daftar asb online

Daftar ASB Online merupakan antara kemudahan yang dapat dinikmati oleh masyarakat zaman kini yang hidup serba moden. Ia juga adalah percuma dan tidak dikenakan sebarang caj tambahan.

ASB dilancarkan pada tahun 190 bagi membantu rakyat Malaysia mempunyai simpanan alternatif. ASB pula akan memberikan pulangan/keuntungan dalam jangka masa yang panjang secara konsisten setiap tahun. Harga untuk seunit dana adalah RM1.00 mengikut harga dana pendapatan ekuiti tetap.

Sekiranya anda masih belum mendaftar untuk perkhidmatan ini, berikut adalah panduan untuk anda:-

Langkah 1

 • Pergi ke www.myasnb.com.my.
 • Klik ‘Daftar Di Sini’
 • Baca Terma & Syarat, tandakan kotak dan klik ‘Setuju’.

Langkah 2

Maklumat Pemegang Unit

 • Pilih jenis Kad Pengenalan dan isikan Nombor Kad Pengenalan anda
 • Pilih salah satu produk ASNB yang anda langgan dan klik ‘Next’.

Langkah 3

 • Jika nombor telefon bimbit yang dipaparkan betul, klik ‘Request TAC’.
 • Satu SMS yang mengandungi nombor TAC akan dihantar ke nombor telefon bimbit anda.
 • Masukkan kod TAC yang diterima dan klik ‘Next’.

Langkah 4

Buat Akaun Anda Sendiri

 • Bina Nama Pengguna dan Secure Phrase anda sendiri.
 • Lengkapkan maklumat yang diperlukan dan klik ‘Finish’.

Langkah 5

 • Kekalkan kata laluan sementara yang diterima untuk masuk pertama kali.

Keperluan awal daftar ASB Online:-

Pertama sekali, anda perlu mempunyai akaun ASNB. Secara peribadi, saya hanya melabur dalam dana harga tetap. Buat masa ini, saya rasa kami tidak boleh membuka akaun ASNB secara dalam talian. Oleh itu, anda perlu mengunjungi cawangan ASNB atau salah seorang agennya sendiri.

Pendaftaran untuk myASNB

Langkah pertama adalah mengemas kini nombor telefon anda. Anda boleh melakukannya di salah satu cawangan ASNB atau agennya (Maybank, Maybank Islamic, CIMB Bank, RHB Bank, Pos Malaysia, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional, Alliance Bank, AmBank dan AmBank Islamic). Kemudian pergi ke laman web myASNB (Pautan) untuk mendaftar dalam talian. Ikuti langkah-langkahnya dan anda akan mempunyai akaun dalam talian anda dalam masa yang singkat.

Portal myASNB

Waktu operasi untuk dana harga tetap adalah dari 7 pagi hingga 6 petang, Ahad hingga Jumaat dan Sabtu ketiga bulan itu, tidak termasuk cuti umum. Waktu operasi untuk dana dengan harga berubah hampir sama, kecuali waktu yang lebih pendek, dari jam 7 pagi hingga 4 petang. Kami dapat memeriksa baki pada bila-bila masa tetapi kami boleh melabur hanya pada waktu operasi.

Untuk melabur, sebaik sahaja kita log masuk, kita mesti pergi ke halaman portfolio. Di halaman ini, setiap dana yang kita miliki akan disenaraikan dalam jadual. Terdapat butang untuk PELABURAN TAMBAHAN di bahagian paling kanan setiap dana. Setelah kami mengklik butang itu, ikuti langkah-langkah untuk melabur dalam dana. Terdapat tiga langkah yang perlu dilalui sebelum halaman FPX untuk pemindahan dana.

Secara keseluruhan, saya akan menilai prosesnya agak mudah. Kita juga boleh melabur dalam dana baru di portal ini.

 Kesimpulan

Portal ini menunjukkan peningkatan yang baik untuk perkhidmatan ASNB. Daripada melakukan transaksi di kaunter untuk menyimpan dana, kita boleh melakukannya dengan selesa di rumah kita. Walaupun begitu, untuk pengeluaran, kita masih perlu pergi ke kaunter untuk nilai yang lebih besar. Inilah satu-satunya kelemahannya sekarang. Semoga perkhidmatan penarikan diberikan di portal ini pada masa akan datang.

Sumber:

https://myfintalk.com/myasnb-portal/

https://www.asnb.com.my/myASNB_EN.php#myDIV

Summary
Daftar ASB Online Dengan myASNB: 5 Langkah Mudah
Article Name
Daftar ASB Online Dengan myASNB: 5 Langkah Mudah
Description
Daftar ASB Online merupakan antara kemudahan yang dapat dinikmati oleh masyarakat zaman kini yang hidup serba moden. Ia juga adalah percuma dan tidak dikenakan sebarang caj tambahan.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: