Now Reading
Endometriosis – Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan

Endometriosis – Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan

Endometriosis

Endometriosis adalah penyakit di mana tisu yang serupa dengan lapisan rahim tumbuh di tempat lain di badan di luar rahim. Ia berlaku apabila endometrium, tisu yang biasanya melapisi bahagian dalam rahim wanita, tumbuh di luarnya.

Tisu ini bertindak seperti tisu rahim biasa semasa haid anda: Ia akan pecah dan berdarah pada akhir kitaran. Tetapi darah ini tidak ada jalan keluar. Kawasan sekitarnya boleh menjadi radang atau bengkak. Anda mungkin mengalami tisu parut dan luka.

Endometriosis paling kerap berlaku pada ovari anda.

Terdapat tiga jenis endometriosis utama, berdasarkan di mana ia berada:

 • Superficial peritoneal lesion’. Ini adalah jenis yang paling biasa. Anda mengalami luka pada peritoneum anda, filem nipis yang melapisi rongga pelvis anda.

 • Endometrioma (ovarian lesion). Kista gelap dan berisi cecair ini, juga disebut sista coklat, terbentuk jauh di dalam ovari anda. Mereka tidak bertindak balas dengan baik terhadap rawatan dan boleh merosakkan tisu yang sihat.

 • Deeply infiltrating endometriosis’. Jenis ini tumbuh di bawah peritoneum anda dan boleh melibatkan organ berhampiran rahim anda, seperti usus atau pundi kencing anda. Kira-kira 1% hingga 5% wanita dengan endometriosis memilikinya.

Simptom Endometriosis

Anda mungkin tidak menyedari adanya simptom. Apabila anda memilikinya, mereka boleh merangkumi:

 • Sakit belakang semasa haid
 • Sengugut yang teruk
 • Sakit ketika buang air kecil atau kencing, terutamanya semasa haid anda
 • Pendarahan luar biasa atau banyak ketika haid
 • Darah di dalam najis atau air kencing anda
 • Cirit-birit atau sembelit
 • Seks yang menyakitkan
 • Keletihan yang tidak akan hilang
 • Masalah hamil

Punca Endometriosis

Doktor tidak tahu dengan tepat apa yang menyebabkan endometriosis. Sebilangan pakar berpendapat bahawa darah haid yang mengandungi sel-sel endometrium dapat masuk melalui saluran fallopio anda dan masuk ke bahagian pelvis anda, di mana sel-sel itu melekat pada organ anda.

Ini dipanggil haid retrograde. Gen anda juga boleh memainkan peranan. Sekiranya ibu atau kakak anda menghidap endometriosis, kemungkinan besar anda akan juga menghidapinya.

Penyelidikan menunjukkan bahawa ia cenderung menjadi lebih teruk dari satu generasi ke generasi berikutnya. Sebilangan wanita dengan endometriosis juga mengalami gangguan sistem imun. Tetapi doktor tidak pasti sama ada ada kaitan.

Diagnosis Endometriosis

Doktor anda mungkin mengesyaki endometriosis berdasarkan simptom anda. Untuk mengesahkannya, mereka boleh melakukan ujian termasuk:

 • Peperiksaan pelvis. Doktor anda mungkin dapat merasakan sista atau parut di belakang rahim anda.
 • Ujian pengimejan. Ultrasound, imbasan CT, atau MRI dapat membuat gambar terperinci mengenai organ anda.
 • Laparoskopi. Doktor anda membuat luka kecil di perut anda dan memasukkan tiub nipis dengan kamera di hujungnya (disebut laparoskop). Mereka dapat melihat di mana dan seberapa besar lesi. Ini biasanya satu-satunya cara untuk memastikan anda menghidap endometriosis.
 • Biopsi. Doktor anda mengambil sampel tisu, selalunya semasa laparoskopi, dan pakar melihatnya di bawah mikroskop untuk mengesahkan diagnosis.

– Tahap Endometriosis

Terdapat empat peringkat endometriosis:

 1. Tahap I (sedikit). Anda mempunyai beberapa luka kecil tetapi tidak ada tisu parut.
 2. Tahap II (sederhana). Terdapat lebih banyak luka tetapi tidak ada tisu parut. Kurang dari 2 inci perut anda terlibat.
 3. Tahap III (pertengahan). Luka mungkin mendalam. Anda mungkin mengalami endometrioma dan tisu parut di sekitar ovari atau tiub fallopio.
 4. Tahap IV (teruk). Terdapat banyak luka dan mungkin sista besar di ovari anda. Anda mungkin mempunyai tisu parut di sekitar ovari dan saluran tuba atau di antara rahim anda dan bahagian bawah usus anda.

Tahapnya tidak mengambil kira kesakitan atau gejala. Contohnya, endometriosis tahap I boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, tetapi seorang wanita yang mengalami tahap IV sama sekali tidak mengalami gejala.

Rawatan Endometriosis

Tidak ada ubat untuk endometriosis. Rawatan biasanya merangkumi pembedahan atau ubat. Anda mungkin perlu mencuba rawatan yang berbeza untuk mencari rawatan yang membantu anda berasa lebih baik.

Ubat tahan sakit

Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat tahan sakit daripada kaunter farmasi.

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen (Advil, Motrin) atau naproxen (Aleve) berfungsi untuk banyak orang. Sekiranya ini tidak menghilangkan rasa sakit anda, tanyakan mengenai pilihan lain.

Beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan di rumah boleh membantu mengatasi kesakitan:

 • Mandi air suam.
 • Letakkan botol air panas atau alas pemanas di perut anda.
 • Bersenam secara berkala.

Sebilangan wanita mendapati bahawa terapi alternatif seperti akupunktur, perubahan diet, atau homeopati berfungsi untuk mereka. Sebelum memulakannya, berbincanglah dengan doktor anda untuk memastikan ia tidak mengganggu rawatan lain.

– Terapi hormon

Terapi hormon menurunkan jumlah estrogen yang dihasilkan oleh badan anda dan dapat menghentikan haid anda.

Ini membantu superficial peritoneal lesion sehingga anda tidak mengalami banyak keradangan, parut, dan pembentukan sista. Hormon biasa termasuklah:

 • Pil kawalan kelahiran, tompok, dan cincin faraj
 • Agonis dan antagonis hormon pelepas gonadotropin (Gn-RH) seperti elagolix sodium (Orilissa) atau leuprolide (Lupron)
 • Kontraseptif Progestin sahaja
 • Danazol (Danokrin)

Pembedahan

Doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk mengeluarkan sebanyak mungkin tisu yang terjejas. Dalam beberapa kes, pembedahan membantu simptom dan boleh membuat anda lebih mudah hamil. Malah, doktor juga berkemungkinan menggunakan laparoskop atau melakukan pembedahan biasa yang menggunakan luka yang lebih besar. Kesakitan kadang-kadang kembali selepas pembedahan.

Dalam kes yang paling teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan yang disebut histerektomi untuk mengeluarkan ovari, rahim, dan serviks anda. Tetapi tanpa mereka, anda tidak boleh hamil nanti.

SUMBER

https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-causes-symptoms-treatment

error: Content is protected !!