Now Reading
Dyspareunia: Apakah yang perlu diketahui oleh pasangan?

Dyspareunia: Apakah yang perlu diketahui oleh pasangan?

Dyspareunia

Pengenalan

Dyspareunia adalah kesakitan berterusan atau berulang yang boleh berlaku semasa hubungan seksual. Puncanya adalah berbeza-beza. Ia boleh menyebabkan  tekanan dan masalah dalam perhubungan. Persetubuhan yang menyakitkan boleh mempengaruhi lelaki dan wanita, tetapi ia lebih kerap berlaku pada wanita.

Penerangan

Gejala dyspareunia didefinisikan sebagai rasa sakit dengan persetubuhan yang mungkin berlaku pada pembukaan faraj atau bahagian di dalam pelvis. Rasa sakit ini mungkin berbeza dan bersifat setempat, atau mungkin ada rasa tidak selesa yang lebih meluas.

Selain itu, terdapat juga sensasi sakit, terbakar, berdenyut atau koyak. Ketidakpuasan, atau tidak berminat dalam hubungan seksual boleh berlaku. Wanita dengan dyspareunia mungkin mengalami sakit pada faraj, kelentit atau labia.

Punca yang berkemungkinan

Beberapa keadaan boleh menyebabkan dyspareunia. Bagi sesetengah wanita, ini adalah petanda bagi masalah fizikal. Namun, ada juga wanita yang mungkin mengalami kesakitan akibat faktor emosi.

Penyebab fizikal dyspareunia yang biasa termasuk:

 • kekeringan faraj disebabkan menopaus, kelahiran anak, penyusuan susu ibu, ubat-ubatan, atau rangsangan yang terlalu sedikit sebelum melakukan hubungan seksual.
 • gangguan kulit yang menyebabkan ulser, retak, gatal atau terbakar.
 • jangkitan, seperti jangkitan yis atau saluran kencing (UTI).
 • kecederaan atau trauma ketika melahirkan, kemalangan, episiotomi, histerektomi atau pembedahan pelvis.
 • vulvodynia, atau kesakitan yang berpusat di kawasan vulva.
 • vaginitis, atau keradangan pada faraj.
 • vaginismus, atau pengetatan otot dinding faraj secara spontan.
 • endometriosis.
 • sistitis.
 • penyakit keradangan pelvis (PID).
 • fibroid rahim.
 • sindrom iritasi usus (IBS).
 • sinaran dan kemoterapi.

Bila perlu berjumpa doktor

Wanita dengan dyspareunia mungkin berasa sangat sakit terutama pada pembukaan faraj, atau rasa sakit yang lebih mendalam semasa penembusan atau dorongan zakar. Sebilangan wanita juga mungkin mengalami pengetatan otot faraj yang teruk semasa penembusan, iaitu suatu keadaan yang disebut sebagai vaginismus.

Sekiranya anda mengalami kesakitan berulang semasa melakukan hubungan seks, berbincanglah dengan doktor. Mengubati masalah itu dapat membantu kehidupan seks anda, keintiman emosi dan imej diri anda.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Dyspareunia biasanya didiagnosis berdasarkan gejala anda. Sejarah perubatan dan hubungan seksual serta pemeriksaan fizikal anda akan membantu doktor untuk menentukan punca yang menyebabkan gejala tersebut.

Membezakan kesakitan yang berlaku dengan menyentuh alat kelamin atau penembusan awal dari kesakitan yang berlaku dengan penembusan yang lebih mendalam adalah petunjuk kepada penyebab gejala anda. Oleh itu, doktor akan bertanyakan soalan mengenai lokasi, jangka masa dan tempoh kesakitan anda dengan tepat. Malah, doktor juga akan bertanyakan kepada anda:

 • Sekiranya pernah ada keadaan di mana anda melakukan hubungan seks tanpa rasa sakit, atau jika anda selalu mengalami dyspareunia.
 • Sekiranya anda mempunyai pelincir semula jadi yang mencukupi, dan jika gejala anda bertambah baik jika anda menggunakan pelincir yang tersedia secara komersial.
 • Mengenai sejarah seksual anda (untuk membantu menilai risiko anda mendapat jangkitan seksual).
 • Sekiranya anda pernah didera secara seksual, atau mengalami kecederaan trauma yang melibatkan alat kelamin.

Penilaian perubatan untuk dyspareunia biasanya terdiri daripada:

 • Pemeriksaan pelvis. Semasa pemeriksaan pelvis, doktor dapat memeriksa tanda-tanda kerengsaan kulit, jangkitan atau masalah anatomi. Doktor juga mungkin berusaha mengesan kesakitan yang berlaku dengan memberi tekanan lembut pada alat kelamin dan otot pelvis anda.
 • Pemeriksaan visual faraj. Dengan menggunakan instrumen yang disebut spekulum untuk memisahkan dinding faraj, ini juga adalah bentuk pemeriksaan yang mungkin dilakukan. Sebilangan wanita yang mengalami persetubuhan menyakitkan juga mengalami ketidakselesaan semasa pemeriksaan pelvis. Anda boleh meminta untuk menghentikan pemeriksaan itu jika ia terlalu menyakitkan.
 • Ujian lain. Sekiranya doktor mengesyaki sebab-sebab tertentu yang mendorong kepada hubungan seks yang menyakitkan, dia mungkin juga mengesyorkan anda melakukan ujian ultrabunyi pelvis.

Rawatan

Pilihan rawatan adalah berbeza-beza bergantung kepada penyebab kesakitan.

Ubat-ubatan

Sekiranya jangkitan atau keadaan perubatan menyumbang kepada kesakitan anda, merawat penyebabnya dapat menyelesaikan masalah tersebut. Mengubah penggunaan ubat yang diketahui boleh menyebabkan masalah pelinciran juga dapat menghilangkan gejala anda.

Pentadbiran Makanan dan Dadah meluluskan ubat ospemifene (Osphena) untuk merawat dyspareunia tahap sederhana hingga parah pada wanita yang mempunyai masalah dengan pelinciran faraj. Ubat ini bertindak seperti estrogen pada lapisan faraj.

Kelemahannya adalah ubat tersebut boleh menyebabkan kepanasan atau kilat panas, dan membawa kepada risiko strok, pembekuan darah dan kanser pada lapisan rahim (endometrium).

Ubatan lain untuk melegakan hubungan seks yang menyakitkan adalah prasterone (Intrarosa). Ia adalah kapsul yang diletakkan di dalam faraj setiap hari.

Rawatan lain

Terapi bukan ubat yang tertentu juga dapat membantu mengatasi masalah dyspareunia:

 • Terapi ‘desensitization’. Anda akan belajar tentang latihan relaksasi faraj bagi mengurangkan kesakitan.
 • Kaunseling atau terapi seks. Sekiranya melakukan hubungan seksual adalah menyakitkan untuk beberapa waktu, anda mungkin mempunyai tindak balas emosi negatif terhadap rangsangan seksual walaupun selepas menerima rawatan. Sekiranya anda dan pasangan anda telah menghindari hubungan intim kerana hubungan seks yang menyakitkan, anda mungkin juga memerlukan pertolongan untuk meningkatkan komunikasi dengan pasangan dan memulihkan keintiman seksual. Bercakap dengan kaunselor atau ahli terapi seks dapat membantu menyelesaikan masalah ini.
 • Terapi tingkah laku kognitif juga dapat membantu mengubah corak pemikiran dan tingkah laku negatif.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/192590

https://www.healthline.com/health/dyspareunia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/painful-sexual-intercourse-dyspareunia-a-to-z

error: Content is protected !!