Darah Cair – Simptom, Punca, Diagnosis & Rawatannya

darah cair

Sebilangan orang mempunyai jenis darah nipis. Keadaan itu bermaksud mereka mempunyai terlalu sedikit platelet di mana ia adalah bahagian darah yang membantu dalam pembekuan darah. Golongan darah cair mempunyai beberapa gejala, yang utama adalah pendarahan berlebihan dan lebam.

Secara keseluruhan, darah terdiri dari empat komponen utama: plasma, sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Platelet membentuk 1-2 peratus darah dan membantu dalam process pembekuan.

Darah nipis dikenali sebagai Thrombocytopenia dan disebabkan oleh bilangan platelet yang rendah.

Tahap normal platelet dalam darah adalah antara 150,000-400,000 per mililiter (mL). Sekiranya tahap platelet turun di bawah 150,000 / mL, ini mungkin menunjukkan darah nipis.

Artikel ini akan melihat sebab-sebab darah cair, gejala, dan apa yang boleh dilakukan oleh seseorang mengenainya.

Simptom Darah Cair

Darah cair tidak sering mempunyai gejala. Ia biasanya didiagnosis semasa ujian darah untuk keadaan yang luar biasa.

Kiraan platelet yang rendah dapat menjadikan darah lebih sukar daripada biasanya untuk membeku, jadi sesiapa yang mengalami pendarahan yang berlebihan atau lama, walaupun dari luka kecil, mungkin mengalami darah tipis.

Tanda-tanda lain termasuk gusi berdarah, mimisan, darah di dalam najis, dan aliran haid yang berat tanpa gumpalan.

Kadang-kadang, seseorang yang mempunyai darah cair juga mungkin terdedah kepada lebam secara tiba-tiba yang dikenali sebagai purpura, atau pendarahan pada kulit yang disebut petechiae.

Punca Darah Cair

Platelet dibina di organ limpa. Setelah terbentuk, platelet akan mempunyai jangka hayat yang pendek antara 7 hingga 10 hari.

Darah nipis disebabkan oleh bilangan platelet yang rendah disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk yang berikut:

 • Pengeluaran platelet menurun – Jangkitan virus, seperti HIV, hepatitis C, gondok, rubela, atau virus Epstein-Barr boleh menyebabkan bilangan platelet menurun. Gangguan sumsum tulang, seperti leukemia dan limfoma, juga boleh mempengaruhi kandungan platelet yang dihasilkan di dalam tubuh badan kita.
 • Ubat – Sebilangan orang mengambil ubat penipisan darah untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Dua jenis ubat utama yang akan menipiskan darah, iaitu :
  • Antikoagulan : Ini termasuk heparin dan warfarin, dan mereka berfungsi untuk memanjangkan masa yang diperlukan untuk membentuk bekuan darah.
  • Ubat antiplatelet : Aspirin adalah salah satu contoh yang dapat menipiskan darah dan mencegah platelet membentuk gumpalan.
 • Gangguan limpa – Limpa menghasilkan platelet, jadi masalah dengan limpa dapat menyebabkan darah cair. Keadaan yang mempengaruhi limpa termasuk:
  • Splenomegali, atau limpa yang membesar.
  • Hipersplenisme, yang boleh menyebabkan platelet terjebak dalam limpa.
 • Peningkatan pecahan platelet – Keadaan auto-imun tertentu, seperti arthritis rheumatoid dan lupus eritematosus sistemik (SLE), dapat meningkatkan jumlah platelet yang musnah. Sekiranya platelet baru tidak dibuat cukup cepat, seseorang mungkin mempunyai darah cair.
 • Penyakit hati kronik (CLD) – CLD menurunkan tahap trombopoietin, yang merupakan hormon yang bertanggungjawab untuk merangsang pengeluaran platelet. Tahap trombopoietin yang rendah akan mengurangkan kadar platelet yang dihasilkan.
 • Kekurangan nutrien dalam darah – Nutrien yang dimaksudkan di sini ialah zat besi, zat folate dan vitamin b12. Kekurangan nutrien ini dalam badan akan menyebabkan berlakunya kurang sel darah merah serta platelet justeru mengakibatkan darah cair.
 • Faktor-faktor lain – Terdapat juga beberapa pemboleh ubah fisiologi yang mempengaruhi jumlah platelet, iaitu :
  • Kadar penuaan : Nombor platelet mungkin semakin rendah seiring dengan kadar penambahan  usia.
  • Genetik : Sebilangan orang mempunyai bilangan platelet yang rendah kerana faktor genetik.
  • Kehamilan : Jumlah platelet yang rendah mempengaruhi sekitar 5-7 peratus wanita hamil, menyebabkan darah cair di mana kandungan nutiren dan zat darah harus dibahagikan dengan kandungan bayi.

Diagnosis Darah Cair

Seorang doktor boleh mendiagnosis darah cair dengan melihat nombor platelet dalam jumlah darah lengkap atau laporan CBC.

Semasa berbincang dengan doktor, adalah penting bagi seseorang untuk memberitahu mereka mengenai apa-apa ubat atau makanan tambahan yang mungkin menyebabkan darah nipis. Ini termasuk ubat penahan sakit di kaunter, seperti aspirin.

Darah cair berbanding darah likat

Darah cair akan menimbulkan masalah dengan pembekuan, penyembuhan luka, dan lebam

Sebaliknya, darah yang likat dapat meningkatkan risiko pembekuan darah dan trombosis, yang boleh mengancam nyawa kita. Antara faktor-faktor risiko darah tebal termasuk:

 • Genetik
 • Kegemukan
 • keradangan kronik
 • ketahanan insulin dan diabetes
 • pilihan makanan diet, seperti mengambil kolesterol terlalu banyak

Polisitemia adalah keadaan yang menyebabkan darah kita menebal kerana jumlah sel darah merah yang banyak.

Doktor boleh menetapkan ubat antikoagulan, seperti heparin dan warfarin, ketika darah likat, dan seseorang mempunyai peningkatan risiko pembekuan darah, strok, atau serangan jantung

Rawatan

Rawatan untuk darah cair adalah bergantung pada penyebabnya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang merawat penyebab yang mendasari mungkin tidak mengubah jumlah platelet dan darah akan tetap nipis.

See Also
vape

Kadang-kadang, doktor akan menetapkan kortikosteroid untuk merawat darah cair dalam keadaan seperti purpura trombositopenik idiopatik (ITP). Dalam kes yang teruk, mereka mungkin mengesyorkan transfusi platelet.

Pemberian Steroids juga akan diberikan dalam keadaan di mana sistem imunisasi sendiri memusnahkan platelets dalam tubuh badan. Bagi menghentikan proses ini, steroids boleh diberikan.

Doctor juga menyarankan untuk mengelakkan pengambilan minuman beralkohol. Ini bagi memudahkan penyerapan zat mineral serta vitamin penting untuk platelet berfungsi.

Sangat penting untuk berjumpa doktor untuk diagnosis jika seseorang mempunyai gejala yang mungkin menunjukkan darah cair. Seorang doktor dapat membantu menentukan sebab yang awal dan mengembangkan rancangan rawatan yang diperibadikan.

Mereka juga dapat memberi nasihat kepada seseorang tentang cara mengambil langkah berjaga-jaga dan menguruskan masalah yang disebabkan oleh darah cair, termasuk pendarahan berlebihan.

Sumber :

https://www.mayoclinic.org

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321785#treatment

https://www.doctoroncall.com.my/soalan/thin-blood-darah-cair

error: Content is protected !!