duodart
Duodart adalah sejenis ubat yang mengandungi dua bahan aktif iaitu dutasteride (0,5 mg) dan tamsulosin (0,4 mg).

Pengenalan

Duodart adalah sejenis ubat yang mengandungi dua bahan aktif iaitu dutasteride (0.5 mg) dan tamsulosin (0.4 mg). Ia tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang digelar sebagai antagonis alfa-adrenergic (turut digelar penyekat alfa).

Dutasteride bertindak untuk menyekat tindakan enzim reduktase 5-alfa. Enzim ini mengubah testosteron menjadi 5-alfa-dihydrotestosteron (DHT), yang bertanggungjawab untuk mengatasi hipertrofi prostat. Penyekat enzim ini menghalang prostat daripada terus berkembang.

Tamsulosin pula berfungsi untuk menyekat reseptor alfa pada prostat dan pundi kencing, ia merehatkan otot licin prostat dan pundi kencing serta melancarkan pengeluaran air kencing.

Oleh kerana kesannya yang sebegitu, ia digunakan dalam rawatan pembesaran prostat yang tidak berbahaya (hiperplasia prostat tidak merbahaya-BPH ) dan untuk pencegahan pengekalan air kencing.

Kegunaan Duodart

Produk ini digunakan bagi lelaki untuk merawat simptom prostat yang membesar (hiperplasia prostat tidak merbahaya – Benign Prostate Hyperplasia/BPH). Kandungan Dutasteride dalam Duodart berfungsi untuk mengurangkan saiz prostat yang membesar. Tamsulosin pula dikenali sebagai penyekat-alfa dan berfungsi dengan cara merehatkan otot dalam pundi kencing dan prostat. Produk ini membantu melegakan simptom BPH seperti kesukaran memulakan aliran air kencing, aliran air kencing yang lemah, dan keinginan untuk membuang air kecil dengan kerap atau segera (termasuklah  pada waktu tengah malam).

Walau bagaimanapun, Dutasteride tidak diluluskan untuk mencegah kanser prostat. Malah, ia meningkatkan sedikit risiko untuk mendapat kanser prostat yang sangat serius. Berundinglah dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko Duodart terlebih dahulu.

Ubat ini tidak boleh digunakan oleh wanita atau kanak-kanak.

Cara penggunaan Duodart (Dutasteride-Tamsulosin)

Baca Risalah Maklumat Pesakit jika ada yang boleh diperolehi daripada ahli farmasi anda sebelum anda mula mengambil ubat ini dan setiap kali anda menerima ubat tambahan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Minum ubat ini melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, kebiasaannya sebanyak sekali sehari dan 30 minit selepas makan pada waktu yang sama setiap hari. Telan ubat ini secara keseluruhan. Jangan hancurkan, kunyah, atau membuka kapsul ubat ini.

Ubat ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah secara tiba-tiba yang mungkin boleh menyebabkan simptom seperti pening atau pengsan. Risiko ini adalah lebih tinggi jika anda memulakan pengambilan ubat ini atau jika anda memulakan semula rawatan setelah anda berhenti mengambilnya. Pada waktu ini, elakkan berada dalam situasi yang mungkin menyebabkan anda cedera jika anda pengsan secara tiba-tiba.

Minum ubat ini secara berkala untuk mendapatkan manfaat yang maksimum. Untuk membantu anda ingat, ambil ubat pada masa yang sama pada setiap hari.

Oleh kerana ubat ini boleh diserap melalui kulit dan boleh membahayakan bayi dalam kandungan, wanita hamil atau yang mungkin hamil tidak boleh mengambil ubat ini.

Ia mungkin mengambil masa sehingga 4 minggu untuk melihat keberkesanannya terhadap simptom penyakit. Maklumkan kepada doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 4 minggu atau jika ia semakin bertambah buruk.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Duodart

Sebelum mengambil produk ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai alahan terhadap dutasteride atau tamsulosin; atau finasteride; atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain. Berundinglah dengan ahli farmasi anda untuk sebarang maklumat lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya tekanan yang rendah atau masalah mata tertentu (katarak, glaukoma).

Ubat ini boleh menyebabkan anda pening atau mengantuk. Penggunaan alkohol atau marijuana (ganja) boleh membuatkan anda lebih pening atau mengantuk. Jadi, jangan memandu, menggunakan mesin, atau melakukan perkara yang memerlukan perhatian sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan pengambilan minuman beralkohol anda dan beritahu doktor anda jika anda menggunakan marijuana (ganja).

Sebelum menjalani pembedahan (termasuk pembedahan mata katarak / glaukoma), beritahu doktor atau doktor gigi anda jika anda sedang mengambil atau pernah mengambil ubat ini, dan mengenai semua produk lain yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan sebarang produk herba).

Individu dewasa yang lebih tua mungkin lebih sensitif terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya pitam dan tekanan darah rendah ketika bangun dari posisi duduk atau berbaring. Kesan sampingan ini dapat meningkatkan risiko untuk jatuh.

Jangan menderma darah semasa anda mengambil ubat ini dan sekurang-kurangnya 6 bulan setelah anda berhenti mengambilnya. Tindakan ini akan mencegah kemungkinan darah anda diberikan kepada wanita hamil.

Ubat ini tidak boleh digunakan pada wanita, terutama semasa kehamilan atau menyusukan bayi. Ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau bayi yang disusukan dengan susu ibu. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Kesan Sampingan Duodart

Duodart boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Loya
 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Penurunan keinginan seksual (penurunan libido)
 • Mati pucuk (ketidakupayaan untuk mencapai dan mengekalkan ereksi)
 • Ejakulasi tidak normal
 • Payudara yang membesar pada lelaki (ginekomastia)
 • Hipotensi ortostatik (tekanan darah rendah apabila anda bangun dengan cepat dari posisi berbaring)
 • Keletihan
 • Pening
 • Sakit kepala yang teruk
 • Hidung berair
 • Alahan dan lain-lain

Maklumkan doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana kesan sampingan di atas.

Kontraindikasi Duodart

DUODART dikontraindikasikan pada pesakit yang mempunyai kehipersensitifan terhadap dutasteride, perencat 5-alfa-reduktase lain, tamsulosin hidroklorida atau komponen penyediaan lain. DUODART juga dikontraindikasikan untuk digunakan pada wanita dan kanak-kanak.

Interaksi Duodart

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Artikel ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat yang mungkin berlaku. Jadi, simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan ubat-ubatan dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, menghentikan, atau mengubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Sesetengah produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini termasuklah: ubat penyekat alfa lain (seperti prazosin, terazosin).

Sekiranya anda turut mengambil ubat untuk mengatasi disfungsi ereksi atau hipertensi paru-paru (seperti sildenafil, tadalafil), tekanan darah anda mungkin akan menjadi terlalu rendah dan ia boleh menyebabkan anda pening atau pengsan. Doktor mungkin perlu menyesuaikan ubat anda untuk mengurangkan risiko ini.

Ubat-ubatan lain yang boleh mempengaruhi penyingkiran Duodart daripada badan anda, dan mempengaruhi bagaimana produk ini berfungsi termasuk antijamur azole (seperti itraconazole, ketoconazole), boceprevir, clarithromycin, cobicistat, inhibitor protease HIV (seperti lopinavir, ritonavir), ribociclib, antara yang lain.

Dos Duodart

Sekiranya seseorang mengalami dos berlebihan dan mempunyai simptom serius seperti sesak nafas atau kesukaran bernafas, hubungi 999. Jika tidak, hubungi pusat kawalan racun dengan segera. Simptom yang ekstrem boleh merangkumi: pening teruk, pengsan.

SUMBER 

https://pharmacybook.net/duodart

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-154288/dutasteride-tamsulosin-oral/details

https://gskpro.com/content/dam/global/hcpportal/en_NG/PDF/Home/therapies/Urology/Duodart_IPI.pdf

Tagged: