Now Reading
Ejakulasi Pramatang (Premature ejaculation) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Ejakulasi Pramatang (Premature ejaculation) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

ejakulasi pramatang

Tiada masa yang ditetapkan apabila seorang lelaki harus ejakulasi semasa seks. Namun, ia terlalu cepat jika anda mencapai tahap klimaks sebelum bersetubuh atau kurang dari tempoh satu minit selepas anda bermula dan boleh mencetuskan ejakulasi pramatang.

Ini merupakan satu masalah kerana apabila anda ejakulasi, anda kehilangan ereksi dan tidak boleh terus melakukan hubungan seks. Anda dan pasangan anda mungkin berasa tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmatinya.

Selain itu, ini merupakan satu isu biasa bagi golongan lelaki. Antara 30% hingga 40% individu lelaki menghadapinya pada suatu masa dalam hidup mereka. Jadi, ingatlah – ia bukanlah suatu perkara yang perlu dibimbangkan sekiranya masalah ini berlaku hanya sekali-sekala.

Simptom Ejakulasi Pramatang

Gejala utama ejakulasi pramatang ialah ketidakupayaan untuk melambatkan ejakulasi selama lebih daripa satu minit selepas bermulanya hubungan seks. Walau bagaimanapun, masalah ini mungkin berlaku dalam semua situasi seksual, walaupun semasa melancap.

Ejakulasi pramatang boleh dikelaskan sebagai:

 • Sepanjang hayat (primer). Ejakulasi pramatang seumur hidup berlaku pada semua atau hampir semua masa dan bermula dengan perlakuan seksual pertama anda.
 • Diperoleh (sekunder). Ejakulasi pramatang yang diperoleh berlaku selepas anda mempunyai pengalaman seksual sebelum ini tanpa masalah ejakulasi.

Ramai lelaki berasa bahawa mereka mempunyai gejala ejakulasi pramatang, tetapi gejala sahaja tidak memenuhi kriteria diagnostik bagi masalah ini. Sebaliknya, mereka ini mungkin mempunyai pembolehubah semulajadi ejakulasi pramatang, termasuk tempoh ejakulasi pesat serta tempoh ejakulasi normal.

Punca Ejakulasi Pramatang

Puncanya masih tidak diketahui. Namun, kimia otak anda boleh dipersalahkan untuk sebahagiannya. Lelaki yang mempunyai tahap serotonin kimia dalam otak yang rendah cenderung mengambil masa yang lebih pendek untuk ejakulasi.

Faktor emosi dapat memainkan peranan:

 • Tekanan.
 • Kemurungan.
 • Bimbang akan prestasi.
 • Rasa bersalah.
 • Mempunyai masalah dengan pasangan.

Kadangkala, ejakulasi pramatang boleh menjadi masalah untuk lelaki dengan disfungsi erektil. Inilah yang berlaku apabila zakar tidak tetap teguh semasa seks. Lelaki yang bimbang boleh kehilangan pendirian mereka boleh mencipta corak yang bergegas untuk ejakulasi. Ia boleh menjadi tabiat yang susah untuk ditinggalkan. 

Merawat masalah disfungsi ereksi boleh menyebabkan ejakulasi pramatang juga hilang. Terdapat banyak pilihan termasuk ubat seperti sildenafil citrate (Viagra), tadalafil (Cialis) atau vardenafil HCI (Levitra). Kesemua ini boleh membantu lelaki mengekalkan ereksi.      

Diagnosis Ejakulasi Pramatang

Selain bertanyakan tentang kehidupan seks anda, doktor akan bertanya tentang sejarah kesihatan anda dan mungkin melakukan ujian fizikal. Jika anda mempunyai kedua-dua masalah ejakulasi pramatang dan susah untuk capai atau mengekalkan ereksi, doktor mungkin meminta anda melakukan ujian darah. Ini dibuat untuk memeriksa tahap hormon lelaki anda (testosteron) atau melakukan ujian lain.

Dalam sesetengah kes, doktor mungkin mencadangkan anda berjumpa dengan pakar urologi atau pakar kesihatan mental yang mahir dalam disfungsi seksual.

Faktor Risiko Ejakulasi Pramatang

Pelbagai faktor boleh meningkatkan risiko ejakulasi pramatang, termasuk:

 • Disfungsi erektil. Anda mungkin menghadapi risiko peningkatan ejakulasi pramatang jika anda kadangkala atau secara konsisten mengalami masalah mencapai atau mengekalkan ereksi. Takut untuk kehilangan ereksi mungkin menyebabkan anda secara sedar atau tidak sedar tergesa-gesa melakukan hubungan seksual.
 • Tekanan. Tekanan emosi atau mental dalam hidup anda boleh memainkan peranan dalam ejakulasi pramatang, kerana ia mengehadkan keupayaan anda untuk berehat dan fokus semasa hubungan seksual.

Rawatan Ejakulasi Pramatang

95% lelaki dengan masalah ini boleh dibantu dengan teknik kelakuan yang membantu mengawal ejakulasi.

 • Henti dan mula: Anda atau pasangan merangsang zakar anda sehingga anda berasa seperti akan mencapai klimaks. Hentikan rangsangan selama kira-kira 30 saat atau sehingga perasaan itu berlalu. Mulakan rangsangan semula dan ulanginya sebanyak tiga atau empat kali sebelum anda benar-benar ejakulasi.
 • Picitan: Ia berfungsi dengan cara sama seperti kaedah mula dan berhenti. Namun, apabila anda berasa akan mencapai klimaks, anda atau pasangan anda boleh memicit kepala zakar anda sehingga anda kehilangan ereksi. Ulang langkah ini beberapa kali sebelum ejakulasi.

Sesetengah lelaki mendapati bahawa jika mereka memikirkan sesuatu perkara yang lain semasa seks, ia boleh bertahan lebih lama.

Apa ubat-ubatan yang boleh merawat “Ejakulasi Pramatang”?

Tiada ubat-ubatan khusus yang diluluskan untuk merawatnya. Namun, kadangkala, doktor mendapati bahawa ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat perkara lain juga boleh membantu dalam masalah ini. Perkara ini dipanggil penggunaan luar label.

Ini termasuk:

 • Anti-kemurungan: Kesan sampingan beberapa perencat pengambilan semula serotonin selektif (SSRI) adalah tahap klimaks yang lewat. Namun, ubat-ubatan ini juga mempunyai kesan sampingan termasuklah rasa mual dan mengantuk. Ia juga boleh mengurangkan keinginan anda untuk melakukan hubungan seks. Jadi, mungkin anda hanya menambah satu masalah yang lain. Justeru itu, anda dan doktor perlu menentukan apa yang sesuai untuk anda.
 • Tramadol: Ini adalah pelega kesakitan yang boleh melambatkan ejakulasi. Ia boleh diambil jika ubat anti-kemurungan tidak membantu. Ubat ini boleh menyebabkan anda ketagih, jadi ia mungkin tidak menjadi pilihan untuk anda.
 • Krim atau semburan anestetik: Sapu atau semburkannya pada kepala zakar anda agar ia tidak sensitif. Biarkan selama 30 minit. Ia mesti dibersihkan sebelum seks supaya anda tidak kehilangan ereksi atau menyebabkan kehilangan rasa sensasi bagi pasangan anda.
– Adakah perkara lain boleh membantu?
 • Kuatkan otot anda: Otot pinggul lemah kadangkala menyumbang kepada masalah ejakulasi pramatang. Latihan Kegel dapat membantu menguatkan otot anda. Cari otot yang betul untuk diketatkan dengan menghentikan air kencing anda di tengah-tengahnya. Pegang ia dengan ketat selama 3 saat dan kemudian lepaskannya selama 3 saat. Lakukan ini sebanyak 10 kali, sekurang-kurangnya 3 kali sehari.
 • Pakai kondom: Ia boleh mengurangkan rasa sensitif anda supaya anda dapat bertahan lebih lama.
 • Buat-buat sibuk sebelum anda “sibuk”: Sesetengah lelaki mendapati bahawa melancap beberapa jam sebelum hubungan seks membantu mereka terus mengawal semasa hubungan seks.
 • Dapatkan nasihat kaunseling: Pakar psikologi atau pakar psikiatri boleh membantu anda mengatasi masalah seperti kemurungan, kebimbangan atau tekanan yang mungkin menyumbang kepada masalah ini.  

Sekiranya hubungan dengan pasangan anda bermasalah, bercakap mengenai masalah ini merupakan langkah pertama yang penting. Seorang kaunselor hubungan atau ahli terapi seks boleh membantu menangani hal tersebut.

error: Content is protected !!