Now Reading
Daripada memancing hingga memerhati burung, Gen Z mula menceburi hobi alam semula jadi

Daripada memancing hingga memerhati burung, Gen Z mula menceburi hobi alam semula jadi

hobi

Sejak pandemik dan hari-harinya yang tidak berkesudahan yang dihabiskan di sekitar rumah atau jauh dari lokasi yang sesak, hobi retro yang lebih ringkas kembali menjadi fesyen.

Walaupun trend-trend nenek seperti mengait telah kembali menjadi tumpuan buat beberapa ketika sekarang, lawatan memancing dan memerhati burung adalah beberapa aktiviti kegemaran Gen Z yang baharu.

Jauh daripada kata-kata klise tentang orang muda yang hanya keluar ke pesta atau kelab malam atau yang terpaku pada skrin mereka, Gen Z semakin ghairah tentang alam semula jadi.

Trend ini nampaknya benar-benar mula berkembang, dengan peningkatan dalam golongan muda berkongsi imej waktu petang mereka menghabiskan masa “memerhati burung” dan “memancing” di akaun media sosial mereka.

Di TikTok, hashtag masing-masing mengalami jumlah yang besar: 81 juta siaran untuk yang pertama dan 65 bilion untuk yang kedua. Apa yang terbaharu ialah ramai daripada peminat ini mengamalkan aktiviti ini di bandar dan juga di luar bandar.

Memancing

Gewang dan teknik terbaik untuk memancing ikan bass pada musim panas  (BAHAGIAN I)

Dalam dunia media sosial, pelbagai jenis memancing menonjol. Memancing tradisional jelas merupakan yang paling meluas, aktiviti musim panas yang sempurna di tepi tasik atau di atas bot.

Golongan muda yang dilengkapi dengan pancing dan mata kail berbangga merakam hasil tangkapan terbesar mereka.

Walaupun memancing sering dikaitkan dengan alam semula jadi dan tenang, ia kini semakin diamalkan dalam persekitaran bandar.

Bagi nelayan muda ini, idea untuk memelihara atau memakan ikan itu sama sekali di luar persoalan; sebarang tangkapan dibuang semula ke dalam air sejurus selepas tersangkut. Matlamatnya adalah untuk berehat dan berhubung semula dengan alam semula jadi, sesuatu yang ramai terlepas disebabkan oleh perintah kawalan pergerakan.

Satu lagi jenis memancing juga semakin popular, terutamanya dalam persekitaran bandar: memancing magnet di sungai. Nelayan magnet mempunyai komuniti yang besar di rangkaian sosial, hashtag #magnetfishing mengira lebih daripada 2.5 bilion tontonan.

Ia satu aktiviti yang menarik minat ramai kerana mustahil untuk mengetahui terlebih dahulu apa yang akan ditemui, apa-apa sahaja dari basikal kepada senjata perang dan peti besi… penemuannya tidak berkesudahan dengan pelbagai benda.

Selain menjadi pencarian harta karun yang sebenar, aktiviti ini juga bermanfaat untuk alam semula jadi, kerana ia berfungsi untuk membuang banyak serpihan dari laluan air, kerana banyak penemuan ditemui dan dilupuskan oleh nelayan magnet.

Cara yang bagus untuk menggabungkan hiburan dan ekologi.

Memerhati burung

Bird Watching Pictures | Download Free Images on Unsplash

Selain ikan, burung juga menjadi bintang baharu media sosial. Hashtag yang berkaitan dengan pemerhatian burung semakin melonjak naik. Dengan itu, orang ramai tidak perlu pergi jauh atau mengkaji panduan ornitologi.

Di bandar, ramai orang pergi ke taman dan hutan untuk menikmati kedamaian dan ketenangan. Satu-satunya peralatan yang penting untuk memerhati burung ialah kesabaran.

Sesetengah peminat keluar dengan teropong atau buku lakaran, tetapi untuk memudahkan kehidupan mereka yang baru ingin memulakan, aplikasi mudah alih telah menjadi satu kemestian untuk mereka yang ingin mengenal burung. Aplikasi Merlin, yang membantu mengenal pasti spesies burung.

Seperti memancing, memerhati burung adalah hobi yang boleh dilakukan sendiri. Dengan pelbagai kajian menunjukkan bahawa hubungan semula dengan alam semula jadi bermanfaat untuk menangani tekanan kehidupan seharian dan semua tekanan sosial yang dialami oleh golongan muda, tidak hairanlah jika selepas ini hobi ini akan menjadi trend dalam kalangan Gen Z.

error: Content is protected !!