Now Reading
Daya Tarikan Pelancong Di Dalam dan Di Sekitar Aquaria KLCC

Daya Tarikan Pelancong Di Dalam dan Di Sekitar Aquaria KLCC

aquaria klcc

Aquaria KLCC terletak berhampiran dengan Menara Berkembar Petronas yang terkenal iaitu tepat di bawah Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Tarikan menakjubkan ini adalah rumah bagi 5,000 makhluk darat dan akuatik dengan keluasan 60,000 kaki persegi.

Selain menjadi tarikan pelancongan di Kuala Lumpur, Aquaria KLCC juga merupakan pusat maklumat bagi pelancong serta banyak aktiviti yang anda boleh nikmati di sini.

Di sini kami kongsikan beberapa aktiviti menarik yang terdapat di Aquaria KLCC dan kawasan sekitarnya

Daya Tarikan Pelancong di Dalam Aquaria KLCC

Aquaria KLCC dapat memberikan anda pelbagai pengalaman menarik dengan pelbagai daya tarikan di dalamnya. Mari kita lihat beberapa tarikan di dalam Aquaria KLCC.

1. Terowong Aquaria KLCC

Terowong Aquaria KLCC adalah terowong sejauh 90 meter di mana para pelancong boleh berjalan di tengahnya. Ia adalah tangki gergasi yang mempunyai kapal karam yang kelihatan asli, jerung harimau pasir, ikan pari yang besar dan banyak lagi.

Di sini, anak-anak anda boleh menyaksikan ikan Nemo yang selalu ditayangkan di saluran tv kartun. Sementara itu, bahagian Jewels of the Jungle adalah rumah bagi pelbagai jenis reptilia, amfibia dan serangga termasuk ular hijau, coatimundi, tarantula dan banyak lagi. Anda pasti akan rasa teruja ketika berada di terowong ini!

2. Bahagian Weird and Wonderful

Di tingkat 2, anda akan melalui perjalanan Hutan Banjir Amazon, pantai dan beberapa bahagian lain. Di perjalanan Hutan Banjir Amazon, anda akan dapat melihat araipaima yang besar, ikan keli ekor merah dan banyak haiwan lain lagi yang tinggal di Hutan Banjir Amazon.

Di bahagian pantai, ada ikan pemanah, ketam tapal kuda dan banyak lagi. Kemudian, saksikan juga sotong dan pari fantail raksasa. Di bahagian Coral Discovery, terdapat pelbagai karang, kuda laut dan banyak lagi yang diperlukan untuk kesinambungan ekosistem hidupan dalam air.

Terakhir sekali, bahagian Weird & Wonderful adalah rumah nauticus, jeli laut dan banyak lagi.

Satu lagi, jangan lupa untuk hadiri ikuti sesi makan ikan yang berlangsung pada setiap hari Isnin, Rabu dan Sabtu di akuarium berisi padu 2.5 juta liter.

3. Menyelam dengan jerung

Meskipun keseronokan yang anda nikmati di Aquaria KLCC ini tidak setanding dengan pengalaman laut yang sebenar, sedikit sebanyak anda boleh merasakan sensasi berhadapan dengan hidupan laut.

Di sini, ada program menyelam bersama jerung. Anda boleh menyaksikan jerung harimau, ikan pari dan banyak lagi dalam program ini.

Anda perlu menandatangani perjanjian pengabaian tanggungjawab daripada pihak Aquaria KLCC. Namun, program ini tidaklah sebahaya mana kerana anda akan menyelam di dalam sangkar yang selamat dan jerung-jerungnya pula telah dijinakkan selama bertahun-tahun. Jangan takut, anda pasti sukakannya dan tidak akan menyesal punya!

Daya Tarikan Pelancong di Sekitar Aquaria KLCC

Selain di Aquaria KLCC, anda juga boleh berjalan-jalan di sekitarnya. Ada banyak daya tarikan pelancong lain yang sangat menarik.

1. Menara Berkembar Petronas

Menara Berkembar Petronas merupakan destinasi ikonik di Kuala Lumpur yang sangat terkenal di dunia. Di dalam bangunan ini, terdapat banyak kedai-kedai mewah untuk anda kunjungi.

Menara Berkembar Petronas ini juga merupakan antara bangunan tertinggi di dunia. Lihat sahaja seni binanya, sangat mengagumkan. Di tambah lagi lampu-lampu pada waktu malam, sangat sempurna untuk gambar instagram anda!

2. Taman KLCC

Taman KLCC - Ulasan Taman KLCC, Kuala Lumpur, Malaysia - Tripadvisor

Di Taman KLCC, anda boleh menikmati kehijauan yang subur dan persekitaran yang tenang. Terdapat sejumlah kemudahan seperti kolam renang, taman permainan, trek joging, dan jalan setapak berpola di sini.

Bukan itu sahaja, Taman KLCC yang berkeluasan 50 ekar ini menempatkan Tasik buatan Symphony yang sangat indah.

Maklumat Penting Lain Tentang Aquaria KLCC

Berikut adalah maklumat penting yang anda kena ambil tahu sebelum berkunjung ke Aquaria KLCC.

  • Lokasi: Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Jalan Pinang, Pusat Bandar Kuala Lumpur, 50088 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia. (Terowong bawah laut akan membawa anda terus dari Suria KLCC ke Aquaria!)
  • Waktu: Dibuka dari jam 10 pagi hingga 8 malam, tetapi kemasukan terakhir akan diambil pada jam 7 malam, setiap hari termasuk cuti umum.
  • Bayaran masuk: Bayaran masuk adalah sama untuk setiap hari dan masa. Bayaran mengikut kategori seperti berikut:
  1. Bayi berumur 2 tahun ke bawah – Percuma
  2. Dewasa yang berumur antara 13 hingga 59 tahun – RM 75
  3. Kanak-kanak yang berumur antara 3 hingga 12 tahun – RM 65
  4. Warga emas yang berumur dari 60 ke atas – RM 65
  5. Orang kurang upaya dan kurang upaya – RM 17
  6. Bayaran fotografi: Kakitangan Aquaria KLCC akan mengklik gambar anda dan keluarga anda – Lebih kurang RM 50

Diharapkan perkongsian ini dapat membantu anda untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai daya tarikan pelancong Aquaria KLCC. Percayalah, ia pasti berbaloi masa, wang dan tenaga anda. Pergilah bersama keluarga untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan anda.

Sumber:

https://pickyourtrail.com/blog/aquaria-klcc-malaysia/

http://www.kuala-lumpur.ws/attractions/aquaria-klcc.htm

https://www.thrillophilia.com/attractions/aquaria-klcc

error: Content is protected !!