Now Reading
Faktor Risiko Kanser Usus Yang Ramai Tak Perasan

Faktor Risiko Kanser Usus Yang Ramai Tak Perasan

kanser usus

Kanser yang berbeza mempunyai faktor risiko yang berbeza. Beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko adalah seperti merokok, usia atau sejarah keluarga seseorang.

Tidak bermakna anda akan mendapat penyakit ini jika anda mengalami faktor risiko tersebut, sesetengah orang yang menghidap penyakit ini mungkin tidak mempunyai faktor risiko yang diketahui.

Risiko anda mendapat kanser usus meningkat seiring dengan pertambahan usia. Sebanyak 90% kes berlaku pada orang yang berumur 50 tahun ke atas.

Faktor gaya hidup yang boleh menyumbang kepada peningkatan risiko kanser usus termasuk—

  • Kurangnya aktiviti fizikal yang kerap.
  • Kurang pengambilan buah dan sayur-sayuran.
  • Makanan rendah serat dan tinggi lemak, atau diet tinggi daging.
  • Berat badan berlebihan dan kegemukan.
  • Pengambilan alkohol.
  • Penggunaan tembakau.

Faktor Tidak Jelas Terhadap Risiko Kanser Usus

  • Kerja shift malam

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bekerja shift pada waktu malam secara berkala boleh meningkatkan risiko barah rektum. Ini mungkin disebabkan oleh perubahan tahap melatonin iaitu hormon yang bertindak balas terhadap perubahan cahaya. Namun, faktor ini perlukan lebih banyak penyelidikan.

  • Rawatan sebelumnya untuk kanser tertentu

Beberapa kajian pada tahun 1980-an dan 1990-an mendapati bahawa lelaki yang bertahan dari kanser testis mempunyai kadar kanser usus yang lebih tinggi dan beberapa kanser lain. Ini mungkin disebabkan oleh rawatan yang mereka terima, seperti terapi radiasi.

Ini kerana, terapi radiasi untuk mengubati kanser prostat mempunyai risiko lebih tinggi terkena kanser usus kerana rektum menerima beberapa radiasi yang lama sepanjang rawatan.

Ketika kajian ini dijalankan ,rawatan radiasi mungkin kurang tepat daripada yang ada sekarang. Kesan kaedah penyinaran yang lebih moden terhadap risiko kanser usus masih tidak jelas, tetapi kajian akan terus dilakukan.

Mengapa Pemeriksaan Penting

Ujian saringan adalah kaedah proaktif untuk mencari tanda-tanda kanser atau keadaan lain. Melalui pemeriksaan, doktor dapat menemui polip sebelum menghidap kanser. Sekiranya dijumpai lebih awal, kanser lebih mudah dirawat.

Faktor Risiko Kanser Usus Yang Ramai Tidak Tahu

Bangsa dan etnik — Diagnosis dan kematian kanser usus adalah yang tertinggi di kalangan orang Afrika-Amerika yang bukan Hispanik. Kadar itu juga lebih tinggi bagi orang India Amerika, penduduk asli Alaska dan orang Yahudi keturunan Eropah timur dan tengah (Ashkenazi).

Keadaan kesihatan tertentu – Penyakit usus radang (IBD, termasuk kolitis ulseratif atau penyakit Crohn) atau diabetes tahap 2 boleh meningkatkan risiko terkena kanser usus. Sindrom iritasi usus (IBS) tidak berkaitan dengan risiko yang lebih tinggi.

Sindrom genetik tertentu – Mempunyai keadaan yang diwariskan menimbulkan risiko kanser jenis ini. Ini termasuk sindrom Lynch atau sindrom poliposis seperti poliposis adenomatous keluarga (FAP).

Para penyelidik sedang mengkaji apakah mutasi gen lain, seperti mutasi BRCA1 dan BRCA2 yang berkaitan dengan kanser payudara, juga dapat meningkatkan potensi risiko terkena kanser usus.

Sejarah kesihatan keluarga — Sekiranya ahli keluarga lain menghidap kanser usus atau polip, risiko terkena kanser usus lebih tinggi.

Diet — Risiko lebih tinggi bagi mereka yang makan makanan tinggi lemak, banyak daging yang diproses atau daging merah.

Minum – Pengambilan alkohol secara sederhana hingga berat, bahkan minum secara ringan hingga sederhana juga boleh meningkatkan risiko penyakit ini.

Berat – Risiko penyakit ini lebih tinggi bagi orang yang berlebihan berat badan atau gemuk, terutama bagi lelaki.

Tahap aktiviti — Terdapat hubungan antara aktiviti fizikal dan kanser usus. Orang yang menghabiskan banyak hari duduk atau berbaring mungkin lebih cenderung menghidap penyakit ini.

RUJUKAN

https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

https://www.cancercenter.com/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors

error: Content is protected !!