Now Reading
Emetrol (Mual dan sakit perut) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Emetrol (Mual dan sakit perut) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Emetrol

Pengenalan

Ramai orang akan mengalami rasa mual setelah makan terlalu banyak makanan dalam satu masa. Namun, rasa mual setelah makan secara berkala ini boleh dikaitkan dengan pelbagai keadaan.

Ia juga biasanya tidak berkaitan dengan keadaan yang serius. Malah, keadaan ini boleh dirawat dengan produk tanpa preskripsi doktor iaitu Emetrol untuk melegakan keadaan.

Kegunaan Emetrol

Emetrol digunakan untuk menghilangkan sakit perut yang berkaitan dengan loya disebabkan pengambilan terlalu banyak makanan dan minuman. Ubat ini boleh digunakan untuk tujuan lain, jadi bertanyakan pada penyedia penjagaan kesihatan atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Kesan sampingan Emetrol

Semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kebanyakan individu tidak mempunyai kesan sampingan atau hanya mempunyai kesan sampingan kecil. Hubungi doktor atau dapatkan bantuan perubatan jika anda mempunyai kesan sampingan yang mengganggu anda atau jika ia tidak hilang.

Kesan sampingan Emetrol termasuk:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, kulit merah, bengkak, melecet, atau mengelupas dengan atau tanpa demam, rasa sesak di dada atau tekak, kesukaran bernafas atau bercakap, suara serak yang luar biasa atau pembengkakan di bahagian mulut, muka, bibir, lidah atau tekak.
 • Sakit perut yang sangat serius.
 • Cirit-birit.

Tidak semua orang akan mengalami kesan sampingan ini. Malah, mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Interaksi Emetrol

Emetrol mungkin boleh berinteraksi dengan ubatan lain yang anda sedang ambil, yang mana ini dapat mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapatkan kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya interaksi ubat, anda harus menyimpan senarai ubatan yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Selain itu, maklumkan kepada doktor anda:

 • Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap fruktosa, dextrose, asid fosforik, atau bahagian lain dari Emetrol (fruktosa, dextrose dan asid fosforik).
 • Sekiranya anda alah kepada Emetrol atau mana-mana bahagian Emetrol (fruktosa, dextrose dan asid fosforik), ubat, makanan atau bahan lain. Beritahu doktor mengenai alahan dan tanda-tanda apa yang anda alami.
 • Sekiranya anda tidak dapat memecahkan fruktosa.

Jika doktor anda telah mengarahkan anda untuk menggunakan ubat ini, doktor atau ahli farmasi anda mungkin sudah mengetahui kemungkinan adanya interaksi ubat dan mungkin akan mengawasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos ubat sebelum berjumpa doktor, penyedia perkhidmatan kesihatan atau ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Kontraindikasi Emetrol

Bagi mengelakkan kontraindikasi dengan penggunaan Emetrol:

 • Beritahu semua penyedia perkhidmatan kesihatan anda bahawa anda mengambil Emetrol (fruktosa, dekstrosa, dan asid fosforik). Ini termasuklah doktor, jururawat, ahli farmasi dan doktor gigi anda.
 • Sekiranya anda mempunyai kadar gula darah tinggi (diabetes), anda perlu perhatikan kadar gula darah anda dengan teliti.
 • Jenama Emetrol yang berbeza (fruktosa, dextrose dan asid fosforik) boleh digunakan pada usia kanak-kanak yang berbeza. Bercakap dengan doktor sebelum memberi Emetrol kepada kanak-kanak.

Emetrol dan kehamilan

Beritahu doktor jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Anda perlu membincangkan faedah dan risiko penggunaan Emetrol semasa anda hamil. Selain itu, beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Anda perlu membincangkan sebarang risiko yang mungkin berlaku kepada bayi anda.

Dos Emetrol

 1. Untuk orang dewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas:
 • 15mL atau 30mL
 • Ambil dos yang sama setiap 15 minit atau sehingga keadaan reda
 • Jangan ambil lebih daripada 5 dos dalam tempoh 1 jam tanpa berjumpa doktor
 1. Untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun:
 • 5mL atau 10mL
 • Ambil dos sama setiap 15 minit atau sehingga keadaan reda
 • Jangan ambil lebih daripada 5 dos dalam tempoh 1 jam tanpa berjumpa doktor

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kecemasan atau dos berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau dos yang diambil berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan tempatan anda atau pergi ke bilik kecemasan terdekat.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terlepas dos?

Sekiranya anda terlepas dos Emetrol, ambilnya secepat mungkin. Namun, jika sudah hampir waktu bagi dos seterusnya, langkau dos yang tidak diambil dan ambil dos biasa anda seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

SUMBER

https://www.drugs.com/cdi/emetrol.html

https://www.wellrx.com/emetrol/drug-information/

error: Content is protected !!