Displasia Pinggul
Displasia pinggul adalah istilah perubatan untuk rongga pinggang yang tidak sepenuhnya menutup bahagian kepala femur atas. Ini membolehkan sendi pinggul membentangkan satu dislokasi separa atau lengkap. Kebanyakan orang dengan displasia pinggul dilahirkan dengan gangguan itu.

Displasia pinggul adalah istilah perubatan untuk rongga pinggang yang tidak sepenuhnya menutup bahagian kepala femur atas. Ini membolehkan sendi pinggul membentangkan satu dislokasi separa atau lengkap.  Kebanyakan orang dengan displasia pinggul dilahirkan dengan gangguan itu.

Doktor akan memeriksa jika bayi anda menunjukkan tanda-tanda displasia pinggul sebaik sahaja selepas kelahiran dan semasa pemeriksaan kanak-kanak. Jika displasia pinggul disahkan semasa usia kanak-kanak awal, masalah ini biasanya diperbetulkan dengan peranti imobilisasi ringan.

Kes displasia pinggul ringan mungkin tidak menunjukkan gejala sehingga seseorang mencapai usia remaja atau dewasa.   Masalah kesihatahan ini boleh merosakkan tulang rawan yang menyambungkan sendi dan ia juga boleh merosakkan rawan lembut (labrum) yang mengelilingi rongga sendi pinggul.   Ini dipanggil air mata labral pinggul.

 

Simptom Displasia Pinggul

Tanda-tanda dan gejala berbeza mengikut kumpulan umur.   Dalam usia bayi, anda boleh melihat bahawa satu kaki bayi lebih panjang daripada yang lain.   Sebaik sahaja kanak-kanak mula berjalan, dia boleh menyebabkan lemas.   Apabila menukar lampin, anda mungkin mendapati bahawa satu sisi pinggang lebih fleksibel daripada yang lain.

Di kalangan remaja dan belia, displasia boleh menyebabkan komplikasi yang menyakitkan, seperti osteoarthritis atau merobek labral pinggul.   Ini boleh menyebabkan sakit di pangkal paha yang dikaitkan dengan aktiviti tersebut.   Dalam sesetengah kes, anda mungkin mengalami sensasi ketidakstabilan di pinggul.

 

Punca Displasia Pinggul

Pada masa proses kelahiran, sendi pinggul terbentuk oleh rawan lembut yang secara beransur-ansur mengeras ke tulang.   Bahagian cekung dan cembung keperluan sendi bersesuaian dengan baik, kerana mereka bertindak sebagai acuan untuk satu sama lain.   Jika bahagian cembung tidak duduk tegak di bahagian cekung, ia tidak akan membentuk sepenuhnya di sekitar bahagian cembung dan tidak akan cukup mendalam.

Semasa sebulan sebelum proses kelahiran, ruang di dalam rahim boleh menjadi sangat kecil sehingga bahagian cembung dari sendi pinggul keluar dari kedudukan yang betul, yang membuat bahagian cekung tidak begitu mendalam.   Faktor yang boleh mengurangkan jumlah ruang dalam rahim termasuk yang berikut:

  • Kehamilan pertama
  • Bayi besar
  • Kedudukan Lahir bersilang

 

Diagnosis Displasia Pinggul

Semasa pemeriksaan pediatrik, doktor biasanya memeriksa displasia pinggul;   Untuk melakukan ini, gerakkan kaki bayi dalam pelbagai posisi yang dapat membantu menunjukkan jika sendi pinggul bersesuaian dengan baik.

Kes-kes kecil daripada masalah kesihatan ini boleh menjadi sukar untuk didiagnosis dan biasanya tidak menyebabkan masalah sehingga anda menjadi seorang belia.   Jika doktor mengesyaki adanya penyakit tersebut, dia mungkin mencadangkan ujian pengimejan, seperti sinar x atau ultrabunyi.

 

Faktor risiko Displasia Pinggul

Masalah kesihatan ini biasanya mewarisi dari turun-temurun dan lebih kerap berlaku kepada wanita.   Di samping itu, risiko mengidapi displasia pinggul adalah lebih besar pada bayi yang lahir bersilang atau dengan perubahan bentuk di kaki.

 

Komplikasi Displasia Pinggul

Kemudian dalam kehidupan, ia boleh merosakkan rawan lembut (labrum) yang bersempadan dengan rongga sendi pinggul.   Ini dipanggil “merobek labral pinggul.”   Penyakit tersebut juga boleh menyebabkan sendi menjadi lebih cenderung untuk mengidapi osteoarthritis.   Ini berlaku kerana terdapat lebih banyak pendedahan yang memberi tekanan pada permukaan rongga yang lebih kecil.   Lama-kelamaan, ia menyebabkan tulang rawan lembut iaitu tulang yang membantu mereka meluncur satu sama lain apabila bergerak sendi terkeluar.

 

Rawatan Displasia Pinggul

Rawatan penyakit ini bergantung kepada usia pesakit dan tahap kerosakan pada pinggul.   Bayi biasanya dirawat dengan peranti imobilisasi yang lembut, yang dipanggil tali pinggang Pavlik, yang memegang bahagian kepala dengan kuat di soketnya selama beberapa bulan.   Ini membantu rongga yang sesuai dengan bentuk kepala.

Peranti imobilisasi tidak berfungsi dengan baik untuk bayi berusia lebih 6 bulan.   Sebaliknya, doktor perlu meletakkan tulang sendi pinggul di kedudukan yang betul, dan kemudian memegangnya selama beberapa bulan dengan alat acuan.   Kadang-kadang perlu melakukan pembedahan supaya sambungan menjadi betul.

Jika displasia lebih parah, kedudukan rongga pinggul juga boleh diperbetulkan.   Semasa osteotomi periasetular, rongga dipisahkan dari pinggul dan kemudian melakukan posisi semula supaya lebih sesuai dengan kepala.

SUMBER

https://www.webmd.com/children/what-is-hip-dysplasia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-dysplasia/symptoms-causes/syc-20350209

https://www.healthline.com/health/developmental-dysplasia-of-the-hip

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311902

Tagged: