Now Reading
Fakta Mengenai Penyakit Kencing Tikus

Fakta Mengenai Penyakit Kencing Tikus

Fakta Mengenai Penyakit Kencing Tikus

Individu yang suka menikmati aktiviti luar yang melibatkan air tawar atau tanah lembap seperti berenang, berkayak, berakit berisiko tinggi untuk menghidap Penyakit Kencing Tikus.

Penyakit Kencing Tikus adalah penyakit yang disebabkan oleh spesies bakteria Leptospira. Bakteria ini terdapat dalam air kencing haiwan yang dijangkiti seperti tikus, babi, lembu, anjing, dan kebanyakan spesies hidupan liar lain. Sekiranya air kencing daripada haiwan yang dijangkiti disebarkan atau disalurkan ke dalam air tawar (tasik, sungai, sungai, dll) atau tanah, bakteria dapat bertahan di dalamnya selama beberapa minggu hingga bulan.

Penyakit ini wujud di seluruh dunia, tetapi ia lebih cenderung ditemui di negara beriklim tropika dan risiko jangkitan meningkat selepas hujan lebat atau banjir.

Bagaimanakah Anda Boleh Mendapat Penyakit Kencing Tikus?

Individu yang mempunyai hubungan rapat dengan air tawar atau tanah lembap sangat berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini kerana air tawar dan tanah yang lembap merupakan medium pembiakan bakteria pembawa penyakit ini. Bahkan, bakteria ini boleh memasuki badan melalui mata, hidung, mulut atau luka dan lecet pada kulit.

Berendam dalam air yang dicemari dalam masa yang lama atau menelan air yang tercemar akan meningkatkan risiko anda untuk mendapat jangkitan. Selain itu, hubungan langsung dengan air kencing haiwan yang dijangkiti, cairan tubuh lain, pengambilan makanan atau air yang tercemar, atau najis binatang yang dijangkiti juga boleh mengakibatkan jangkitan penyakit ini.

Apabila anda berjalan merentasi anak sungai tanpa memakai kasut, anda mungkin berisiko untuk mendapat jangkitan Penyakt Kencing Tikus kerana terdapat kemungkinan tanah atau air tersebut dicemari oleh bakteria. Sekiranya kaki anda terpijak batu tajam dan luka, bakteria dalam air atau tanah yang lembap boleh masuk ke dalam luka tersebut. Oleh itu anda perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan aktiviti luar yang melibatkan air tawar dan tanah lembap.

Selain itu, berkayak, berkanu, berenang dan lain-lain jenis aktiviti luar yang berhubung dengan air tawar juga meningkatkan risiko jangkitan penyakit ini.

Simptom Penyakit Kencing Tikus

Simptom mungkin muncul selama dua hari hingga empat minggu selepas anda terdedah kepada bakteria. Kebanyakan jangkitan akan mengakibatkan simptom yang  ringan, seperti selesema atau tiada simptom sama sekali. Apabila simptom berlaku, anda akan mengalami demam, sakit kepala, cirit-birit, batuk, kesakitan otot dan sendi dan sebagainya.  

Walau bagaimanapun, sebanyak 5% hingga 10% daripada kes penyakit ini boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa yang lebih parah, sehingga boleh menjejaskan pelbagai organ termasuklah buah pinggang, hati, otak, paru-paru dan jantung.

Bagaimana Anda Boleh Mengurangkan Risikonya

Sekiranya aktiviti luar anda melibatkan air tawar atau tanah lembap, anda boleh melakukan beberapa langkah yang boleh mencegah jangkitan penyakit ini.

 • Selidik terlebih dahulu tentang kawasan atau tempat yang anda akan pergi untuk melakukan aktiviti luar rumah. Ketahui risikonya terutama sekali jika anda pergi ke tempat yang baru untuk bercuti.

 • Pakai pakaian dan kasut perlindungan (sarung tangan dll.) dan elakkan berjalan berkaki ayam tanpa memakai kasut di kawasan yang berisiko mempunyai pencemaran air atau lumpur.

 • Tunggu sehingga luka atau lecet anda sembuh sebelum masuk ke dalam air tawar atau tanah lembap. (Jika anda tidak boleh menunggu, tutup luka dan lecet anda dengan pembalut kedap air).

 • Elakkan masuk ke dalam atau menelan air tasik, sungai atau paya yang mungkin tercemar.

 • Basuh tangan dan muka dengan sabun dan air selepas bersentuhan dengan air tawar atau tanah lembap.

 • Jika pendedahan kepada air atau tanah yang berisiko tercemar tidak dapat dielakkan, pertimbangkan untuk berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai pengambilan ubat yang boleh membantu mencegah Penyakit Kencing Tikus.

 • Jika baru-baru ini anda berada di dalam air tawar, tanah lembap atau lumpur dan mengalami simptom penyakit ini, pastikan anda berjumpa dengan doktor secepat yang mungkin. Doktor boleh melakukan ujian untuk mengesan penyakit dan merawatnya dengan segera. Rawatan awal dapat membantu mengurangkan keparahan dan tempoh simptom yang disebabkan oleh Penyakit Kencing Tikus.

Pencegahan pada Manusia

Risiko untuk mendapat Penyakit Kencing Tikus dapat dikurangkan dengan tidak berenang atau berendam di dalam air tawar yang mungkin tercemar dengan air kencing haiwan dijangkiti atau dengan mengelakkan sentuhan dengan haiwan yang berisiko dijangkiti.

Pakaian pelindung atau kasut hendaklah dipakai oleh indivdiu yang terdedah kepada air atau tanah yang tercemar sekiranya pekerjaan atau aktiviti rekreasi yang tidak dapat dielakkan.

Pencegahan pada Haiwan Peliharaan

Untuk membantu mencegah jangkitan Penyakit Kencing Tikus pada haiwan peliharaan anda, pastikan masalah tikus (tikus, atau haiwan lain) berada di bawah kawalan di tempat anda. Tikus boleh membawa dan menyebarkan bakteria yang menyebabkan penyakit ini.

Berikan vaksinasi terhadap Penyakit Kencing Tikus kepada haiwan peliharaan anda. Walau bagaimanapun, vaksin tidak dapat memberikan perlindungan 100% daripada jangkitan kerana terdapat banyak jenis (jenis) leptospir (bakteria yang menyebabkan Leptospirosis) dan vaksin tidak memberikan kekebalan terhadap semua jenis bakteria yang ada. Namun begitu, adalah penting untuk memberi vaksinasi kepada haiwan kesayangan sekalipun ia telah dijangkiti Penyakit Kencing Tikus kerana ia masih boleh dijangkiti oleh bakteria leptospir yang berbeza.

Pemilik haiwan kesayangan juga perlu mengambil langkah-langkah untuk mencegah diri mereka dan individu lain daripada dijangkiti penyakit akibat haiwan peliharaan yang dijangkiti. Cara utama penularan Penyakit Kencing Tikus daripada binatang peliharaan kepada manusia adalah melalui hubungan langsung atau tidak langsung dengan najis haiwan, organ, atau air kencing yang tercemar.

Dalam sesetengah keadaan, kehadiran bakteria leptospir dalam air kencing mungkin bertahan selama 3 bulan selepas jangkitan akibat rawatan yang tidak mencukupi. Sentiasalah hubungi doktor haiwan anda dan doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan tentang kemungkinan pendedahan kepada haiwan yang dijangkiti.

Di samping itu, pastikan anda mengikuti garis panduan pencegahan berikut:

 • Jangan mengendalikan atau bersentuhan dengan air kencing, darah, atau najis dari haiwan peliharaan anda yang dijangkiti sebelum mendapat rawatan yang sewajarnya.

 • Jika anda perlu bersentuhan dengan najis haiwan atau air kencingnya, pakailah pakaian pelindung, seperti sarung tangan dan kasut, terutamanya jika kerja anda berisiko tinggi untuk mendedahkan anda terhadap penyakit ini (veterinar, pekerja ladang, dan pekerja pembetung).

 • Sebagai peraturan umum, sentiasa mencuci tangan anda selepas mengendalikan haiwan kesayangan anda atau apa-apa yang terlibat dengan najis haiwan kesayangan anda.

 • Jika anda membersihkan permukaan yang mungkin tercemar atau mempunyai air kencing daripada haiwan yang dijangkiti di atasnya, gunakan pembersih antibakteria secara nisbah 1:10 peluntur dan air untuk membersihkannya.

Pastikan haiwan peliharaan yang dijangkiti mengambil semua ubatnya dan menjalani rawatan susulan dengan doktor haiwan anda.

Sumber

https://www.medicinenet.com/leptospirosis/article.htm

https://www.cdc.gov/leptospirosis/symptoms/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Leptospirosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/246829

error: Content is protected !!