Now Reading
Empayar Alibaba Group, Syarikat Besar Dari China

Empayar Alibaba Group, Syarikat Besar Dari China

Alibaba

Nama besar Alibaba sebagai syarikat e-commerce gergasi tidak dapat dipisahkan namanya dengan pengasasnya iaitu Jack Ma.  Salah satu orang terkaya di China yang berjaya membina empayar Alibaba Group dalam pelbagai sektor, dari pasaran hingga industri filem dan fintech.

Pada usia 55 tahun, dia mengumumkan persaraannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Alibaba Group kerana ingin menumpukan perhatian kepada kedermawanan dan pendidikan.  Pada saat ini, pucuk pimpinan perniagaan Alibaba adalah Daniel Zhang sebagai CEO.

Apa pun keputusannya, Jack Ma tetap menjadi orang di sebalik kejayaan Alibaba.  Syarikat yang ditubuhkan di China pada tahun 1999 ini, dicatat memiliki nilai sekitar AS$420 Billion atau lebih.

Tidak cukup dengan itu, bekas guru bahasa Inggeris itu juga menyuntik modal kepada beberapa syarikat startup unicorn, iaitu Tokopedia dan Lazada.  Langkah Jack Ma ini adalah salah satu strategi Alibaba untuk menghadapi persaingan dalam perniagaan e-commerce, terutama di China.

Jack Ma telah membuktikan kepada dunia bahawa dengan kegigihan dan semangat, seseorang itu mampu mencapai cita-citanya.  Dari seorang guru yang miskin sehingga menjadi hartawan yang terkemuka di China.

Kenali Alibaba Group, Empayar milik Jack Ma dari China.

1. Alibaba.com

Alibaba.com adalah sebuah syarikat e-commerce yang diasaskan oleh Jack Ma dan rakannya yang lain pada tahun 1999. Marketplace tersebut adalah perniagaan pertamanya. Saat ini, Alibaba telah menjadi salah satu syarikat e-commerce terbesar dunia.

Jumlah pembeli di laman Alibaba.com didakwa mencecah 190 buah negara.  Bukan hanya individu, tetapi juga peruncit, pengilang, pemborong, Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terlibat dalam perniagaan eksport-import, dan juga ejen perdagangan.

Alibaba

2. 1688.com

Tidak hanya Alibaba.com, Jack Ma juga membentangkan laman web 1688.com.  laman jual beli lokal untuk barang runcit dan borong. Ia seperti pasar borong tetapi melalui dalam talian.  Barang yang dijual pelbagai, dari aksesori, pakaian, perabot rumah tangga, hingga produk makanan dan minuman lokal.  Biasanya pemborong runcit di China mendapat bekalan dari laman web ini.

3. Taobao

Populariti telefon pintar dimanfaatkan oleh Alibaba untuk melirik perniagaan e-commerce yang mesra pengguna telefon bimbit.  Ditubuhkan pada tahun 2003, Taobao adalah laman web e-commerce atau pasar yang hampir sama dengan e-Bay.

Sejak Jun 2011, Jack Ma telah menyatakan bahawa dia akan membahagikan Taobao kepada tiga syarikat yang berbeza, iaitu: eTao, Taobao Mall, dan Taobao Marketplace.  Dalam proses perkhidmatan pelanggan, Taobao mempunyai perkhidmatan ejen membeli-belah untuk memudahkan pelanggan dari luar negara atau dari luar China menggunakan perkhidmatan mereka.

4. Alimama

Selang empat tahun kemudian, Alibaba kembali meluaskan empayarnya. Mereka menubuhkan sebuah syarikat dalam bidang teknologi pemasaran iaitu Alimama pada tahun 2007. Alimama menyediakan platform yang memenuhi keperluan untuk pedagang, di mana mereka dapat meletakkan paparan pemasaran mereka di laman web dan aplikasi pihak ketiga.  Dengan cara itu, jangkauan promosi dan pemasaran akan dampak lebih luas.

5. TMall

Tidak berhenti di situ, pada tahun 2008, Alibaba mengembangkan platform Business to Consumer (B2C) iaitu TMall.  Sasaran yang disasarkan adalah komuniti kelas atas kerana platform ini menawarkan perkhidmatan premium.  Kehadiran TMall telah menarik jenama asing untuk menggunakan platform ini.

6. Alibaba Cloud

Alibaba Cloud, buatan Alibaba, didirikan pada tahun 2009. Syarikat ini bergerak dalam perniagaan perkhidmatan pengkomputeran awan yang dapat digunakan oleh peniaga di China dan negara-negara lain di dunia, baik PKS, syarikat besar, startup, atau agensi pemerintah.

7. Ali Express

Selepas satu dekad, Alibaba terus melebarkan sayapnya dengan menubuhkan syarikat perkhidmatan logistik atau syarikat penghantaran barang pada tahun 2010 yang iaitu Ali Express.  Dengan perkhidmatan ini, pembeli dari negara lain dapat membeli produk secara langsung melalui pemborong dari China.

8. Cainiao Network

Syarikat rangkaian logistik yang diperkenalkan oleh Alibaba yang satu ini ialah Cainiao Network.  Bukan tanpa alasan Jack Ma mengasaskan syarikat itu, ada satu visi yang ingin mereka capai. Penghantaran pantas iaitu mengirim pesanan kepada pengguna dalam masa 24 jam sahaja di China dan 72 jam ke negara lain.

9.  Ant Financial

Alibaba Group juga ingin mencuba nasib dengan menubuhkan fintech iaitu Ant Financial pada tahun 2014. Kini, Ant Financial adalah syarikat gergasi fintech dari China yang bersifat global melalui aplikasi Alipay.  Ant Financial menawarkan perkhidmatan kemasukan kewangan yang selamat untuk perniagaan kecilan serta mewujudkan sistem kredit bersama.

Ant Financial pada November 2016, secara rasmi menyuntik dana ke Ascend Money, syarikat induk perkhidmatan e-money True Money.

10. Alibaba Pictures

Perniagaan terus berkembang, Alibaba Group kali ini bermain dalam perniagaan filem dan hiburan dengan menubuhkan Alibaba Pictures.  Bukan gurauan, pada tahun 2016, syarikat itu telah membeli saham minoriti dalam DreamWorks Pictures.  Di samping itu, mereka menghabiskan ratusan juta dolar AS untuk membeli saham di bahagian pawagam syarikat China Wanda Film, dan melabur dalam dua filem terkenal disitu.

11.  Youku

Youku adalah salah satu laman video streaming paling popular di China.  Dengan berkat kehadiran Youku, pendapatan syarikat dari sektor ini meningkat lebih dari 40 peratus setiap tahun.

Ada banyak lagi Syarikat yang Alibaba Group melabur dengannya antaranya lazada, dari sini kita belajar dengan usaha dan semangat seseorang itu boleh berjaya. Semoga artikel kali ini memberi semangat pada anda untuk tidak mudah mengalah dan pantang mundur demi untuk mendapatkan kejayaan yang diingini.

SUMBER:

https://www.google.com/amp/s/www.bharian.com.my/amp/bisnes/lain-lain/2019/09/605513/jack-ma-lepas-jawatannya-dalam-alibaba

https://www.cermati.com/artikel/mengenal-alibaba-grup-kerajaan-bisnis-milik-jack-ma-dari-china

error: Content is protected !!