Estrogen
Estrogen adalah hormon yang memainkan pelbagai peranan dalam badan.

Apakah itu Estrogen

Estrogen adalah hormon yang memainkan pelbagai peranan dalam badan. Pada individu wanita, ia membantu mengembangkan dan mengekalkan kedua-dua sistem pembiakan dan ciri-ciri wanita, seperti payudara dan bulu di bahagian kemaluan.

Seterusnya, hormon ini menyumbang kepada kesihatan kognitif, kesihatan tulang, fungsi sistem kardiovaskular dan proses penting tubuh yang lain.

Fungsi Estrogen

Hormon ini secara unik bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan perkembangan ciri-ciri seksual wanita dan pembiakan pada manusia dan haiwan. Istilah “estrogen” merangkumi sekumpulan hormon yang serupa secara kimia iaitu estrone, estradiol (yang paling banyak terdapat pada wanita di usia pembiakan) dan estriol.

Pada wanita, estrogen yang berada dalam aliran darah mengikat reseptor estrogen pada sel dalam tisu yang disasarkan. Ini boleh mempengaruhi bukan sahaja payudara dan rahim, tetapi juga otak, tulang, hati, jantung dan tisu-tisu lain.

Seterusnya, ia juga mengawal pertumbuhan lapisan rahim semasa bahagian pertama kitaran haid, menyebabkan perubahan pada payudara semasa remaja dan kehamilan serta mengatur pelbagai proses metabolik lain, termasuk pertumbuhan tulang dan tahap kolesterol.

Tubuh anda menghasilkan tiga jenis hormon ini yang utama iaitu:

 • Estradiol (E2): jenis yang paling biasa pada wanita di usia subur
 • Estriol (E3): estrogen utama semasa kehamilan
 • Estrone (E1): satu-satunya estrogen yang dihasilkan oleh badan selepas menopaus

Sumber Estrogen

Bagi wanita, estrogen dihasilkan terutamanya di ovari. Ovari adalah kelenjar berukuran anggur yang terletak di rahim dan merupakan sebahagian daripada sistem endokrin. Kedua-dua badan wanita dan lelaki mempunyai hormon ini, tetapi wanita menghasilkan lebih banyak hormon ini berbanding lelaki.

Secara keseluruhan, hormon ini dihasilkan di ovari, kelenjar adrenal dan tisu lemak. Lebih khusus lagi, bentuk estradiol dan estrone dihasilkan terutamanya di ovari bagi wanita selepas menopaus, sementara estriol pula dihasilkan oleh plasenta semasa kehamilan.

Pada permulaan akil baligh, estrogen berperanan dalam pengembangan ciri-ciri seksual sekunder wanita yang disebut seperti payudara, pinggul yang lebih lebar, bulu kemaluan dan bulu ketiak.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Estrogen

Wanita boleh mempunyai tahap hormon yang lebih tinggi (dominasi estrogen) kerana kawalan kelahiran hormon atau peratusan lemak badan yang lebih tinggi.

Sekiranya anda mempunyai tahap hormon yang lebih tinggi, anda mungkin mengalami:

 • Peningkatan berat badan
 • Perubahan dalam tempoh haid anda
 • Memburukkan lagi sindrom pramenstruasi
 • Benjolan payudara bukan kanser
 • Fibroid rahim
 • Keletihan
 • Dorongan seks yang menurun
 • Kebimbangan atau kemurungan

Tahap estrogen boleh jadi terlalu tinggi. Sebagai contoh, terdapat keadaan yang boleh mempengaruhi tahap estrogen iaitu sindrom kelebihan ‘aromatase’. Individu dengan keadaan ini mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi kerana mereka menukarkan androgen menjadi estrogen pada kadar yang jauh lebih tinggi. Ada kemungkinan bahawa beberapa jenis kanser, seperti kanser kelenjar adrenal juga boleh menyebabkan kadar hormon yang tinggi.

Walaupun ketidakseimbangan dan masalah ini mungkin nyata, ia biasanya tidak didiagnosis sebagai keadaan sendirian dalam perubatan umum. Sebaliknya, beberapa unsur ketidakseimbangan di atas dianggap sebagai gejala bagi keadaan lain.

Masalah berkaitan dengan tahap Estrogen yang tidak mencukupi

Apabila seorang wanita mengadu merasakan keadaan panas (hot flashes) dan tempoh haid tidak teratur, penyedia perkhidmatan kesihatan dapat menilai pesakit untuk melihat tahap hormon ini yang rendah. Terdapat beberapa tanda dan gejala estrogen rendah tetapi kebanyakan gejala ini meniru keadaan menopaus dan mungkin termasuk insomnia, sakit kepala, kesakitan payudara, keletihan, kemurungan dan kenaikan berat badan.

Faktor risiko yang paling ketara untuk mempunyai tahap hormon ini yang rendah adalah usia. Seiring dengan peningkatan usia dan menopaus, tahap estrogen juga boleh menurun.

Tahapnya juga boleh menurun kerana beberapa sebab lain termasuk:

 • Kegagalan ovari pramatang
 • Keadaan kongenital, seperti sindrom Turner
 • Gangguan tiroid
 • Senaman berlebihan
 • Kekurangan berat badan yang teruk
 • Kemoterapi
 • Kelenjar pituitari kurang berfungsi

Mempunyai sejarah keluarga dengan masalah hormon juga dapat meningkatkan risiko wanita mengalami tahap hormon yang rendah.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Estrogen

Dominasi estrogen adalah sejenis ketidakseimbangan hormon yang paling biasa berlaku dan dicirikan oleh sakit kepala yang kerap, perubahan emosi dan kegelisahan, kembung dan kenaikan berat badan, tempoh haid tidak teratur, masalah tidur, keletihan yang tidak dapat dijelaskan, gejala PMS yang semakin teruk dan banyak lagi.

Beberapa gejala ini mungkin adalah perkara biasa bagi anda. Malah, anda mungkin telah diperiksa untuk tahap estrogen atau ketidakseimbangan hormon. Berita baiknya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menguruskan tahap estrogen dengan lebih baik.

Lindungi diri daripada xenoestrogen

Kita dikelilingi oleh xenoestrogen iaitu sebatian kimia berbahaya yang meniru estrogen di dalam badan dan boleh mengganggu keseimbangan sistem endokrin yang halus. Tapi, apa yang lebih membimbangkan adalah kebanyakan produk di rumah dan kecantikan ada mengandunginya. Sekiranya boleh, pilih produk kecantikan organik yang dibuat dengan bahan selamat dan semula jadi.

Pertimbangkan suplemen herba

Herba boleh menjadi cara mudah untuk membantu menyokong keseimbangan hormon yang sihat, dan ia mudah ditambahkan ke dalam rutin harian anda. Tetapi, ketahui bahawa ia mungkin tidak sesuai bagi semua orang dan tidak ada ramuan yang berfungsi dengan sama untuk semua wanita. Berunding dengan profesional kesihatan untuk mengetahui sekiranya suplemen herba sesuai untuk anda atau tidak.

Menjaga diet yang sihat

Makan makanan yang menyokong hati adalah idea yang baik kerana hati yang sihat adalah kunci bagi proses detoksifikasi badan, kerana ia membantu membuang toksin berlebihan (termasuk estrogen berlebihan) dari tubuh. Sayuran berdaun, sayur-sayuran ‘cruciferous’, lemak sihat dan ramuan seperti ketumbar, kunyit dan susu ‘thistle’ adalah beberapa pilihan baik yang boleh anda masukkan ke dalam diet anda hari ini.

Senaman

Dengan semua manfaat kesihatan yang ditawarkan oleh latihan, ini adalah keperluan mutlak untuk mendapatkan kesihatan yang optimum. Kajian menunjukkan bahawa senaman aerobik secara berkala boleh menurunkan kadar estrogen dalam badan – menjadikan anda kurang rentan terhadap ketidakseimbangan estrogen dan membantu anda membina jisim otot tanpa lemak. Ia bukan sahaja membuatkan anda berasa lebih baik, malah fizikal anda juga akan kelihatan lebih baik.

Berehat

Tekanan yang terlalu banyak boleh merosakkan kesihatan anda. Ketika badan anda dalam keadaan tertekan, ia akan melepaskan hormon stres seperti kortisol dan adrenalin. Dan jika tekanan berterusan, pelepasan hormon ini secara berterusan dapat mengganggu keseimbangan keseluruhan dan menyebabkan gejala fizikal seperti tenaga yang rendah, gangguan gastrousus, kualiti tidur yang buruk, libido rendah, ketegangan otot dan banyak lagi. Jadi, berehat dan lakukan aktiviti kreatif seperti menyanyi, bermain muzik, melukis dan menari, atau lakukan latihan kesedaran seperti yoga dan meditasi.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177

https://www.healthywomen.org/your-health/estrogen

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen

https://modernfertility.com/estrogen-low-high

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/estrogen-101

https://blog.metagenics.com/post/2018/06/20/7-ways-to-help-balance-estrogen-in-the-body/

Summary
Estrogen
Article Name
Estrogen
Description
Estrogen adalah hormon yang memainkan pelbagai peranan dalam badan. Pada individu wanita, ia membantu mengembangkan dan mengekalkan kedua-dua sistem pembiakan dan ciri-ciri wanita, seperti payudara dan bulu di bahagian kemaluan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: