Now Reading
Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers Membunuh 99.99% Bakteria

Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers Membunuh 99.99% Bakteria

Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers

Setiap hari membasuh pakaian, adakah anda yakin kuman dan bakteria dapat dihilangkan dengan serta-merta? Pembersih Pakaian Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers bertindak membunuh 99.99% bakteria walaupun dalam suhu rendah.

Untuk memastikan pakaian anda berada dalam keadaan yang bersih daripada kuman, bukan bersih pada luaran semata-mata. Berikut adalah tips mudah untuk anda cuba di rumah.

Tips Ketika Mencuci Pakaian

  • Jika fabrik berisiko tinggi, anda boleh cuci pakaian pada suhu yang lebih tinggi iaitu melebihi daripada 60°C
  • Jika tidak atau anda ingin mencuci pada suhu rendah iaitu di bawah 60°C. Pastikan anda menambahkan sanitasi atau disinfektan cucian seperti Pembersih Pakaian Antibakteria Dettol untuk melindungi daripada kuman dan bakteria berbahaya yang mungkin terperangkap dan hidup pada suhu rendah.
  • Sebelum membasuh pakaian, asingkan satu persatu pakaian yang dipakai dan kain yang mengelap. Asingkan mengikut fabrik untuk mengelakkan bakteria merebak dengan cepat.
  • Jangan cuci fabrik yang kotor dengan tangan di sinki atau kawasan sekitarnya sebelum cucian mesin kerana ia boleh mencemarkan kawasan tersebut. 
  • Jika anda mencuci pakaian bayi anda (tidak termasuk lampin) bersama-sama pakaian lain, tambahkan disinfektan untuk memastikan cucian anda bersih daripada kuman.
  • Jika ada ahli keluarga atau bayi anda yang tidak sihat, cucilah pakaian mereka secara berasingan dengan disinfektan cucian untuk mengurangkan risiko penyebaran jangkitan. 
  • Keringkan cucian secepat mungkin selepas basuhan. Sebagai contoh, jangan biarkan ia lembap semalaman kerana kuman yang ada mungkin bertambah.
  • Semakin tinggi suhu, semakin tinggi peluang membunuh kuman. Untuk menghalang pengumplan bakteria dan kuman lain di dalam mesin anda, tetapkan kitaran 90° seminggu sekali. Biarkan ruang sabun pencuci terbuka setiap kali selepas digunakan agar ia kering.
  • Akhir sekali, pastikan anda basuh tangan dengan teliti selepas menguruskan bahan cucian.

Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers

Dettol Antibacterial Laundry Sanitisers

Sabun pencuci pakaian amat penting dalam aspek-aspek terntentu terutamanya menjaga kebersihan kerana setiap penghasilan pencuci dikhususkan dengan fungsi yang berbeza-beza.

Anda tidak boleh mencuci pakaian menggunakan sabun mandi atau sabun pencuci pinggan kerana setiap kandungan pencuci membunuh bakteria dan kuman yang berlainan.

Seperti pembersih pakaian Antibakteria Dettol, ia direka khas untuk mencuci fabrik.

Kelebihannya adalah sabun pencuci ini mampu mencuci pakaian menjadi bersih daripada kuman walaupun dibasuh pada suhu rendah.

Ia mampu membuang 99.9% bakteria seperti Staphylococcus dan E.coli semasa mencuci, di dalam air panas dan sejuk. Bakteria seperti E.coli yang menyebabkan jangkitan boleh ditinggalkan pada pakaian yang meningkatkan risiko jangkitan semula di kalangan ahli keluarga. Mencuci biasa, terutama pada suhu rendah tidak sepenuhnya menghilangkan masalah.

Dettol Laundry Sanitiser sangat sesuai untuk pakaian kotor yang dapat menyimpan kuman dan meningkatkan risiko jangkitan silang.

– peralatan sukan berpeluh

– seluar dalam

– stoking

– pakaian kerja

– tuala

– linen

See Also

Mungkin juga digunakan pada pakaian yang bersentuhan dengan binatang.

Dettol Laundry Sanitiser membantu mematahkan kitar semula – dan jangkitan silang cucian. Dettol Laundry Sanitiser juga lembut pada pakaian anda kerana tidak mengandungi peluntur, menjadikan cucian bersih, segar dan sihat.

Caranya mudah sahaja anda boleh tuang 1 penutup penuh ke dalam 2 penutup penuh ke dalam ruang bahan pencuci bersama bahan pencuci.

Untuk rendaman pula, campurkan 1 penutup penuh ke dalam 2.5L air dengan bahan pencuci & rendam selama 15 minit untuk membunuh kuman. Kemudian, basuh dengan mesin basuh atau tangan.

Sangat sesuai digunakan untuk keluarga. Terutamanya jika ahli keluarga sedang sakit, anda boleh asingkan pakaian mereka dan rendam terlebih dahulu sebelum basuh menggunakan mesin basuh.

Oleh itu, terdapat lambakan pencuci pakaian di pasaran, namun anda sebagai pengguna pilihlah dengan bijak dan tepat. Cari dan pilih yang mempunyai kandungan antibakteria seperti Dettol agar kesihatan anda sekeluarga terjamin dan sentiasa dalam keadaan bersih dan sihat.

error: Content is protected !!