menyandarkan iPhone, iPad, atau iPod touch, anda akan mempunyai salinan maklumat yang akan digunakan sekiranya peranti anda diganti, hilang, atau rosak.
 • Mengakses Dokumen di peranti
  • Dengan menyimpan di icloud, anda boleh mengaksesnya di semua peranti anda dan di icloud.com.  Anda juga boleh menjemput orang lain untuk mengakses dan mengedit dokumen anda.  Anda boleh menggunakan ciri icloud Sharing untuk berkongsi dokumen dengan pengguna icloud yang lain.
 • Berkongsi muzik,buku,aplikasi,langganan dan pelbagai lagi
  • Fungsi storan yang disediakan Apple ini juga seterusnya membolehkan anda berkongsi pelbagai ciri dengan orang lain.  Ciri Family Sharing memudahkan anda dan lima ahli keluarga yang lain untuk berkongsi pembelian iTunes Store, App Store, dan Apple Books, Apple Music, rancangan storan icloud, langganan Apple News+ dan Apple Arcade dll.  Pengguna family sharing juga dapat berkongsi album foto dan kalendar keluarga, dan bahkan boleh saling membantu mencari peranti lain yang hilang.
 • Menjejaki peranti yang hilang
  •  Salah satu fungsi aplikasi tersebut pada iPhone yang tidak kurang pentingnya ialah ciri penjejakan.  Aplikasi ini tidak hanya berfungsi sebagai penyimpanan, tetapi juga alat penjejakan untuk peranti Apple yang hilang.  Anda dapat menggunakan ciri “Cari Saya” untuk mencari peranti yang hilang. Dengan ciri ini, anda juga dapat mengunci(Lock) peranti, menyuarakannya, atau bahkan menghapus data dari peranti yang hilang.  Dengan ciri ini juga anda dapat menjejaki lokasi rakan, atau berkongsi lokasi dengan mereka.
 • Menyimpan Nota di iCloud
  •  Menulis nota, membuat senarai semak, idea lakaran, dan banyak lagi.  Dengan aplikasi ini, anda dapat mengemas kini nota anda pada semua peranti yang anda miliki.  Untuk menyediakan Nota dengan aplikasi ini, pergi ke Tetapan> [nama anda]> iCloud, kemudian hidupkan Nota.  Anda akan melihat nota anda di semua peranti Apple yang anda log masuk dengan ID Apple yang sama.
 • ICloud Calendar
  • Fungsi iCloud seterusnya pada iPhone adalah mengakses kalendar dan agenda yang telah ditetapkan.  Dengan fungsi ini, anda boleh mengikuti perkembangan cuti, sukan, media sosial dan banyak lagi.
 • Segerakkan kenalan (Sync Contact)
  • Dengan aplikasi ini, anda boleh menyimpan kenalan di iPhone dan desktop anda.  Apabila anda menambah atau mengemas kini kenalan, ia akan membuat perubahan di mana sahaja anda log masuk ke ID Apple anda.  Apabila anda mengaktifkan Kenalan iCloud, semua maklumat yang disimpan pada peranti berasingan akan dimuat naik ke aplikasi tersebut.  Sekiranya anda mematikan kenalan, maklumat anda tidak akan berpindah secara automatik dari aplikasi tersebut kembali ke peranti anda.
 • Ciri peringatan (Reminder)
  •  Dengan aplikasi Peringatan(Reminder)  pada iOS 13 dan keatas  dan iPadOS, anda boleh membuat peringatan dengan subtugas dan lampiran, dan menetapkan amaran berdasarkan masa dan lokasi.  Anda juga boleh menetapkan peringatan kepada seseorang dalam senarai bersama.

Sediakan iCloud untuk memberi peringatan pada semua peranti anda. Buka aplikasi Tetapan, kemudian klik [nama anda]> iCloud dan hidupkan Peringatan seperti yang anda inginkan.

Sekian sahaja artikel kali ini semoga artikel ini memberi anda maklumat tentang fungsi applikasi ini bagi pengguna Apple.

SUMBER:

https://support.apple.com/id-id/guide/mac-help/mh36832/mac

https://m.liputan6.com/hot/read/4469004/10-fungsi-icloud-pada-iphone-mudahkan-penyimpanan-digital

error: Content is protected !!