Now Reading
Doa Abu Darda Dan Maksudnya, Jom Tambah Ilmu!

Doa Abu Darda Dan Maksudnya, Jom Tambah Ilmu!

Doa Abu Darda

Doa Abu Darda (R.A) adalah himpunan doa yang sangat baik dan bermanfaat untuk diamalkan. Abu Darda Al-Ansari (R.A) adalah seorang sahabat kepada Nabi Muhammad saw. Beliau adalah suami kepada rakan seperjuangan Umm al-Darda al-Kubra.

Abu Darda (R.A) adalah seorang pedagang di Madinah. Beliau memeluk Islam setelah Perang Badar. Beliau dikenali sebagai saudara Salman Al Farisi yang bertugas sebagai Gabenor di Syria pada masa pemerintahan Sayyidina Uthman Ibnu Affan (R.A) sebagai khalifah.

Beliau meninggal di Damsyik sebelum pembunuhan khalifah Khulafa’ Ar-Rasyidin yang ketiga Sayyidina Uthman Ibnu Affan (R.A) yang .

Tentang Doa Abu Darda

Barang siapa yang membaca doa ini, maka akan dijaga dirinya oleh Allah swt sentiasa.

Suatu ketika dahulu dikatakan pernah berlaku kebakaran besar yang amat dahsyat di wilayah Abu Darda (R.A), namun apa yang mengejutkan adalah hanya rumah milik beliau (Abu Darda (R.A)) seorang yang terselamat dan tidak dijilat api. Hal ini kerana beliau sering mengamalkan doa yang diajarkan Rasulullah saw kepadanya yang kini digelar Doa Abu Darda. Doanya seperti di bawah: –

Doanya berbunyi: –

Allahumma anta rabbi laa ilaaha illa anta alaika tawakkaltu

wa anta rabbul arshil kareemi ma shaa Allahu kaana wamaa lam

yasha`lam yakun wala haula wala quwwata illa billahil aliyil azeem

a`lamu annallaha alaa kulli shayin qadeer wa annallaha qad ahata

 bikulli shayin ilma ALLAHumma innee aaoozubika min sharri nafsi

wa min sharri kulli daa abbatin anta aakhizum bina siyatihaa

inna rabbi alaa siratim mustaqeem

Doa Abu Darda (r.a):

Dilaporkan bahawa Talq b. Habib berkata, “Seorang lelaki datang kepada Hazrat Abu Darda (R.A) dan berkata kepadanya,” Wahai Abu Darda (R.A), rumahmu telah terbakar. ” Dia berkata: ‘Tidak, itu tidak boleh dibakar. Allah tidak akan membiarkan perkara ini terjadi kerana yang aku mendengar kata-kata dari Nabi SAW. Sesiapa yang mengucapkan kata-kata ini pada awal hari, Nabi SAW memberitahu kami, tidak akan ditimpa musibah hingga akhir hari, dan barangsiapa yang mengucapkan kata-kata ini pada waktu petang tidak akan ditimpa sampai pagi . Saya membacakannya pada waktu pagi itulah sebabnya saya percaya bahawa rumah saya tidak dapat terbakar.

Dalam beberapa versi hadis ada yang menemukan bahawa beliau berkata, “Ayuh, mari kita pergi”. Oleh itu, beliau pergi bersama mereka ke rumahnya. Mereka mendapati semua kawasan di sekitar rumah terbakar tetapi rumahnya tidak rosak. “

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْللِي، وَمَالِي، اللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِي، وَآمِنْ رَوْعَاتِي، اللَّهُمَّ احْفَظْنِي مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ، وَمِنْ خَلْفِي، وَعَنْ يَمِينِي، وَعَنْ شِمَالِي، وَمِنْ فَوْقِي، وَأَعُوذُ بِعَظَمَتِكَ أَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِي

 Allaahumma ‘innee ‘as’alukal-‘afwa wal’aafiyata fid-dunyaa wal’aakhirati, Allaahumma ‘innee ‘as’alukal-‘afwa wal’aafiyata fee deenee wa dunyaaya wa ‘ahlee, wa maalee, Allaahum-mastur ‘awraatee, wa ‘aamin raw’aatee, Allaahum-mahfadhnee min bayni yadayya, wa min khalfee, wa ‘an yameenee, wa ‘an shimaalee, wa min fawqee, wa ‘a’oothu bi’adhamatika ‘an ‘ughtaala min tahtee. 

Sahih Ibn Majah 2/332 and Abu Dawud.

Ya Allah, aku memohon keampunan-Mu dan perlindungan-Mu di dunia dan akhirat. Ya Allah, aku memohon keampunan-Mu dan perlindungan-Mu dalam agama, urusan duniawi, keluargaku dan harta kekayaanku. Ya Allah, sembunyikan rahsia ku dan peliharalah aku dari penderitaan. Ya Allah, peliharalah aku dari apa yang ada di hadapanku dan di belakangku, dari kiriku, dan dari kananku, dan dari atasku. Aku berlindung kepada Kebesaran-Mu daripada dijatuhkan dari bawahku.

Setelah mengetahui maksud doa abu darda, marilah kita bersama beramal dengan doa tersebut supaya dapat memelihara diri dan harta dari bala bencana dan musibah, menghindari gangguan makhluk halus serta memagar rumah.

SUMBER

https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Darda

https://lowongankerja2020sip.blogspot.com/2020/01/doa-abu-darda.html

error: Content is protected !!