Now Reading
EPF: Info dan Maklumat Terkini

EPF: Info dan Maklumat Terkini

epf

EPF atau lebih dikenali sebagai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah badan berkanun persekutuan di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan.

EPF menguruskan rancangan simpanan wajib dan perancangan persaraan untuk pekerja sektor swasta di Malaysia. Keahlian KWSP adalah wajib bagi warganegara Malaysia yang bekerja di sektor swasta, dan sukarela untuk warganegara bukan Malaysia.

Sejarah EPF

EPF Malaysia ditubuhkan pada tahun 1951 menurut Ordinan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1951, di bawah Pengarah Pos Nasional. Undang-undang ini menjadi Akta KWSP 1951. Pada tahun 1982, kemudian Akta KWSP 1991 pada tahun 1991. Akta KWSP 1991 menghendaki pekerja dan majikannya untuk menyumbang ke arah simpanan persaraan mereka, dan membenarkan pekerja mengeluarkan simpanan ini semasa bersara atau untuk tujuan khas sebelum itu. Sehingga 31 Disember 2012, KWSP mempunyai 13.6 juta ahli, di mana 6.4 juta adalah ahli pencarum aktif. Pada tarikh yang sama, KWSP mempunyai 502,863 majikan yang mencarum.

EPF bertujuan untuk membantu pekerja dari sektor swasta menyimpan sebahagian kecil dari gaji mereka dalam skema perbankan seumur hidup, untuk digunakan terutamanya sebagai dana persaraan tetapi juga sekiranya pekerja itu tidak mampu untuk bekerja sementara waktu atau langsung tidak mampu bekerja. KWSP juga menyediakan kerangka kerja bagi majikan untuk memenuhi kewajiban undang-undang dan moral kepada pekerjanya.

Sehingga 31 Disember 2019, ukuran aset KWSP berjumlah RM928 bilion. (AS $ 226 bilion) menjadikannya dana pencen keempat terbesar di Asia dan ketujuh terbesar di dunia.

Sehingga 2012, KWSP berfungsi dengan memerlukan sumbangan sekurang-kurangnya 11% dari gaji bulanan setiap anggota dan menyimpannya dalam akaun simpanan, sementara majikan anggota diwajibkan untuk membiayai sekurang-kurangnya 12% dari gaji pekerja untuk simpanan di masa yang sama (13% jika gaji di bawah RM5,000).

Semasa masih dalam simpanan, simpanan KWSP ahli boleh digunakan sebagai pelaburan untuk syarikat yang dianggap menguntungkan dan dibenarkan oleh organisasi, dari mana dividen dimasukkan ke akaun ahli masing-masing. Sebagai gantinya, ahli boleh menggunakan simpanan KWSP mereka untuk pelaburan mereka sendiri, walaupun aktiviti tersebut tidak dilindungi oleh KWSP dan anggotanya akan menanggung kerugian yang dialami.

Pengeluaran simpanan EPF

Sebagai rancangan persaraan, wang yang terkumpul dalam simpanan KWSP hanya dapat dikeluarkan apabila ahli mencapai usia 50 tahun, di mana mereka boleh mengeluarkan hanya 30% daripada KWSP mereka; ahli yang berumur 55 tahun ke atas boleh mengeluarkan semua KWSP mereka. Jika ahli meninggal dunia terlebih dahulu, dana KWSP akan dikeluarkan kepada individu yang dicalonkan. Pengeluaran juga boleh dilakukan apabila ahli akan berhijrah, menjadi kurang upaya, atau memerlukan rawatan perubatan yang penting. Anggota yang berumur di atas 55 tahun boleh memilih untuk tidak mengeluarkan simpanan KWSP dengan segera dan menariknya hanya kemudian, dan, di bawah garis panduan yang ada, majikan boleh terus mencarum 12% gaji anggota mengikut budi bicara mereka sendiri.

Jenis Akaun

Berkuatkuasa pada 1 Januari 2007, simpanan KWSP ahli terdiri daripada dua akaun yang berbeza mengikut bahagian simpanan dan fleksibiliti pengeluaran mereka. Akaun pertama, yang disebut sebagai “Akaun I”, menyimpan 70% sumbangan bulanan ahli, sementara akaun kedua, disebeut sebagai “Akaun II”, menyimpan 30%. Akaun I mengehadkan pengeluaran sehingga anggota mencapai usia 50 tahun, untuk meningkatkan dana persaraan dengan pelaburan unit amanah ketika tidak mampu, berhijrah ke negara lain atau meninggal dunia. Walau bagaimanapun, pengeluaran simpanan dari Akaun II diizinkan untuk pembayaran pendahuluan atau penyelesaian pinjaman untuk rumah pertama ahli, kewangan untuk perbelanjaan Pendidikan, perubatan, pelaburan, dan masa ketika anggota mencapai usia 55 tahun.

i-Citra

Inisiatif i-Citra dirancang untuk ahli mengeluarkan simpanan mereka terutamanya dari Akaun 2 kerana kemudahan itu sudah disediakan untuk ahli untuk mengaksesnya untuk keperluan tertentu seperti membayar pinjaman rumah, perbelanjaan perubatan, dan yuran pendidikan, menurut Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Pengeluaran i-Citra bermula Isnin 12 Julai 2021

Permohonan pengeluaran i-Citra untuk anggota di bawah 55 tahun boleh dibuat mulai Isnin pada 12 Julai 2021 iaitu tiga hari lebih awal daripada yang dijadualkan, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Malaysian employees below the age of 55 can withdraw funds from EPF through  i-Citra

Dalam satu kenyataan pada hari Ahad 11 Julai 2021, KWSP mengatakan ahli yang layak dibenarkan mengeluarkan sehingga maksimum RM5,000 tertakluk kepada jumlah baki gabungan dalam kedua-dua Akaun 1 dan 2.

Jumlah pengeluaran yang disetujui akan dibayar untuk jangka waktu hingga lima bulan, dengan pembayaran bulanan tetap RM1,000 sebulan tertakluk kepada baki simpanan. Pembayaran pertama dijangka dikreditkan ke dalam akaun bank masing-masing dari bulan Ogos.

Permohonan boleh dibuat melalui laman webnya icitra.kwsp.gov.my.

Inisiatif itu dibuat berikutan pengumuman Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih) oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 28 Jun, sebagai langkah bantuan sementara untuk membantu mengatasi anggota KWSP selama wabak Covid-19 .

Ahli boleh merujuk saluran komunikasi rasmi dana di www.kwsp.gov.my atau menghubungi talian hotline i-Citra di 03-8922 4848 untuk maklumat lebih lanjut.

Sekian perkongsian berkaitan dengan EPF untuk pengetahuan anda. Semoga bermanfaat!

Sumber:

https://en.wikipedia.org/wiki/Employees_Provident_Fund_(Malaysia)

https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/07/11/epf-i-citra-withdrawals-to-start-monday-july-12-three-days-ahead-of-schedule

https://www.malaysiakini.com/news/581291

error: Content is protected !!