Now Reading
Digi Memperkenalkan Kit Pemula altHR, HR Yang Baru

Digi Memperkenalkan Kit Pemula altHR, HR Yang Baru

Digi

DIGI Telecommunications Sdn Bhd telah melancarkan aplikasi super altHR baru yang lebih baik dan kit pemula HR yang bertujuan untuk membantu peralihan perusahaan sederhana kecil (PKS) dan perniagaan mikro ke HR digital.

Aplikasi baru yang diperbaharui hadir bersama telco setelah memperkenalkan penyelesaian pengurusan tenaga kerja digital tahun lalu, yang bertujuan untuk digitalisasi proses sumber manusia (HR).

Aplikasi itu mempunyai ciri-ciri pengurangan perbelanjaan kepada tenaga pengurusan dan tanpa kertas, alat penjualan digital, penjejakan masa tanpa sentuhan dan perjalanan pekerja.

Aplikasi altHR baru ini merangkumi ciri-ciri utama seperti pembayaran gaji, pendaftaran nama, prestasi pengurusan dan kit pemula HR terulung untuk tahun 2021, di mana Digi mendakwa bahawa ianya adalah buku panduan untuk membantu perniagaan mengembangkan prestasi pekerja yang bersedia secara digital.

Pandemik ini telah melalui kepantasan digitalisasi kepada banyak perniagaan. Ketika kita melalui beberapa tahap perintah kawalan pergerakan, kerja jarak jauh telah menjadi normal sekarang, dan bahkan mungkin menjadi normal pada masa depan.

Digi mengatakan bahawa HR akan memainkan peranan penting dalam situasi semasa dan proses digitalisasi akan membantu PKS beroperasi dengan lebih cekap sementara mereka menumpukan kepada cabaran lain yang bakal dihadapi dengan landskap ekonomi semasa.

Digi juga mendakwa bahawa melalui pelbagai modul yang ditawarkan di altHR, syarikat dapat memanfaatkan pelbagai ciri ini untuk memastikan pekerja mereka tetap terlibat, terhubung dan produktif sepanjang tempoh ini.

Dengan altHR juga, pekerja dengan lebih mudah dapat membuat permohonan cuti, membuat / meluluskan tuntutan, mengemukakan permintaan perjalanan, mengakses dokumen penting seperti slip gaji dan buku panduan, serta menerima kemas kini mengenai berita dan pengumuman syarikat.

altHR juga akan memberikan sokongan onboarding untuk memudahkan syarikat ketika mereka beralih menggunakan perisian tersebut.

Sokongan itu merangkumi cadangan dasar amalan terbaik, melatih pasukan HR untuk menggunakan modul yang berbeza, dan melatih pekerja di altHR untuk proses HR sehari-hari.

Ciri altHR baru ini turut merangkumi sistem pembayaran gaji, yang mematuhi pihak berkuasa, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dan membolehkan syarikat menguruskan gaji pekerja dengan kawalan yang baik terhadap pengiraan yang berkaitan dengan gaji, tuntutan dan potongan yang diperlukan.

Penggabungan altHR membolehkan pengurus mengatur masa shift dan memberikan jadual kepada pekerja tertentu atau memberi mereka pilihan untuk memilih slot pilihan mereka.

Digi menambah bahawa syarikat juga dapat menggunakan altHR untuk mendapatkan pekerja baru secara digital, serta menguruskan pertanyaan dalaman HR dan menyediakan platform kepada pekerja untuk menjalankan perkhidmatan penting, seperti membayar bil utiliti dan membeli baucar. Ini semua boleh dilakukan di telefon dan tanpa pelaburan tambahan IT.

Terakhir, pengurusan prestasi altHR membolehkan pengurus dan pekerja mengukur, mengkaji dan meningkatkan prestasi kerja melalui tinjauan dan kitaran penilaian yang dapat disesuaikan.

Digi berharap bahawa altHR akan melangkaui lebih dari sekadar meringankan beban pasukan HR di semua syarikat, penglibatan dan kegembiraan pekerja.

Daripada meramalkan dan menyelesaikan masalah pentadbiran, melalui altHR, SME kini dapat melakukan outsourcing dan mengotomatisasi proses mereka yang ada dan menghabiskan masa yang lebih produktif untuk menangani keperluan pekerja.

Digi menjelaskan bahawa altHR Super App roadmap merangkumi komponen perniagaan yang menjana pendapatan penting, seperti pembangunan perniagaan, pengurusan runcit dan banyak lagi bagi pemilik perniagaan moden untuk menguruskan kos, kecekapan supercharge serta mengekalkan dan menarik tenaga kerja generasi akan datang.

Telco tersebut menyatakan bahawa altHR layak untuk Grant Digitalisasi Perniagaan PKS, sebuah inisiatif yang diumumkan semasa Belanjawan 2020 yang menyaksikan kerajaan melakukan 50% pemberian yang hampir sama dengan jumlah RM5,000 untuk setiap syarikat dengan berlangganan alat dan penyelesaian digital.

Melihat Digi yang dikenali sebagai Technology Solutions Provider (TSP) di bawah program pemberian dana, melanggan altHR memberi hak kepada syarikat untuk membuat permohonan gran yang baru.

Sementara itu, kit pemula HR terunggul untuk tahun 2021 merangkumi topik-topik seperti “Mengoptimumkan Tempat Kerja untuk Normal Baru,” “Membangun Program Onboarding Pekerja yang Berkemahiran” dan “Meningkatkan Kesejahteraan dan Produktiviti Pekerja.” Terdapat juga “Senarai Semak Kesediaan Digitalisasi HR.”

Starter Kit tersedia untuk pelanggan atau perniagaan yang berminat melalui laman web altHR. Digi telah memperluaskan tawaran altHR untuk syarikat yang berminat untuk digitalisasi HR mereka.

Mulai sekarang hingga 30 Sept 2021, altHR adalah percuma untuk 50 pekerja pertama, tanpa memerlukan bayaran atau kontrak.

PKS Malaysia boleh mendapatkan altHR dengan mendaftar di https://althr.my

SUMBER:

https://www.digitalnewsasia.com/business/digi-introduces-new-improved-althr-hr-starter-kit

https://www.digitalnewsasia.com/digital-economy/digi-releases-althr-help-companies-digitalise-hr-processes

error: Content is protected !!