Now Reading
Focalin (Gangguan hiperaktif) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Focalin (Gangguan hiperaktif) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Focalin

Pengenalan

Focalin (dexmethylphenidate) adalah perangsang ringan pada sistem saraf pusat. Ia mempengaruhi bahan kimia di otak yang menyumbang kepada masalah hiperaktif dan kawalan impuls.

Kegunaan Focalin

Ubat ini digunakan untuk merawat gangguan hiperaktif kekurangan perhatian – ADHD. Ia berfungsi dengan mengubah jumlah bahan semula jadi tertentu di otak. Seterusnya, Focalin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai perangsang. Ini dapat meningkatkan kemampuan anda untuk memberi perhatian, kekal fokus pada aktiviti, dan mengawal masalah tingkah laku. Malah, ia juga dapat membantu anda mengatur tugas dan meningkatkan kemahiran mendengar.

Kesan sampingan Focalin

Masalah tidur, kegelisahan, mual, sakit perut, sakit kepala, kehilangan selera makan, penurunan berat badan atau pening mungkin berlaku. Sekiranya ada kesan sampingan yang berterusan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ketahui bahawa doktor telah menetapkan ubat ini kerana telah menilai bahawa faedah ubat ini adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingannya. Ramai individu yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Namun begitu, ubat ini boleh menaikkan tekanan darah. Periksa tekanan darah anda secara berkala dan beritahu doktor jika hasilnya adalah tinggi.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuk tanda-tanda masalah aliran darah di jari tamgam atau jari kaki, luka yang tidak biasa pada jari tangan atau jari kaki, degupan jantung berdebar atau tidak teratur, perubahan mental atau emosi, masalah tingkah laku, pergerakan otot yang tidak terkawal, ledakan kata  atau suara secara tiba-tiba yang sukar dikawal, perubahan penglihatan (seperti penglihatan kabur).

Segera dapatkan bantuan perubatan jika anda mempunyai kesan sampingan yang sangat serius, termasuk pengsan, sawan, gejala serangan jantung (seperti sakit dada /rahang /lengan kiri, sesak nafas, berpeluh yang tidak normal), gejala strok (seperti sebagai kelemahan pada satu sisi badan, ucapan yang kabur, perubahan penglihatan secara tiba-tiba, kekeliruan).

Seterusnya, individu lelaki jarang (termasuk individu lelaki dan remaja lelaki) tetapi berkemungkinan mengalami ereksi menyakitkan atau berpanjangan yang berlangsung selama 4 jam atau lebih semasa menggunakan ubat ini. Pengasuh / ibu bapa juga harus berwaspada terhadap kesan sampingan yang serius ini pada kanak-kanak lelaki. Sekiranya ereksi yang menyakitkan atau berpanjangan berlaku, hentikan penggunaan ubat dan dapatkan bantuan perubatan segera, atau masalah yang kekal boleh berlaku. Bertanyakan pada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening yang teruk, kesukaran bernafas.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan sampingan Focalin yang berkemungkinan berlaku. Sekiranya anda melihat kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Interaksi Focalin

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat Focalin. Justeru itu, anda disarankan untuk menyimpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mula, henti atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Mengambil perencat MAO dengan ubat ini boleh menyebabkan interaksi ubat yang serius (mungkin membawa maut). Elakkan mengambil perencat MAO (isocarboxazid, linezolid, methylene blue, moclobemide, phenelzine, procarbazine, rasagiline, safinamide, selegiline, tranylcypromine) semasa rawatan dengan ubat ini. Sebilangan besar perencat MAO juga tidak boleh diambil selama dua minggu sebelum rawatan dengan ubat ini. Bertanyakan pada doktor anda bila hendak memulakan atau berhenti mengambil ubat ini.

Seterusnya, dexmethylphenidate adalah sangat serupa dengan methylphenidate. Jangan gunakan ubat yang mengandungi methylphenidate semasa menggunakan dexmethylphenidate.

Ubat ini boleh mengganggu ujian perubatan / makmal tertentu (termasuk imbasan otak untuk penyakit Parkinson), yang mungkin menyebabkan keputusan ujian palsu. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Kontraindikasi Focalin

Hipersensitiviti terhadap methylphenidate atau komponen lain dari Focalin. Reaksi hipersensitiviti seperti angioedema dan reaksi ‘anaphylatic’ telah dilaporkan pada pesakit yang dirawat dengan methylphenidate.

Selain itu, sebelum mengambil Focalin, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya, atau kepada methylphenidate ataupun sekiranya anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Di samping itu, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai tekanan darah tinggi, masalah peredaran darah (seperti penyakit Raynaud), glaukoma, masalah jantung (seperti degupan jantung yang tidak teratur, kegagalan jantung, serangan jantung terdahulu, masalah dengan struktur jantung), sejarah keluarga masalah jantung (seperti kematian jantung secara tiba-tiba, degupan jantung tidak teratur), keadaan mental/ emosi (terutamanya kegelisahan, ketegangan, pergolakan), sejarah peribadi/ keluarga dengan gangguan mental/ emosi (seperti gangguan bipolar, kemurungan, psikosis, pemikiran bunuh diri), sejarah peribadi/ keluarga pergerakan otot yang tidak terkawal (‘motor tics’, sindrom Tourette), tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme), gangguan sawan.

Ubat ini boleh membuatkan anda pening disebabkan alkohol atau ganja (kanabis). Jangan memandu, menggunakan mesin,atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan pengambilan minuman beralkohol serta maklumkan pada doktor anda jika anda menggunakan ganja (kanabis).

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi anda tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Sekiranya digunakan dalam jangka masa yang lama, ubat ini boleh mempengaruhi kadar pertumbuhan, berat badan dan ketinggian orang dewasa. Untuk mengurangkan risikonya, doktor boleh mengesyorkan anda menghentikan ubat secara sementara dari semasa ke semasa. Periksa berat dan tinggi badan anak secara berkala, dan berjumpa doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih sensitif terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya masalah tidur, penurunan berat badan atau sakit dada.

Focalin dan kehamilan

Semasa kehamilan, ubat ini harus digunakan hanya jika diperlukan dengan jelas sahaja. Bincangkan risiko dan faedah dengan doktor anda.

Ubat ini juga boleh meresap masuk ke dalam susu ibu. Rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Dos Focalin

Ambil ubat ini secara oral seperti yang diarahkan oleh doktor, biasanya dua kali sehari dengan atau tanpa makanan. Ambil dos pertama sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi dan dos kedua sekurang-kurangnya 4 jam kemudian, atau ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Mengambil ubat ini pada lewat hari boleh menyebabkan masalah tidur (insomnia).

Dos yang ditetapkan adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Doktor mungkin mengarahkan anda untuk meningkatkan atau mengurangkan dos secara beransur-ansur. Sekiranya anda sudah lama menggunakannya, jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba tanpa berunding dengan doktor terlebih dahulu. Jumlah dos harian biasanya adalah 20 miligram atau kurang. Ikuti arahan doktor anda dengan teliti.

Methylphenidate dan dexmethylphenidate adalah ubat yang berbeza dan tidak mengandungi jumlah ubat yang sama. Jangan beralih antara produk melainkan jika diberitahu oleh doktor anda.

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan manfaat yang maksimum. Bagi membantu anda mengingatinya, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Sekiranya anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini, anda mungkin mengalami gejala penarikan (seperti kemurungan, pemikiran bunuh diri, atau perubahan mental / emosi lain). Untuk mengelakkan gejala penarikan, doktor boleh menurunkan dos anda dengan perlahan. Beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera sekiranya anda mempunyai gejala penarikan diri.

Apabila ubat ini digunakan dalam jangka masa yang lama, ubat ini juga mungkin tidak berfungsi dengan baik lagi. Bercakap dengan doktor sekiranya ubat ini berhenti berfungsi dengan baik.

Walaupun Focalin boleh membantu ramai orang, ubat ini kadangkala boleh menyebabkan ketagihan. Risiko ini mungkin lebih tinggi jika anda mengalami gangguan penggunaan bahan (seperti penggunaan bahan berlebihan atau ketagihan dadah / alkohol). Ambil ubat ini dengan tepat seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan. Bertanyakan pada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

SUMBER

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-22256/focalin-oral/details

https://www.drugs.com/focalin.html

https://www.rxlist.com/focalin-drug.htm

error: Content is protected !!