Duofilm
Duofilm mengandungi dua ubat yang disebut asid salisilik dan asid laktik.

Pengenalan

Duofilm mengandungi dua ubat yang disebut asid salisilik dan asid laktik. Ia berfungsi dengan melembutkan kulit ketuat, sehingga ia mengelupas. Selain itu, Duofilm juga digunakan untuk merawat masalah ketuat plantar dan ‘mosaic’ biasa. Memandangkan ia mudah digunakan, maka ia dapat membunuh ketuat tanpa mencederakan kulit anda.

Kegunaan Duofilm

Ubat ini digunakan pada kulit untuk merawat masalah kulit umum dan ketuat kaki (plantar). Asid salisilik membantu menyebabkan ketuat perlahan-lahan mengelupas. Malah, ia juga digunakan untuk membantu menghilangkan biji dan kapalan (calluses). Namun begitu, produk ini tidak boleh digunakan pada wajah atau tahi lalat, tanda lahir, ketuat dengan rambut yang tumbuh darinya atau ketuat pada alat kelamin / dubur.

Asid salisilik adalah ‘keratolytic’. Ia tergolong dalam kelas ubat yang sama dengan aspirin (salisilat). Seterusnya, ia berfungsi dengan meningkatkan jumlah kelembapan pada kulit dan melarutkan zat yang menyebabkan sel-sel kulit melekat bersama. Ini menjadikannya lebih mudah untuk membuang sel kulit. Ketuat boleh berlaku disebabkan virus. Asid salisilik tidak mempengaruhi virus.

Kesan sampingan Duofilm

Bersama dengan kesan penggunaannya yang diperlukan, sesetengah ubat juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang tidak diingini. Walaupun tidak semua kesan sampingan ini boleh berlaku, tetapi jika berlaku, ia mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Segera berjumpa doktor jika ada kesan sampingan berikut:

Kurang biasa atau jarang berlaku

 • kerengsaan kulit yang tiada sebelum penggunaan ubat ini (sederhana atau teruk)

Kejadian tidak diketahui

 • sukar bernafas
 • kekeringan dan pengelupasan kulit
 • pengsan
 • gatal-gatal
 • kemerahan pada kulit
 • pembengkakan mata, muka, bibir atau lidah
 • rasa sesak di tekak
 • kulit berasa hangat yang luar biasa

Dapatkan pertolongan kecemasan dengan segera sekiranya anda mengalami gejala serius seperti berikut:

 • kekeliruan
 • cirit-birit
 • pening
 • pernafasan cepat atau dalam
 • sakit kepala (teruk atau berterusan)
 • hilang pendengaran
 • ringan kepala
 • loya
 • rasa berdering atau berdengung di telinga (bersambung)
 • rasa mengantuk yang teruk
 • sakit perut
 • muntah

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku dan biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Kesan sampingan ini juga mungkin hilang semasa rawatan kerana badan anda sudah dapat menyesuaikan diri dengan ubat.

Malah, pakar penjagaan kesihatan anda mungkin dapat memberitahu anda tentang cara-cara untuk mencegah atau mengurangkan beberapa kesan sampingan ini. Bertanyakan kepada pakar penjagaan kesihatan anda jika ada kesan sampingan berikut yang berterusan atau mengganggu atau sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai kesan sampingan Duofilm.

Interaksi Duofilm

Sekiranya anda menggunakan produk Duofilm di bawah arahan doktor anda, doktor atau ahli farmasi anda mungkin sudah mengetahui kemungkinan adanya interaksi ubat dan mungkin akan mengawasi anda selama anda menggunakannya. Jangan mula, henti atau ubah dos ubat sebelum berjumpa doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Selain itu, sebelum menggunakan produk ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda menggunakan salah satu daripada yang berikut:

 • Ubat-ubatan yang menukar pH urin seperti ‘ammonium chloride’, ‘sodium bicarbonate’ dan lain-lain
 • Ubat-ubatan yang merawat atau mencegah pembekuan darah seperti ‘warfarin’
 • Methotrexate
 • Pyrazinamide
 • Beberapa ubat untuk diabetes
 • Beberapa ubat untuk gout
 • Ubat steroid seperti ‘prednisone’ atau ‘cortisone’

Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi Duofilm. Oleh itu, sebelum menggunakan produk ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda tentang semua produk yang anda gunakan. Simpan senarai semua ubat dengan anda, dan berikan senarai tersebut dengan doktor dan ahli farmasi anda.

Kontraindikasi Duofilm

Sebelum menggunakan asid salisilik seperti yang terdapat dalam Duofilm, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya; atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Sebelum menggunakan ubat ini, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda jika anda menghidap diabetes, peredaran darah yang buruk, jangkitan / kerengsaan kulit.

Sekiranya anda akan menjalani ujian MRI, beritahu pegawai ujian jika anda menggunakan tampalan tersebut. Beberapa tampalan mungkin mengandungi logam yang boleh menyebabkan luka bakar serius semasa prosedur MRI. Bertanyakan pada doktor sama ada anda perlu membuang tampalan tersebut sebelum ujian dan memohon tampalan baru selepas itu, serta bagaimana cara melakukannya dengan betul.

Berhati-hati apabila menggunakan ubat ini pada orang tua kerana mereka cenderung menghadapi masalah peredaran darah yang mungkin menyulitkan kulit untuk sembuh.

Duofilm dan kehamilan

Beritahu doktor jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Anda tidak boleh hamil semasa menggunakan asid salisilik kerana ia boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Sekiranya anda hamil semasa menggunakan asid salisilik, segera berjumpa doktor dan bertanyakan mengenai risiko dan faedahnya.

Malah, ianya tidak diketahui sama ada ubat ini boleh meresap masuk ke dalam susu ibu atau tidak. Jadi, pastikan anda merujuk doktor dahulu sebelum menyusukan bayi.

Dos Duofilm

Ubat Duofilm ini hanya digunakan untuk kegunaan luaran sahaja. Ikuti segala arahan pada label. Jangan sapukan pada kulit biasa atau meradang. Elakkan menggunakan ubat di mata, bibir, hidung, mulut, atau kawasan sensitif yang lain. Seperkara lagi, gunakan ubat ini secara berkala dan jangan gunakan lebih kerap daripada yang diarahkan.

Dos yang diberikan adalah berdasarkan keadaan perubatan anda, jenis produk/ jenama, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Jangan gunakan dalam jumlah yang banyak, dengan lebih kerap, atau untuk penggunaan jangka masa yang lebih lama daripada yang diarahkan. Keadaan anda tidak akan cepat sembuh, tetapi ia boleh meningkatkan kemungkinan kesan sampingan Duofilm yang buruk.

Bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai penggunaan ubat ini pada kanak-kanak. Penjagaan khas mungkin diperlukan buat tujuan ini kerana ubat ini tidak diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah usia 2 tahun.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapat manfaat yang maksimum. Untuk membantu anda mengingati jadual pengambilannya, gunakan pada masa yang sama setiap hari.

Sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk, atau jika anda berfikir bahawa anda mungkin menghadapi masalah perubatan yang serius, segera dapatkan rawatan perubatan.

SUMBER

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-3722-866/duofilm-topical/salicylic-acid-keratolytic-topical/details

https://www.drugs.com/cons/duofilm-topical.html

https://www.wellrx.com/duofilm/drug-information/

Summary
Duofilm
Article Name
Duofilm
Description
Duofilm mengandungi dua ubat yang disebut asid salisilik dan asid laktik. Ia berfungsi dengan melembutkan kulit ketuat, sehingga ia mengelupas.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: