demam malaria

Gambaran keseluruhan Demam Malaria

Demam Malaria adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit. Parasit itu menyebar ke manusia melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Orang yang menghidap demam malaria biasanya merasa sangat sakit dengan demam tinggi dan menggigil.

Walaupun penyakit ini jarang terjadi di negara yang sejuk, demam malaria masih sering terjadi di negara tropika dan subtropika. Setiap tahun hampir 290 juta orang dijangkiti demam malaria, dan lebih daripada 400,000 orang mati akibat penyakit ini.

Untuk mengurangkan jangkitan demam malaria, program kesihatan dunia mengedarkan ubat pencegahan dan kelambu yang dirawat dengan racun serangga untuk melindungi orang daripada gigitan nyamuk. Vaksin separa berkesan sedang dilakukan di beberapa negara Afrika, tetapi tidak ada vaksin untuk pelancong.

Punca  Demam Malaria

Ia biasanya disebarkan melalui gigitan nyamuk Anopheles yang telah dijangkiti. Nyamuk yang dijangkiti ini membawa sejenis parasit Plasmodium. Apabila nyamuk ini menggigit anda, parasit ini akan dilepaskan ke dalam aliran darah anda.

Sebaik sahaja parasit berada di dalam badan anda, mereka akan menuju ke hati, di mana mereka akan membesar sehingga matang. Selepas beberapa hari, parasit matang ini akan memasuki aliran darah dan mula menjangkiti sel darah merah.

Dalam 48 hingga 72 jam, parasit di dalam sel darah merah membiak, menyebabkan sel yang dijangkiti pecah terbuka.

Parasit akan terus menjangkiti sel darah merah, mengakibatkan gejala yang terjadi dalam kitaran yang berlangsung dua hingga tiga hari pada satu masa.

Demam Malaria biasanya dijumpai di kawasan tropika dan subtropika di mana ia boleh hidup. Sumber dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa, pada tahun 2016, dianggarkan terdapat 216 juta kes malaria di 91 negara.

Terdapat empat jenis parasit malaria yang menjangkiti manusia:

 • Plasmodium falciparum;
 • P. vivax;
 • P. ovale;dan
 • P. malariae.

Selain itu, P. knowlesi, sejenis parasite malaria yang akan secara semula jadi menjangkiti kera di Asia Tenggara, juga boleh menjangkiti manusia, da ini menyebabkan malaria boleh ditularkan dari haiwan ke manusia atau dikenali sebagai “zoonotik” malaria. Manakala P. falciparum adalah jenis malaria yang kemungkinan besar mengakibatkan jangkitan teruk dan jika tidak segera diubati, boleh menyebabkan kematian.

Simptom Demam Malaria

Gejala demam malaria biasanya timbul dalam masa 10 hari hingga 4 minggu selepas jangkitan. Dalam beberapa kes, gejala mungkin tidak akan berkembang selama beberapa bulan. Sebilangan parasit malaria boleh masuk ke dalam badan tetapi tidak aktif untuk jangka masa yang panjang.

Gejala malaria yang biasa termasuk:

 • menggigil secara sederhana sehingga kuat;
 • demam panas;
 • berpeluh banyak;
 • sakit kepala;
 • loya;
 • muntah;
 • sakit perut;
 • cirit-birit;
 • anemia;
 • sakit otot;
 • sawan;
 • koma; dan
 • najis berdarah

Diagnosis Demam Malaria

Diagnosis awal adalah sangat penting untuk pemulihan dari demam malaria.

Sesiapa yang menunjukkan tanda-tanda demam malaria harus segera mendapatkan ujian dan rawatan.

WHO sangat menasihatkan pengesahan parasit melalui ujian makmal mikroskopik atau dengan ujian diagnostik cepat (RDT), bergantung pada kemudahan yang ada.

Tidak ada gabungan gejala yang dapat dengan pasti membezakan malaria dari penyebab lain, jadi ujian parasitologi adalah sangat penting untuk mengenal pasti dan menguruskan penyakit ini.

Oleh itu doktor anda akan dapat mendiagnosis malaria dengan mengkaji sejarah kesihatan anda, termasuk percutian ke negara yang mempunyai iklim tropika. Pemeriksaan fizikal juga akan dilakukan.

Doktor anda akan dapat menentukan sama ada anda mempunyai limpa atau hati yang membesar. Sekiranya anda mempunyai gejala malaria, doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah tambahan untuk mengesahkan diagnosis anda.

Ujian ini akan menunjukkan:

 • adakah anda menghidap malaria;
 • jenis malaria yang anda ada;
 • jika jangkitan anda disebabkan oleh parasit yang tahan terhadap jenis ubat tertentu;
 • sekiranya penyakit itu telah menyebabkan anemia; dan
 • sekiranya penyakit ini mempengaruhi organ penting anda

Rawatan Demam Malaria

Rawatan adalah bertujuan untuk menghilangkan parasit Plasmodium dari aliran darah. Mereka yang tidak mempunyai gejala akan dirawat juga untuk mengurangkan risiko jangkitan penularan penyakit ini pada penduduk sekitar.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan terapi kombinasi berasaskan artemisinin (ACT) untuk merawat malaria yang tidak rumit. Artemisinin berasal dari tanaman Artemisia annua, yang lebih dikenali sebagai kayu cacing manis. Ia dengan cepat akan mengurangkan kepekatan parasit Plasmodium dalam aliran darah.

Doktor sering menggabungkan ACT dengan ubat pasangan yang sesuai. ACT bertujuan untuk mengurangkan bilangan parasit dalam 3 hari pertama jangkitan, sementara ubat pasangan  berfungsi untuk menghilangkan selebihnya.

WHO juga nasihat yang sehingga hari ini masih tidak ada alternatif lain untuk rawatan demam malaria selain artemisinin yang tersedia untuk beberapa tahun.

Pencegahan Demam Malaria

Sekiranya anda tinggal atau melancong ke kawasan yang sering dijangkiti demam malaria, sila ambil langkah untuk mengelakkan gigitan nyamuk. Nyamuk paling aktif antara waktu senja dan subuh. Untuk melindungi diri anda dari gigitan nyamuk, anda harus:

 • Tutup kulit anda. Pakai seluar dan baju lengan panjang. Masukkan baju anda, dan masukkan kaki seluar ke dalam kaus kaki;
 • Sapukan penghalau serangga pada kulit. Gunakan penghalau serangga yang terdaftar di Badan Perlindungan Alam Sekitar pada kulit yang terdedah. Ini termasuk penghalau yang mengandungi DEET, picaridin, IR3535, minyak lemon eucalyptus (OLE), para-menthane-3,8-diol (PMD) atau 2-undecanone;
 • Sapukan penghalau nyamuk pada pakaian. Pastikan semburan yang mengandungi permethrin adalah selamat digunakan pada pakaian;dan
 • Tidur di bawah kelambu, terutama yang telah dirawat dengan racun serangga, seperti permetrin, untuk membantu mencegah gigitan nyamuk semasa anda tidur.

Ubat pencegahan

Sekiranya anda akan pergi ke tempat yang mempunyai kes demam malaria biasa, berbincang dengan doktor anda beberapa bulan lebih awal mengenai sama ada anda harus mengambil ubat sebelum, semasa dan selepas perjalanan anda untuk membantu melindungi anda dari parasit malaria.

Secara amnya, ubat yang diambil untuk mencegah malaria adalah ubat yang sama yang digunakan untuk merawat penyakit ini. Apa ubat yang anda ambil bergantung pada tempat dan jangka masa perjalanan anda dan kesihatan diri anda.

Vaksin

Para penyelidik sedang mencari vaksin malaria untuk mencegah jangkitan, tetapi sehingga kini vaksin untuk demam malaria masih bersifat eksperimental dan tidak selamat untuk penggunaan orang.

Sumber artikel:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/malaria/symptoms-causes/syc-20351184

https://www.healthline.com/health/malaria#complications

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150670#treatment

https://www.cdc.gov/malaria/about/faqs.html

Tagged: