Now Reading
Fahami Ubat Kuinin & Jangan Salah Guna!

Fahami Ubat Kuinin & Jangan Salah Guna!

Ubat ini boleh digunakan secara sendiri atau dengan ubat lain untuk mengubati penyakit malaria yang disebabkan oleh gigitan nyamuk di negara-negara di mana malaria sering terjadi. Parasit malaria dapat memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk ini dan kemudian hidup di dalam tisu badan seperti sel darah merah atau hati. Ubat ini digunakan untuk membunuh parasit malaria yang tinggal di dalam sel darah merah. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu mengambil ubat lain (seperti primaquine) untuk membunuh parasit malaria yang hidup di tisu badan yang lain. Kedua-dua ubat mungkin diperlukan untuk penyembuhan lengkap dan untuk mencegah kembalinya jangkitan (kambuh). Kuinin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antimalaria.

Cara menggunakan Kuinin Sulfate

Anda boleh baca Panduan Ubat dan Risalah Maklumat Pesakit yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum anda mula mengambil Kuinin dan setiap kali anda mendapat pengisian semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, ajukan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Minum ubat ini untuk mengurangkan sakit perut seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ubat ini biasanya diambil setiap 8 jam selama 3 hingga 7 hari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Minum ubat ini 2 hingga 3 jam sebelum atau sesudah mengambil antasid yang mengandungi aluminium atau magnesium. Produk ini mengikat dengan kina, mencegah tubuh anda menyerap sepenuhnya ubat.

Dos dan jangka masa rawatan berdasarkan keadaan perubatan anda, negara tempat anda dijangkiti, ubat lain yang mungkin anda ambil untuk malaria dan tindak balas anda terhadap rawatan.

Dos pada kanak-kanak juga berdasarkan berat badan

Sangat penting untuk terus mengambil ubat ini (dan ubat malaria lain) sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan mengambil lebih kurang ubat ini daripada yang ditetapkan. Jangan melangkau dos. Terus minum ubat ini sehingga jumlah yang telah ditentukan selesai, walaupun gejala hilang setelah beberapa hari. Mengurangkan dos atau menghentikan ubat terlalu awal boleh menjadikan jangkitan lebih sukar untuk dirawat dan mengakibatkan kembalinya jangkitan.

Ubat ini berfungsi paling baik apabila jumlah ubat di dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, ambil ubat ini pada jarak yang sama. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika anda tidak mula berasa lebih baik setelah 1-2 hari memulakan ubat ini. Sekiranya demam anda kembali setelah menyelesaikan preskripsi ini, hubungi doktor anda supaya dia dapat menentukan sama ada malaria telah kembali.

Langkah berjaga-berjaga:

Sebelum mengambil kina, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda alahan ubat. Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi tentang sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai kesan sampingan serius dengan kina (seperti masalah darah), sejarah keluarga / peribadi masalah enzim tertentu (kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase-G6PD) , masalah saraf mata tertentu (neuritis optik), masalah pendengaran (seperti deringan di telinga), penyakit saraf / otot tertentu (myasthenia gravis), masalah irama jantung (seperti fibrilasi atrium / flutter), masalah ginjal, masalah hati .

Ubat ini boleh membuat anda pening atau kabur penglihatan anda. Alkohol atau ganja (ganja) boleh membuat anda lebih pening. Jangan memandu, menggunakan mesin, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan atau penglihatan yang jelas sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan minuman beralkohol. Bercakap dengan doktor anda jika anda menggunakan ganja (ganja).

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi mengenai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Nota: QT adalah istilah yang digunakan dalam bidang sains untuk mengira degupan jantung.

Kuinin boleh menyebabkan keadaan yang mempengaruhi irama jantung (pemanjangan QT). Pemanjangan QT jarang menyebabkan degupan jantung cepat / tidak teratur yang serius (jarang membawa maut) dan gejala lain (seperti pening teruk, pengsan) yang memerlukan rawatan perubatan dengan segera.

Risiko pemanjangan QT mungkin meningkat jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat lain yang boleh menyebabkan pemanjangan QT. Sebelum menggunakan kina, beritahu doktor atau ahli farmasi tentang semua ubat yang anda ambil dan jika anda mempunyai keadaan berikut: masalah jantung tertentu (kegagalan jantung, degupan jantung perlahan, pemanjangan QT dalam EKG), sejarah keluarga masalah jantung tertentu (QT pemanjangan dalam EKG, kematian jantung secara tiba-tiba).

Tahap kalium atau magnesium dalam darah yang rendah juga boleh meningkatkan risiko berlakunya QT. Risiko ini boleh meningkat jika anda menggunakan ubat-ubatan tertentu (seperti diuretik / “pil air”) atau jika anda mempunyai keadaan seperti berpeluh teruk, cirit-birit, atau muntah. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan kina dengan selamat.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya pemanjangan QT.

Semasa kehamilan, ubat ini harus digunakan hanya apabila diperlukan dengan jelas. Bincangkan risiko, faedah, dan pilihan rawatan dengan doktor anda. Malaria yang tidak dirawat adalah keadaan serius yang boleh membahayakan wanita hamil dan bayinya yang belum lahir.

Ubat ini masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak mungkin membahayakan beberapa bayi yang menyusu. Doktor anda akan menguji bayi anda untuk kekurangan enzim tertentu (glukosa-6-fosfat dehidrogenase kekurangan-G6PD) sebelum anda menyusu. Rujuk doktor anda sebelum menyusu.

Interaksi Kuinin:

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsi dengan doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Beberapa produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini termasuk: “pengencer darah” (seperti warfarin), penisilin.

Ubat-ubatan lain boleh mempengaruhi penyingkiran kina dari badan anda, yang boleh mempengaruhi bagaimana kina berfungsi. Contohnya termasuk cimetidine, erythromycin, ketoconazole, phenytoin, rifampin, inhibitor protease HIV (seperti lopinavir, ritonavir), alkalinizer kencing seperti natrium bikarbonat, antara lain.

Ubat ini dapat melambatkan penyingkiran ubat lain dari tubuh anda, yang boleh mempengaruhi cara mereka bekerja. Contoh ubat yang terjejas termasuk desipramine, digoxin, ubat “statin” tertentu (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), phenobarbital, antara lain.

Banyak ubat selain kina boleh mempengaruhi irama jantung (pemanjangan QT), termasuk amiodarone, dofetilide, mefloquine, pimozide, procainamide, quinidine, sotalol, makrolide antibiotik (seperti eritromisin), antara lain. Oleh itu, sebelum menggunakan kina, laporkan semua ubat yang sedang anda gunakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Cimetidine adalah ubat tanpa resep yang biasanya digunakan untuk mengubati asid perut tambahan (seperti pedih ulu hati, bisul). Kerana antimid cimetidine dan aluminium / magnesium boleh berinteraksi dengan quinine, tanyakan kepada ahli farmasi anda mengenai produk lain untuk merawat asid perut tambahan.

Kuinin sangat serupa dengan quinidine. Jangan gunakan ubat yang mengandungi kuinidin semasa menggunakan quinine.

Ubat ini boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuk ujian air kencing tertentu untuk katekolamin, protein, steroid), yang mungkin menyebabkan keputusan ujian palsu. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Overdosis

Sekiranya seseorang berlebihan dan mengalami gejala serius seperti sesak nafas atau kesukaran bernafas, hubungi talian kecemasan untuk mendapatkan rawatan atau segera ke hospital atau klinik yang berhampiran. Gejala overdosis seperti perubahan penglihatan secara tiba-tiba, kebingungan, masalah pendengaran yang teruk, degupan jantung yang cepat / tidak teratur, pengsan, pernafasan perlahan / cetek, sawan, ketidakupayaan untuk bangun (koma).

Sumber:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-869/quinine-oral/details

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323692#side-effects

error: Content is protected !!