Now Reading
Dentistry – Pergigian

Dentistry – Pergigian

Dentistry

Pengenalan

Dentistry, atau juga disebut sebagai perubatan pergigian, adalah cabang perubatan yang memfokuskan pada diagnosis, pencegahan dan rawatan bagi keadaan dan gangguan pada rongga mulut dan struktur berdekatan. Tetapi, ia bukan setakat itu sahaja kerana bidang ini juga ada merangkumi bahagian kepala, muka, rahang, leher, lidah dan kelenjar air liur.

Kepakaran pakar gigi

Doktor gigi adalah doktor yang mahir dalam bidang pergigian. Ini melibatkan mulut, gigi, gusi dan kawasan yang berkaitan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa penyakit yang berkaitan dengan gigi dan gusi boleh menjadi petunjuk kepada beberapa masalah kesihatan.

Kesihatan mulut adalah sangat penting bagi kesihatan tubuh secara keseluruhan dan doktor gigi akan mendorong dan membantu pesakit mereka menjaga kesihatan mulut dengan melakukan pembersihan dan pemeriksaan secara berkala.

Seorang doktor gigi juga boleh menjalankan banyak tugas penting dalam menjaga kesihatan mulut. Pemeriksaan adalah bahagian utama pekerjaan dan penting bagi pesakit yang menjaga penjagaan mulut mereka. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan umum, rawatan pergigian am merangkumi rawatan asas yang boleh dilakukan di klinik pergigian biasa.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Sebilangan besar orang mengetahui bahawa kita perlu berjumpa dengan doktor gigi sekurang-kurangnya dua kali setahun untuk membuat pemeriksaan dan pembersihan gigi secara berkala. Kunjungan dua kali setahun ini membantu doktor gigi menjaga kebersihan gigi serta membantu mencari, merawat atau mencegah masalah kesihatan mulut. Ianya jauh lebih mudah untuk memantau atau merawat masalah kesihatan mulut ketika ia masih kecil dan ketika doktor gigi anda mengetahui sejarah kesihatan mulut anda.

  • Sakit gigi atau bengkak

Sekiranya anda pernah mengalami sakit gigi sebelum ini, anda pasti tahu bahawa ia bukanlah satu pengalaman yang menyenangkan. Sebenarnya, sakit gigi yang tajam atau sakit gigi yang berterusan ini selalunya merupakan tanda masalah yang lebih serius yang biasanya bertambah buruk jika tidak dirawat.

Sekiranya anda belum mendapat rawatan penyakit gusi daripada doktor gigi anda, gusi bengkak, sakit atau kemerahan bermaksud anda menghidap penyakit gusi. Bentuk penyakit gusi yang ringan sering kali dapat disembuhkan dan dipulihkan dengan memberi perhatian khusus kepada kebersihan mulut anda di rumah dan lawatan gigi secara berkala. Tetapi, penyakit gusi yang serius memerlukan rawatan tambahan dari doktor gigi anda. Jangkitan, bakteria dan plak boleh tumbuh di bawah garisan gusi yang mana ini memerlukan pembersihan dan ‘scaling’ gigi untuk memulihkan kesihatan gusi anda.

  • Kecederaan pada mulut

Sekiranya anda mengalami kecederaan atau trauma pada mulut anda, anda ingin berjumpa dengan doktor gigi anda, sama ada terasa seperti kecemasan gigi atau tidak. Kecederaan pada gigi kadangkala boleh menyebabkan kerosakan pada akar jadi ianya penting untuk berjumpa dengan doktor gigi anda supaya mereka dapat memantau kawasan yang cedera.

  • Tompok-tompok putih pada gigi atau gusi

Tompok-tompok putih pada gigi anda adalah salah satu tanda kerosakan yang pertama. Periksa dengan doktor gigi anda jika anda melihat tempat. Menangkapnya lebih awal dapat membantu mencegah rongga. Tompok-tompok putih pada gusi anda adalah tanda jangkitan. Jangan muncul atau mengikis di tempat ini. Sebaliknya, berjumpa doktor gigi anda dengan segera.

  • Luka kanser

Luka kanser di mulut adalah ulser kecil yang boleh mempengaruhi gusi, bahagian dalam bibir dan pipi, lidah dan bahgian atas mulut. Sebilangan pesakit mungkin hanya mendapat satu atau dua luka sepanjang hayat mereka, dan ini biasanya terjadi disebabkan kerengsaan ataupun tergigit bibir atau pipi mereka secara tidak sengaja. Sebilangan besar luka sebegini akan sembuh dalam tempoh seminggu, terutamanya jika anda menjaga kawasan di sekitarnya sebaik mungkin. Sekiranya ia tidak sembuh setelah seminggu, atau nampaknya “merebak”, segera berjumpa doktor gigi anda.

  • Sensitif terhadap panas dan sejuk

Sebilangan pesakit secara semula jadi mempunyai gigi yang lebih sensitif. Kepekaan gigi ini biasanya dirawat dengan ubat gigi sensitif. Tetapi, jika anda mengalami kepekaan yang melampau terhadap suhu panas dan sejuk (terutama jika ia berlaku secara tiba-tiba atau tidak biasa), ini dapat menunjukkan masalah yang lebih mendalam. Jadualkan pemeriksaan anda bersama doktor gigi jika anda mengalami kepekaan jenis ini.

Pesakit yang mengambil sejumlah antibiotik atau mengalami masalah kesihatan lain mungkin mengalami mulut kering sebagai kesan sampingan. Walaupun masalah ini mungkin tidak kelihatan seperti masalah yang mendesak, ia cukup menyedihkan apabila ia sampai ke tahap yang kronik. Selain itu, mulut kering kronik boleh menyebabkan masalah lain, seperti penyakit gusi. Jadi, doktor gigi anda mungkin dapat mengesyorkan rawatan atau menetapkan ubat kumur khas untuk membantu mengurangkan mulut kering.

  • Sakit kepala atau sakit akibat “mengisar” gigi

Sekiranya anda bangun pada waktu pagi dengan rasa sakit kepala atau sakit leher, ataupun mendapati diri anda “mengepal” atau “mengisar” gigi sepanjang hari, anda mesti berjumpa dengan doktor gigi anda. Anda mungkin menghadapi masalah dengan sendi ‘temporomandibular’, atau TMJ. Rawatan TMJ paling baik ditangani oleh doktor gigi, yang dapat membantu mengesyorkan senaman, taktik menghilangkan tekanan atau bahkan alat yang boleh dipakai pada waktu malam untuk meredakan gejala.

Prosedur rawatan pergigian

Berikut adalah senarai prosedur yang boleh dilakukan oleh doktor gigi mengikut masalah pergigian anda:

‘Bonding’

‘Bonding’ adalah rawatan yang boleh digunakan untuk memperbaiki gigi yang reput, pecah, patah atau berubah warna ataupun untuk mengurangkan jurang antara gigi. Dalam prosedur ini, doktor gigi mencampurkan resin komposit iaitu sejenis plastik ke dalam pes, kemudian mewarnakan campuran tersebut untuk memutihkan atau menyamai warna gigi anda. Beberapa lapisan resin digunakan pada setiap gigi. Kemudian, setiap lapisan dikeraskan di bawah sinar ultraviolet atau laser. Langkah terakhir termasuklah membentuk dan menggilap bahan resin sehingga gigi kelihatan semula jadi dan licin.

‘Bridges’ dan Implan

‘Bridges’ dan implan adalah dua cara untuk menggantikan gigi yang hilang. ‘Bridges’ adalah gigi palsu yang diletakkan di tempatnya oleh gigi berdekatan. Ia terdiri daripada dua ‘crown’ pada gigi penambat bersama dengan gigi palsu di tengahnya. Implan gigi pula adalah akar tiruan yang digunakan untuk menyokong gigi yang digantikan itu.

‘Crowns’ dan ‘Caps’

‘Crowns’ atau ‘caps’ adalah penutup yang melekat pada gigi yang telah rosak akibat reput, patah, kotor atau salah bentuk. Ia disediakan oleh doktor gigi anda, dan biasanya memerlukan lebih daripada satu lawatan untuk diselesaikan. ‘Crowns’ boleh dibuat daripada ‘acrylic’, logam, porselin, atau porselin yang terikat pada logam. ‘Crowns’ yang diperbuat secara penuh daripada porselin lebih menyerupai gigi semula jadi anda, kerana itulah ia biasanya digunakan untuk gigi depan, sementara porselin yang terikat pada logam lebih kuat dan lebih baik untuk bahagian belakang mulut.

‘Extractions’

Gigi yang rosak dengan teruk mungkin perlu diekstrak. Gigi kekal pula mungkin juga dikeluarkan untuk rawatan ortodontik.

Gigi palsu

Gigi palsu adalah alat prostetik yang menggantikan gigi yang hilang. Terdapat dua jenis gigi palsu iaitu jenis separa dan penuh. Gigi palsu penuh sering disebut sebagai “gigi palsu”. Gigi palsu separa pula boleh dikeluarkan dan diletakkan semula mengikut kesesuaian anda.

Pengisian dan Pembaikan

Pengisian dan pembaikan gigi menggunakan bahan pemulihan yang digunakan untuk memperbaiki gigi yang telah terganggu akibat masalah rongga atau kecederaan.

Pembedahan gusi

Penyakit ‘periodontal’ atau gusi adalah jangkitan yang boleh mempengaruhi gusi dan tulang rahang. Ini kemudian boleh menyebabkan kehilangan gusi dan gigi. Terdapat dua peringkat utama iaitu gingivitis dan periodontitis. Gingivitis adalah bentuk yang lebih ringan dan berbalik manakala penyakit ‘periodontal’ selalunya lebih teruk. Dalam beberapa kes, pembedahan gusi diperlukan untuk membalikkan kesan penyakit ini.

See Also
makanan ultra-proses

Pemeriksaan kanser mulut

Kanser mulut bermula di sel-sel mulut, lidah atau tekak. Pemeriksaan kanser mulut biasanya merupakan sebahagian rutin pemeriksaan gigi. Dalam pemeriksaan ini, doktor gigi anda akan merasakan ketulan atau perubahan tisu yang tidak teratur di leher, kepala, wajah dan di dalam mulut anda. Malah, mereka anda juga akan mencari luka atau tisu berwarna di mulut anda.

Pendakap gigi (Braces)

Pendakap gigi digunakan untuk meletakkan gigi dengan cara yang menyenangkan secara estetik dan mudah dibersihkan. Ia juga digunakan untuk membetulkan gigitan buruk yang menyukarkan individu untuk makan atau bercakap.

Anggaran kos

Bagi rawatan pergigian di hospital kerajaan, bagi prosedur mencabut gigi, ia mungkin sekitar RM 1 bagi pesakit luar dan percuma jika anda dalam lingkungan kelas ketiga. Harganya juga adalah sekitar itu bagi prosedur seperti ‘scaling’, ‘crown’ dan pengisian gigi. Jika anda dalam lingkungan kelas pertama atau kedua, kosnya adalah lebih tinggi sekitar RM 20 ke atas bergantung pada prosedur yang anda lakukan. Malah, kos bagi pembuatan pendakap gigi juga hanya sekitar RM 300 ke atas sahaja.

Jika di hospital swasta, kosnya tidaklah semurah di hospital kerajaan. Bagi mereka yang ingin mencabut gigi, anda mungkin dicaj sehingga RM 30 ke atas bagi setiap gigi. Bagi membuat pendakap gigi pula, anda perlu menyediakan sekitar RM 3 ribu ke atas bergantung pada keadaan gigi anda dan berapa banyak prosedur yang perlu dibuat. Kos-kos bagi prosedur lain juga adalah lebih mahal.

SUMBER

https://www.careerexplorer.com/careers/dentist

https://www.careerigniter.com/questions/what-is-dentistry

https://capstoneclintonville.com/blog/when-to-visit-the-dentist-8-signs-you-need-to-see-your-dentist

https://www.youroralhealth.ca/dental-procedures98/common-dental-procedures

https://familychoicedentistry.com/blog/5-most-common-dental-procedures-from-a-general-dentist/

error: Content is protected !!