Now Reading
Fluimucil Dan 9 Alternatifnya

Fluimucil Dan 9 Alternatifnya

Fluimucil

Fluimucil adalah sejenis ubat batuk. Secara umum, batuk adalah perkara biasa. Batuk dapat membantu menjaga kerongkong anda daripada kahak dan perengsa lain. Walau bagaimanapun, batuk yang berterusan juga dapat menjadi gejala beberapa keadaan, seperti alergi, jangkitan virus, atau jangkitan bakteria.

Tiga jenis ubat boleh meredakan batuk yang disebabkan oleh selesema atau bronkitis: penekan, ekspektoran, dan salap yang anda gunakan pada kulit anda yang disebut topikal. Anda boleh mengubati batuk, alergi, dan jangkitan sinus dengan sejumlah ubat over-the-counter (OTC) seperti Fluimucil dan lain-lain. Jangkitan bakteria memerlukan antibiotik.

Fluimucil

Fluimucil A 600 Effervescent Tablet 10s (Lemon Flavour)

RM34.50

Fluimucil A 600mg adalah tablet effervescent dengan rasa lemon. Setiap kotak mengandungi 10 tablet. Fluimucil A sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami batuk berterusan dengan kahak berlebihan yang berkaitan dengan jangkitan paru-paru termasuk bronkitis akut dan kronik. Fluimucil membersihkan kahak dan memulihkan paru-paru yang lemah. Sesuai untuk orang dewasa dengan batuk dan kahak yang berterusan, bronkitis akut atau bronkitis kronik. Kontraindikasi pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun

Fluimucil

Prospan Cough Syrup 200ml 

RM19.50

Prospan Cough Syrup secara tradisional digunakan untuk menghilangkan batuk, kerengsaan tekak dan mengurangkan kahak. Tidak mengantuk, tanpa gula tambahan & tanpa alkohol tambahan. Sesuai untuk semua peringkat umur. Melainkan ditetapkan, kanak-kanak berumur 1 tahun: 1 sudu teh, 3 kali sehari; pelajar sekolah dan remaja: 2 sudu teh, 3 kali sehari; dewasa: 2 hingga 3 sudu teh, 3 kali sehari. Goncangkan dengan baik sebelum digunakan. Mengandungi Ekstrak Daun Ivy Kering. Ini adalah ubat tradisional. Jauhi dari kanak-kanak.

Fluimucil

Nin Jiom Ubat Batuk Cap Ibu & Anak (150ml)

RM10.30

Ini adalah ubat tradisional, sirap coklat pekat pekat dengan bau manis dan badam. Digunakan secara tradisional untuk melegakan sakit tekak dan batuk; untuk mengurangkan kahak dan rasa panas badan. Dewasa: Satu sudu teh (5ml) diminum 3 kali sehari. Kanak-kanak: Umur 7-12 tahun: 2/3 sudu teh (3.3ml) diambil 3 kali sehari. Umur 3-6 tahun: 1/3 sudu teh (1.7ml) diambil 3 kali sehari. Hirup tanpa air untuk kesan yang lebih baik atau larutkan sirap ke dalam air suam dan minum perlahan-lahan. Menyimpan penyediaan di dalam peti sejuk akan meningkatkan kesan penyejukan dan menenangkan dari kerongkong terutamanya semasa cuaca panas.

Mucosolvan Liquid, 100ml Cough Relief

RM14.60

Mucosolvan Liquid adalah ubat mucolytic. Ia berfungsi dengan melonggarkan lendir (kahak) di hidung, saluran angin dan paru-paru, sehingga memudahkan batuk keluar. Ia lebih biasa digunakan untuk batuk basah (batuk dengan kahak) dan bukannya batuk kering. Anda mesti melihat kesan maksimum Mucosolvan Liquid setelah 1 jam minum ubat. Walau bagaimanapun, ubat ini biasanya digunakan sebagai gejala dari keadaan perubatan anda. Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai keadaan perubatan anda. Tempoh rawatan bergantung kepada penyakit yang mendasari dan pertimbangan doktor. Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai rawatan ini.

Pabron Cough (Adults and children above 15 years old)

RM10.50

Tablet Pabron Batuk membantu ekspektasi dengan mengurangkan kelikatan dahak, dan oleh itu melonggarkan dan membersihkan kahak dan melegakan batuk. Semasa rawatan, jangan minum ubat anti batuk atau ubat yang mengeringkan rembesan bronkus. Maklumkan kepada doktor anda jika anda hamil atau menyusuTidak ada petunjuk kontra yang diketahui. Walau bagaimanapun, jika ragu mengenai kesesuaian produk ini, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil produk tersebut.

 Woods Peppermint Cough Syrup (Adult) 

RM9.90

Sirap Batuk Pudina KAYU melegakan batuk, melonggarkan kahak dan menghilangkan lendir. Ia mengandungi bahan aktif Guaiphenesin. Guaiphenesin adalah ekspektoran yang bertindak melawan lendir tebal dan lengket dengan menipis dan memecah struktur kahak yang melekat pada dinding saluran udara anda. Setelah dilonggarkan, sistem anda menjadi lebih mudah dan cepat untuk mengeluarkan kahak. Dewasa dan kanak-kanak > 12 tahun: 10ml (2 sudu teh), Kanak-kanak 6-12 tahun: 5ml (1 sudu teh). Ulangi setiap 4 jam atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Breacol Cough Syrup for Adults

RM5.80

Breacol Cough Syrup akan membantu melegakan sakit tekak yang merengsa, melonggarkan kahak tebal dan melegakan batuk. Tiada arahan penggunaan di mana dewasa 15 tahun ke atas: 2 sudu teh. Kanak-kanak 6-14 tahun: 1-2 sudu teh. Ianya mengandungi Guaifenesin (Glyceryl Guaiacolate), Sodium Benzoate, Potassium Sorbate dan Apricot-Menthol Flavour. Kontraindikasi : Guaiphenesin boleh mengganggu diagnosis sindrom karsinoid. Sekiranya simptom berterusan, berjumpa doktor.

Stenac 600MGEffervescent Tablet 30’s

RM36.89

Ubat ini hanya untuk penggunaan oral sahaja. Keluarkan tablet dari paket pada masa pemberian dan larutkan dalam segelas air sebelum diminum. Penggunaan alkohol tidak digalakkan dengan Stenac. Interaksi yang dihasilkan antara ubat ini dengan alkohol boleh menyebabkan rasa mengantuk dan ketenangan yang berlebihan dan juga dapat meningkatkan risiko terjadinya kesan sampingan. Walau apa pun, jangan mengambil lebih daripada 90 mL sehari. Sekiranya anda merasakan bahawa anda telah menggunakan lebih banyak daripada kuantiti yang ditetapkan dari Stenac, sila berjumpa doktor dengan segera kerana lebihan dos daripada kuantiti yang ditetapkan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Zecuf Herbal Cough Remedy

RM10.60

Sirap batuk herba Zecuf adalah formulasi batuk herba tulen yang melegakan dan menyejukkan. Ia berguna dalam semua jenis batuk “basah dan kering”. Ia bebas daripada alkohol, penenang, dan ubat ketagihan. Oleh itu, ia benar-benar selamat untuk kanak-kanak. Ubat batuk herba Zecuf merawat batuk bermusim. Juga, sirap batuk zecuf  tidak mengandungi alkohol atau bahan aktif yang menyebabkan rasa mengantuk . Ianya berasa sangat sedap, diterima oleh kedua orang dewasa; kanak-kanak

Himalaya Koflet-SF Linctus The sugar-free cough Linctus 

RM11.30

Koflet-SF Linctus bermanfaat untuk batuk yang produktif dan kering untuk orang yang menderita diabetes mellitus. Sifat mukolitik dan ekspektoran mengurangkan kelikatan rembesan bronkus dan memudahkan ekspektasi. Tindakan Koflet-SF Linctus antitussive periferal (penekan batuk) mengurangkan kerengsaan mukosa bronkus dan bronkospasme yang berkaitan. Selain itu, sifat anti-alergi, antimikroba dan pengubah imun memberi kelegaan kepada batuk. Tindakan merendahkan Koflet-SF Linctus melegakan saluran pernafasan. Ianya diperbuat daripada Holy Basil (Tulasi) dan Licorice (Yashtimadhu) yang mempunyai sifat antitusif, ekspektoran dan meningkatkan imun yang berguna untuk melegakan batuk.

error: Content is protected !!