Doorgift

Doorgift yang murah mestilah menjadi tarikan bagi bakal pengantin. Dalam kata lain, semakin rendah anggaran perkahwinan anda, semakin baik untuk anda. Oleh itu, jika anda dapat menghabiskan sedikit wang untuk doorgift anda, bukankah itu bagus? Tidak semua orang bernasib baik untuk membelanjakan wang sesuka hati tanpa perancangan.

Oleh itu, jika anda adalah salah satu daripada mereka yang perlu mengurangkan perbelanjaan perkahwinan, berikut adalah beberapa idea doorgift dengan bajet yang rendah dan luar biasa yang mungkin akan memberikan senyuman lebar di wajah anda.

Contoh-contoh Doorgift yang Murah & Cantik:-

1. Gula-gula DIY dalam balang

Idea ini sangat sesuai untuk mereka yang sangat sukakan coklat dan gula-gula. Anda boleh membeli bar coklat memasak dari kedai roti secara besar-besaran, jadi dan mendapatkan potongan harga. Anda juga perlu membeli dulang acuan untuk membentuk coklat dan aluminium foil berwarna untuk membungkusnya. Prosesnya agak mudah; anda hanya perlu mencairkan choc, tuangkan ke dalam acuan, biarkan mengeras dan kemudian buat pembungkus.

2. Pen Drive

Pen drive mungkin agak mahal jika anda membeli untuk keseluruhan tetamu. Namun, anda juga boleh memberikan pendrive sebagai hadiah khas untuk tetamu VIP. Sekali lagi, anda boleh meletakkan hadiah tersebut di dalam kotak DIY atau kotak siap pakai, ikut mana yang lebih sesuai.

3. Balang madu

Anda mungkin berpendapat bahawa madu bukanlah idea hadiah yang sesuai kerana harganya yang tinggi. Jangan mudah terpengaruh dengan pemikiran begitu kerana sekarang ada sumber yang berpatutan yang terdapat di Singapura. Pasti, anda boleh meneruskan projek DIY anda sendiri, tetapi jika anda kekurangan masa dan kesabaran, anda boleh memilih pakej yang ditawarkan.

4. Alat tulis

Alat tulis biasanya tidak dipilih sebagai doorgift perkahwinan namun bercakap tentang alat tulis, anda mungkin memikirkan pen, pensil, dan buku. Walau bagaimanapun, terdapat banyak barang menarik lain yang boleh diambil, dan kebanyakannya berharga di bawah RM2! Perlu diingat bahawa tidak semua kedai cenderung menawarkan harga yang sangat rendah terutama untuk barang-barang yang tampak menarik. Jadi bersabarlah, dan luangkan masa untuk mencari tawaran terbaik yang ada.

5. Penyegar udara

 Adakah anda tahu bahawa sangat mudah untuk membuat penyegar udara anda sendiri? Ambil botol semburan biasa (yang sering digunakan untuk memasukkan air ke dalamnya semasa menyeterika pakaian anda), dan isi dengan air paip banyak 3/4 botol. Tuangkan segelas pelembut kain dan sesudu soda bikarbonat. Tutup penutup dan goncangkan hingga sebati. Kini anda boleh mula menyemburkan langsir, sofa dan permaidani. Wangi itu akan bertahan selama berjam-jam. Jadi anda boleh membuat penyedar udara DIY untuk dijadikan doorgift.

Harap anda mempunyai sedikit idea mengenai pilihan barang doorgift anda kelak! Selamat pengantin baru!

SUMBER:

1) https://kahwin.sg/low-budget-yet-amazing-door-gift-ideas/

2) https://www.kizdoorgift.com/2019/04/01/10-idea-doorgift-cantik-murah-2019/

Tagged: