ubat kuinin

Ubat ini boleh digunakan secara sendiri atau dengan ubat lain untuk mengubati penyakit malaria yang disebabkan oleh gigitan nyamuk di negara-negara di mana malaria sering mudah dijangkiti. Parasit malaria boleh memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk ini dan kemudian hidup di dalam tisu badan seperti sel darah merah atau hati. Ubat ini digunakan untuk membunuh parasit malaria yang tinggal di dalam sel darah merah. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu mengambil ubat lain (seperti primaquine) untuk membunuh parasit malaria yang hidup di tisu badan yang lain. Kedua-dua ubatan ini mungkin diperlukan untuk mencapai penyembuhan penuh dan untuk mencegah kembalinya jangkitan (kambuh). Ubat Kuinin tergolong dalam kelas ubat antimalaria.

Cara menggunakan Quinine Sulfate

Sebelum menggunakan ubat ini, anda haruslah membaca Panduan Ubat dan Risalah Maklumat Pesakit yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum memulakan penggunaan Kuinin dan juga setiap kali anda mendapat pengisian semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, ajukan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini haruslah diambil dengan makanan untuk elakkan sakit perut dan juga dalam kuantiti yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Ubat ini biasanya diambil setiap 8 jam selama 3 hingga 7 hari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Ubat ini haruslah diambil sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam sebelum atau selepas pengambilan antasid yang mengandungi aluminium ataupun magnesium kerana ianya boleh mencegah tubuh anda daripada menyerap sepenuhnya ubat ini.

Pengambilan dos yang disyorkan dan jangka masa rawatan ialah berdasarkan keadaan perubatan anda, negara tempat anda dijangkiti, ubatan lain yang anda mungkin untuk malaria dan tindak balas anda terhadap rawatan tersebut.

Dos yang patut diambil oleh kanak-kanak juga berdasarkan berat badan.

Ianya ialah sangat penting untuk terus mengambil ubat ini (dan ubat malaria lain) sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ubat ini tidak patut diambil secara berlebihan atau berkurangan seperti yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Dan jangan sesekali melangkau dos. 

Ubat ini haruslah diambil sehingga jumlah yang telah ditentukan selesai, walaupun symtom hilang setelah beberapa hari. Mengurangkan dos atau menghentikan ubat terlalu awal boleh menjadikan jangkitan lebih sukar untuk dirawat dan mengakibatkan kembalinya jangkitan.

Ubat ini berfungsi paling baik apabila jumlah ubat di dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, ambil ubat ini pada jarak yang sama. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika anda tidak mula berasa lebih baik setelah 1-2 hari memulakan ubat ini. Sekiranya demam anda kembali setelah menyelesaikan preskripsi ini, hubungi doktor anda supaya dia dapat menentukan sama ada malaria telah kembali.

Langkah berjaga-berjaga

Sebelum mengambil kuinin, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai alahan ubat. Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Anda juga haruslah memaklumkan kepada doktor atau ahli farmasi tentang sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai kesan sampingan serius dengan kuinin (seperti masalah darah), sejarah keluarga peribadi masalah enzim tertentu, masalah saraf mata tertentu (neuritis optik), masalah pendengaran (seperti deringan di telinga), penyakit saraf / otot tertentu (myasthenia gravis), masalah irama jantung (seperti fibrilasi atrium / flutter), masalah ginjal dan masalah hati .

Ubat ini boleh membuatkan anda rasa pening atau kabur penglihatan anda. Alkohol atau ganja (ganja) boleh membuat anda lebih pening. Jangan memandu, menggunakan mesin berat, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan atau penglihatan yang jelas sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. 

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi mengenai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Nota: QT adalah istilah yang digunakan dalam bidang sains untuk mengira degupan jantung.

Kuinin boleh menyebabkan keadaan yang mempengaruhi irama jantung (pemanjangan QT). Pemanjangan QT jarang menyebabkan degupan jantung cepat / tidak teratur yang serius (jarang membawa maut) dan gejala lain (seperti pening teruk, pengsan) yang memerlukan rawatan perubatan dengan segera.

Risiko pemanjangan QT mungkin meningkat jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat lain yang boleh menyebabkan pemanjangan QT. Sebelum menggunakan kuinin, beritahu doktor atau ahli farmasi tentang semua ubat yang anda ambil dan jika anda mempunyai keadaan berikut: masalah jantung tertentu (kegagalan jantung, degupan jantung perlahan, pemanjangan QT dalam EKG), sejarah keluarga masalah jantung tertentu (QT pemanjangan dalam EKG, kematian jantung secara tiba-tiba).

Tahap kalium atau magnesium dalam darah yang rendah juga boleh meningkatkan risiko berlakunya QT. Risiko ini boleh meningkat jika anda menggunakan ubat-ubatan tertentu (seperti diuretik / “pil air”) atau jika anda mempunyai keadaan seperti berpeluh teruk, cirit-birit, atau muntah. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan kuinin dengan selamat.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya pemanjangan QT.

Semasa kehamilan, ubat ini harus digunakan hanya apabila diperlukan dengan jelas. Bincangkan risiko, faedah, dan pilihan rawatan dengan doktor anda. Malaria yang tidak dirawat adalah keadaan serius yang boleh membahayakan wanita hamil dan bayinya yang belum lahir.

Pengambilan ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak mungkin membahayakan segelintir bayi yang menyusu. Doktor anda akan menguji bayi anda untuk kekurangan enzim tertentu (glukosa-6-fosfat dehidrogenase kekurangan-G6PD) sebelum anda menyusu. Rujuk doktor anda sebelum menyusu.

Interaksi

Lihat juga bahagian Cara Menggunakan.

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsi dengan doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Beberapa produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini termasuk: “pengencer darah” (seperti warfarin), penisilin.

Ubat-ubatan lain boleh mempengaruhi penyingkiran kuinin dari badan anda dan ianya boleh mempengaruhi bagaimana kuinin berfungsi. Contohnya termasuk cimetidine, erythromycin, ketoconazole, phenytoin, rifampin, inhibitor protease HIV (seperti lopinavir, ritonavir), alkalinizer kencing seperti natrium bikarbonat, antara lain.

Ubat ini dapat melambatkan penyingkiran ubat lain dari tubuh anda, yang boleh mempengaruhi cara mereka bekerja. Contoh ubat yang terjejas termasuk desipramine, digoxin, ubat “statin” tertentu (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), phenobarbital, antara lain.

Banyak ubat selainboleh mempengaruhi irama jantung (pemanjangan QT), termasuk amiodarone, dofetilide, mefloquine, pimozide, procainamide, quinidine, sotalol, makrolide antibiotik (seperti eritromisin), antara lain. Oleh itu, sebelum menggunakan kuinin, laporkan semua ubat yang sedang anda gunakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Cimetidine adalah ubat tanpa resep yang biasanya digunakan untuk mengubati asid perut tambahan (seperti pedih ulu hati, bisul). Kerana antimid cimetidine dan aluminium / magnesium boleh berinteraksi dengan quinine, tanyakan kepada ahli farmasi anda mengenai produk lain untuk merawat asid perut tambahan.

Quinine sangat serupa dengan quinidine. Jangan gunakan ubat yang mengandungi quinidine semasa menggunakan quinine.

Ubat ini boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuk ujian air kencing tertentu untuk katekolamin, protein, steroid), yang mungkin menyebabkan keputusan ujian palsu. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Overdosis

Sekiranya ada sesiapa yang disyaki mengambil dos berlebihan dan juga mengalami gejala serius seperti sesak nafas atau kesukaran bernafas, hubungi talian kecemasan untuk mendapatkan rawatan atau segera ke hospital atau klinik yang berhampiran. 

Gejala overdosis seperti perubahan penglihatan secara tiba-tiba, kebingungan, masalah pendengaran yang teruk, degupan jantung yang cepat / tidak teratur, pengsan, pernafasan perlahan / cetek, sawan, ketidakupayaan untuk bangun (koma).

Sumber:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-869/quinine-oral/details

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323692#side-effects

Summary
Fahami Ubat Kuinin & Jangan Salah Guna!
Article Name
Fahami Ubat Kuinin & Jangan Salah Guna!
Description
Ubat ini digunakan secara sendiri atau dengan ubat lain untuk mengubati penyakit malaria yang disebabkan oleh gigitan nyamuk di negara-negara di mana malaria sering mudah dijangkiti.
Tagged: